Recensie: Het verdwenen woud – Matthew X. Dyer

Recensie: Het verdwenen woud – Matthew X. Dyer

Op Nomos, een wereld vol zwevende eilanden, veroorzaakt de 15-jarige Sascha een serie steeds heftigere rampen. En dat doet hij met opzet. Zijn acties brengen de hele samenleving tot aan de rand van de afgrond.

Een samenleving die nog kampt met de gevolgen van een mysterieuze explosie die eeuwen geleden de mensheid bijna wegvaagde. Maar niemand weet dat Sascha met zijn onbezonnen acties vecht tegen een groter gevaar dan Nomos ooit heeft gekend. Om zijn wereld te redden onderneemt de jongen een gevaarlijke reis en onthult een groot geheim.

“‘Wij haten u niet, woudmeester. Wij haten de mensheid niet, wij haten niets. Haat is een emotie en emoties zijn exclusief voor de mens. Wij ervaren geen emotie, geen extreme, allesoverheersende gevoelens. Het ervaren van emotie is dan ook wat de mens zo gevaarlijk maakt. Emotie, woudmeester, leidt uiteindelijk altijd tot vernietiging.’”

Matthew X. Dyer, Het verdwenen woud

Personages (Characters) Het verdwenen woud vertelt het verhaal van de vijftienjarige Sascha. Hij woont op Nomos, een wereld vol zwevende eilanden. Op een dag wordt hij onverwachts de woudmeester, maar tegelijkertijd onderneemt hij acties die grote gevolgen hebben voor zijn bevolking. Daarbij vindt Sascha het soms niet moeilijk om mensen teleur te stellen of soms nog erger. Ondertussen probeert hij wel het gevaar te bestrijden, maar hiervoor moet hij soms moeilijke keuzes maken die soms ook voor anderen zware consequenties hebben.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Het verdwenen woud is erg spannend en geheimzinnig. De geheimzinnige sfeer wordt natuurlijk gecreëerd doordat je niet weet waar Sascha allemaal tegen aan gaat lopen en wat hij nu exact ontdekt of doet dat iedereen gevaar loopt. Daarnaast is er ook een spannende sfeer bij diverse gebeurtenissen, omdat je nooit weet hoe de gebeurtenissen gaan verlopen en dus of iedereen het wel of niet gaat halen.

Schrijfstijl (Writing) – Matthew X. Dyer heeft Het verdwenen woud met een vlotte schrijfstijl geschreven. De worldbuilding is daarnaast ook zo beschreven dat ik mij de gehele Nomos wereld met zwevende eilanden echt kon voorstellen. Daarnaast wist Matthew X. Dyer ook duidelijk te maken vanuit welk perspectief en in welke periode de hoofdstukken zich afspeelden.

Plot (Plot) Het verdwenen woud wordt voornamelijk verteld vanuit het dagboek van Sascha, maar daarnaast wordt er soms ook teruggegaan of vooruitgegaan in de tijd waarbij er vanuit een ander perspectief wordt verteld. In het geval van Sascha wordt er begonnen bij het begin, oftewel het moment dat hij woudmeester wordt en dat hij bijzondere nieuwe dingen ontdekt met de nodige gevolgen. Gaandeweg wordt steeds iets duidelijker wat Sascha nu exact allemaal heeft ontdekt en welke keuzes hij moet maken. Maar ook wordt langzaam duidelijk wat nou de bijdrage is van de personages waaruit ook Het verdwenen woud wordt verteld.

Intrige (Intrigue) Het verdwenen woud is een intrigerend verhaal, omdat ik continu meer wilde weten over hoe het verhaal verder zou verlopen. Maar ook over wat Sascha nog allemaal ging meemaken en hoe hij met alles zou omgaan. En daarnaast werd ik natuurlijk nieuwsgierig wat bepaalde personages nou exact voor bijdrage hadden aan het verhaal, want soms moest ik hier wel ietwat lang op wachten.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Het verdwenen woud zijn allemaal vrijwel logisch. Soms zijn de gebeurtenissen spannend en verrassend, maar er zijn ook gebeurtenissen die je wel ziet aankomen. Daarnaast is het geen moment saai in Het verdwenen woud want er gebeurt continu wel wat.

Amusement (Enjoyment) Het verdwenen woud is een spannend, geheimzinnig en intrigerend verhaal. Hoofdpersonage Sascha brengt met zijn acties zijn bevolking in de problemen, maar ondertussen probeert hij ook te dealen met de grote problemen die niet iedereen ziet. Toch bewandelt Sascha regelmatig zijn eigen weg en die is dan ook niet zonder hindernissen. Soms vond ik het ietwat lang duren voordat duidelijk was wat diverse personages nou bijdragen aan Het verdwenen woud, maar uiteindelijk weet Matthew X. Dyer toch alles bijeen te krijgen. Daarnaast zijn de andere perspectieven naast Sascha ook echt van toegevoegde waarde aan Het verdwenen woud, want heirdoor krijg je soms ook een andere blik op het verhaal.

Iceberg Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Het verdwenen woud

Auteur: Matthew X. Dyer

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Iceberg Books

Bladzijdes: 480

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789083167695

Beoordeling: 4/5 sterren

2 gedachten over “Recensie: Het verdwenen woud – Matthew X. Dyer

Geef een reactie