Recensie: Het schaduwjaar – Kim Liggett

Recensie: Het schaduwjaar – Kim Liggett

Wanneer de meisjes op het punt staan om een vrouw te worden, scheidt men volgens het verhaal een sterk lustopwekkende stof uit. Daarbij is er gezegd dat de vrouwen met deze magie mannen uit hun bed kunnen lokken, jongens tot waanzin kunnen drijven en echtgenotes gek van jaloezie kunnen maken.

Om deze magie kwijt te raken, worden zestienjarige meisjes voor een heel jaar verbannen naar de wildernis. De waarheid over het genadejaar, wat er precies tijdens het schaduwjaar gebeurt, ligt verscholen tussen de spinragfijne glimpjes die om hen heen zweven wanneer ze denken dat niemand kijkt.

‘Terwijl ik achteromkijk naar de dichtgaande poort, naar de zussen, dochters, moeders en grootmoeders die bijeen zijn gekomen om naar de geknakte meisjes te kijken, dringt het opeens tot me door. Misschien zijn wij de reden dat niemand over het schaduwjaar spreekt. Hoe zouden de mannen met ons moeten leven, met ons moeten slapen, ons voor hun kinderen moeten laten zorgen als ze wisten welke verschrikkingen we elkaar aandoen, alleen in de wildernis, in het donker.’

Kim Liggett, Het schaduwjaar

Het schaduwjaar is een geweldig boek! Dit komt mede door de fijne en vlotte schrijfstijl van Kim Liggett. Daarnaast bevat Het schaduwjaar korte hoofdstukken, wat ervoor zorgt dat de tempo in het verhaal goed wordt vastgehouden. Verder wordt Het schaduwjaar verteld vanuit het perspectief van de hoofdpersonage Tierney.

Tierney is een zestienjarig meisje dat op het punt staat om een heel jaar verbannen te worden naar de wildernis. Daar wordt verwacht dat ze haar magie kwijt raakt. Maar Tierney is anders dan de andere meiden: ze wil namelijk niet gesluierd worden en daarentegen wil ze liever op het land gaan werken. Dit is dan ook erg kenmerkend voor Tierney en haar karakter brengt veel leven in het verhaal.

Het schaduwjaar is een spannend, indrukwekkend, gruwelijk en angstaanjagend verhaal. In Het schaduwjaar komt naar voren dat vrouwen onderling erg gemeen tegen elkaar kunnen zijn en dat vrouwen nog steeds het onderspit moeten delven. Daarnaast heeft Het schaduwjaar een geweldig einde, dat vooral naar meer smaakt!

Best of YA bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Het schaduwjaar

Auteur: Kim Liggett

Genre: Young Adult, Dystopian

Uitgeverij: Best of YA

Bladzijdes: 400

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789000369768

Beoordeling: 5/5 sterren


6 gedachten over “Recensie: Het schaduwjaar – Kim Liggett

Geef een reactie