Recensie: Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? – Francine Oomen

Recensie: Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? – Francine Oomen

Wat gebeurt er als je volwassen bent, maar eigenlijk helemaal niet weet hoe dat moet? Als je overweldigende dingen meemaakt, maar die met niemand durft te delen? Als je op slot zit en de sleutel kwijt bent? Wat doe je als je je vrienden én jezelf uit het oog verloren bent? Als alles in je leven anders loopt dat je dacht…

Rosa zit midden in haar quarterlifecrisis, net als haar vrienden Esther en Jonas. Daarom besluit Rooz dat het tijd is voor verandering. Het roer gaat om, en hoe!

“‘Het gaat erom dat we het over lastige dingen hebben, en er niet voor weglopen. Ik weet dat je het niet expres doet, het is een overlevingsstrategie.’”

Francine Oomen, Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?

Personages (Characters) Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? vertelt het verhaal van Rosa. De afgelopen jaren heeft Rosa veel meegemaakt, waaronder het overlijden van haar moeder waardoor ze momenteel samenwoont met haar stiefvader, broertje en zusje. Wanneer haar stiefvader samen met zijn nieuwe vriendin besluit om te verhuizen, wordt de wereld van Rooz nogmaals op haar kop gezet. Hierdoor besluit Rooz om contact te zoeken met haar oude vrienden; Esther en Jonas. Algauw blijken ze allemaal met diverse moeilijkheden te dealen te hebben. Daarbij vinden ze het in eerste instantie moeilijk om hier open met elkaar over te zijn, maar gaandeweg wordt wel steeds meer duidelijk wat hun moeilijkheden precies inhouden en wat het effect daarvan is op hun leven. De steun van elkaar blijken ze dan ook enorm nodig te hebben.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? is voornamelijk neerslachtig, wat wordt veroorzaakt door natuurlijk de moeilijkheden waarmee zowel Rosa, Esther als Jonas te dealen blijken te hebben. Maar gaandeweg verandert de sfeer op diverse momenten ook naar een vrolijke en gelukkige sfeer, mede door de mooie gebeurtenissen die ze samen meemaken. Maar de strijd met hun moeilijkheden heeft enorm invloed op de sfeer die heerst in Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?

Schrijfstijl (Writing) – Francine Oomen heeft Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? weer geschreven met de schrijfstijl die we natuurlijk kennen van de HOI-serie. Oftewel Francine Oomen maakt gebruik van mails om Rosa met haar vrienden te laten communiceren, maar dit wordt gaandeweg het verhaal gemoderniseerd naar voicemailberichten. En daarbij weet Francine Oomen nog een moderne techniek te implementeren, namelijk ChatGPT. Desondanks werd Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? wel op een meer kinderlijke manier dan de leeftijd van Rosa en haar vrienden geschreven.

Plot (Plot) Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? begint met hoe Rosa momenteel in het leven staat, wat de afgelopen jaren in haar leven is gebeurd en de gevolgen daarvan. Vervolgens probeert Rosa weer in contact te komen met Esther en Jonas, waarna algauw duidelijk wordt dat iedereen dealt met hun eigen moeilijkheden en dan voornamelijk onderwerpen die de generatie millennials bekend voor kunnen komen. Door de onderlinge steun tussen de vrienden proberen ze elkaars moeilijkheden te bespreken en elkaar daarin te helpen. Maar dit blijkt niet altijd even makkelijk te zijn.

Intrige (Intrigue) Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? is absoluut een intrigerend verhaal, voornamelijk door de herkenbaarheid van diverse moeilijkheden. Maar daarnaast wil je natuurlijk ook weten wat er met Rosa is gebeurd de afgelopen jaren en weten hoe het verder gaat na de hereniging met zowel Esther als Jonas.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? kunnen voor de generatie millennials herkenbaar zijn en dan voornamelijk de moeilijkheden waarmee Rosa, Esther en/of Jonas mee te dealen heeft. Echter, er vinden zoveel moeilijkheden plaats dat ik het soms ietwat onrealistisch vind en door de hoeveelheid moeilijkheden wordt er niet diep op diverse moeilijkheden ingegaan. Ik had liever meer aandacht gehad van een klein deel van de moeilijkheden met daarin diepgang, vooral om het meer realistischer en misschien nog herkenbaarder te laten overkomen.

Amusement (Enjoyment) Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? is absoluut een geweldig verhaal geschreven door Francine Oomen. Ditmaal worden er onderwerpen aangehaald die voor de generatie millennials zeer herkenbaar zouden kunnen zijn. Mede hierdoor is Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? een intrigerend verhaal. Tegelijkertijd is het weer heerlijk om in de levens van Rosa, Esther en Jonas te duiken. Een minpunt van Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? is dat er te veel onderwerpen worden besproken waardoor deze weinig tot geen diepgang hebben en ze dus niet de aandacht krijgen die het eigenlijk wel verdient. Desondanks heb ik enorm genoten van Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? en ben ik absoluut benieuwd naar het vervolg!


Titel: Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?

Auteur: Francine Oomen

Genre: Contemporary

Uitgeverij: Volt

Bladzijdes: 278

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789021475899

Beoordeling: 4/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? – Francine Oomen

Geef een reactie