Recensie: Hij die niet bestaat – Valentijn Ringelberg

Recensie: Hij die niet bestaat – Valentijn Ringelberg

De O’khani Kojvo groeit op onder het toeziend oog van zijn moeder op de Zoutsteppe. Ze leert hem jagen, voor zichzelf opkomen en zichzelf nuttig te maken in hun troep. Toch zijn er andere O’khana die het op Kojvo gemunt hebben. Iets dat alles te maken heeft met het verleden van zijn moeder.

Wanneer er op een dag een groepje welpen uit de troep worden meegenomen heerst er onrust op de Zoutsteppe. Ook de band tussen Kojvo en zijn moeder Deneh wordt op de proef gesteld als de O’khana worden opgezocht door hun gezworen vijanden: de Mensen. Als jonge jager zal Kojvo de sturing van zijn leven in eigen handen moeten nemen, een beslissing die hem niet gemakkelijk af zal gaan. Hij begint aan een nieuw avontuur die hem uiteindelijk de verschrikkelijke titel van Kinderdoder op zal leveren. Maar waar heeft hij die wrede bijnaam aan te danken?

“Een naam kan je maken, breken. Hij kan je voorbestemmen, veroordelen. Hij kan een betekenis hebben, een belofte bevatten en een druk opleggen om die belofte waar te moeten maken.”

Valentijn Ringelberg, Hij die niet bestaat

CharactersHij die niet bestaat vertelt het verhaal van Kojvo. Kojvo groeit als welp op bij zijn moeder, die hem dan ook vooral leert jagen. Maar ondertussen wordt Kojvo ook gepest door zijn soortgenoten. Hij heeft dan ook het gevoel dat hij niet wordt opgenomen in de groep. Maar alles verandert vanaf het moment dat oude bekenden terugkomen en om hulp vragen. Kojvo leert op dat moment iemand kennen, waardoor zijn hele wereld verandert. Wanneer het meeste in zijn leven de goede kant lijkt op te vallen, vindt er toch een gebeurtenis plaats die zijn leven desastreus doet veranderen en hij ook de bijnaam Kinderdoder krijgt.

Atmosphere – Mysterie, spanning, liefde, haat en vriendelijkheid zijn sferen die voorkomen in Hij die niet bestaat. De sfeer gedurende het verhaal vloeit voort uit de emoties en de acties van personages en door de setting.

Writing – Valentijn Ringelberg heeft Hij die niet bestaat op een fijne, vlotte en levendige manier geschreven. Daarnaast wordt in Hij die niet bestaat absoluut duidelijk wie Kojvo, de Kinderdoder, nu precies is. En tevens wordt duidelijk hoe de wereld er toentertijd heeft uitgezien.

PlotHij die niet bestaat wordt verteld vanuit het perspectief van Kojvo. Daarnaast is Hij die niet bestaat opgedeeld in drie delen. Het eerste gedeelte wordt het verhaal van de kleine Kojvo verteld. Het volgende gedeelte wordt het verhaal van de iets ouders Kojvo verteld en dat is ook het moment dat er andere welpen worden meegenomen. En het laatste gedeelte vertelt het verhaal over hoe Kojvo aan de titel Kinderdoder is gekomen.

Intrigue – Vanaf de eerste bladzijde intrigeert Hij die niet bestaat. Dit komt vooral omdat je meteen wordt meegenomen in het leven van Kojvo en dat je eigenlijk ziet hoe Kojvo zich gedurende de manen ontwikkelt. Mede hierdoor krijg je echt een beeld van wie Kojvo nu is en hoe hij zich precies heeft ontwikkeld.

Logic – De gebeurtenissen in Hij die niet bestaat klinken voor deze fantasy wereld erg logisch, op enkele, maar onverwachte gebeurtenissen na. Daarnaast zijn bij veel gebeurtenissen heftige emoties van personages bij betrokken.

Enjoyment – Al met al is Hij die niet bestaat een geweldig verhaal en absoluut een toevoeging aan de serie De Raad van Vha’Rymn (maar je kunt hem ook los lezen!), mede doordat je Kojvo op deze manier echt leert kennen! Daarnaast is Hij die niet bestaat zowel een prachtig als een erg verdrietig verhaal die mij wel heeft aangegrepen.


Titel: Hij die niet bestaat

Auteur: Valentijn Ringelberg

Genre: Young Adult, Fantasy

Uitgeverij: Hamley Books

Bladzijdes: 134

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789463967655

Beoordeling: 4/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Hij die niet bestaat – Valentijn Ringelberg

Geef een reactie