Recensie: Het onzichtbare leven van Addie LaRue – V.E. Schwab

Recensie: Het onzichtbare leven van Addie LaRue – V.E. Schwab

Frankrijk, 1714. Als Adeline LaRue wordt uitgehuwelijkt, smeekt ze om meer tijd en een leven in vrijheid. Haar wens gaat in vervulling, maar tegen een vreselijke prijs. Addie zal eeuwig leven, maar is gedoemd te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Zelfs haar ouders vergeten hun dochter op slag en jagen haar hun huis uit.

Ontheemd en alleen begint Addie aan een betoverend avontuur dat eeuwen en continenten omspant. Van de achttiende-eeuwse salons van Parijs tot de straten van het moderne New York: Addie leert overal overleven. Maar terwijl haar tijdgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft Addie onopgemerkt bestaan. Dag na dag, jaar na jaar. Tot ze op een dag een boekhandel binnenstapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent…

“Mijn naam is Adeline LaRue, zegt ze tegen zichzelf. Mijn vader heeft me geleerd een dromer te zijn, mijn moeder heeft me geleerd een echtgenote te zijn en Estele heeft me geleerd hoe ik met de goden kon praten.”

V.E. Schwab, Het onzichtbare leven van Addie LaRue

CharactersHet onzichtbare leven van Addie LaRue vertelt het verhaal zoals eigenlijk de titel al aangeeft over Addie LaRue. Addie wil het liefst in vrijheid leven, desondanks wordt ze tegen haar wil toch uitgehuwelijkt. Als laatste redmiddel doet ze een wens tegen een vreselijke prijs. Ze zal eeuwig leven, maar wordt vergeten door iedereen die ze ontmoet. Vooral met dat laatste heeft Addie in het begin ontzettend veel moeite, maar gedurende de jaren weet ze een manier te vinden om daarmee te leven. Tot het moment dat iemand haar wel herkent en haal leven opeens een andere wending neemt.

Atmosphere – Er heerst in eerste instantie een treurige sfeer in Het onzichtbare leven van Addie LaRue. Deze sfeer is dan ook erg toepasselijk voor het leven van Addie, want leven zonder dat iemand jou herkent is erg tragisch. Op het moment dat Addie wel wordt herkend, verandert ook meteen de sfeer in Het onzichtbare leven van Addie LaRue naar hoop en vreugde.

Writing – V.E. Schwab heeft Het onzichtbare leven van Addie LaRue op een poëtische manier geschreven. Door deze schrijfstijl worden er veel woorden gebruikt om iets te omschrijven. Om die reden wordt het leestempo wel naar beneden gehaald. Daar staat tegenover dat V.E. Schwab de personages op zo’n manier beschrijft dat ze echt diepgang hebben.

Plot – Gedurende Het onzichtbare leven van Addie LaRue wordt er de hele tijd tussen de verschillende eeuwen gesprongen. Dit levert soms nogal wat verwarrende momenten op. Daarnaast zitten er ook een aantal hoofdstukken in Het onzichtbare leven van Addie LaRue die wat overbodig zijn, omdat deze hoofdstukken eigenlijk niets aan het verhaal toevoegen. Bovendien zitten er wel een aantal onverwachte wendingen in Het onzichtbare leven van Addie LaRue, maar ook was Het onzichtbare leven van Addie LaRue soms, en vooral op het einde, erg voorspelbaar.

Intrigue – In het begin van Het onzichtbare leven van Addie LaRue ligt de nieuwsgierigheid vooral in het moment wat er zich precies in 1714 heeft afgespeeld. Daarna is het prachtig om te lezen hoe Addie met die vreselijke situatie heeft leren omgaan. Maar vervolgens wordt Het onzichtbare leven van Addie LaRue saaier, omdat er weinig actievolle gebeurtenissen plaatsvinden. Pas vanaf het moment dat Addie weer wordt herkend, wordt Het onzichtbare leven van Addie LaRue weer een stuk interessanter.

Logic – De meeste gebeurtenissen in Het onzichtbare leven van Addie LaRue zijn het gevolg van acties van verschillende personages. De keuzes die Addie maakt, zijn gebaseerd op haar emoties. Maar de gevolgen van die keuzes zijn niet altijd even leuk, maar daarentegen soms wel verrassend.

Enjoyment – Al met al heeft Het onzichtbare leven van Addie LaRue bijzondere, prachtige en ontroerende momenten door de poëtische schrijfstijl van V.E. Schwab. Toch zorgt diezelfde schrijfstijl en de overbodige hoofdstukken ervoor dat het leestempo in Het onzichtbare leven van Addie LaRue wordt vertraagd. Desondanks mede door de diepgang wordt er over het algemeen een mooi en prachtig verhaal verteld!


Titel: Het onzichtbare leven van Addie LaRue

Auteur: V.E. Schwab

Genre: Fantasy, Roman

Uitgeverij: Boekerij

Bladzijdes: 576

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789022591932

Beoordeling: 3/5 sterren


2 gedachten over “Recensie: Het onzichtbare leven van Addie LaRue – V.E. Schwab

Geef een reactie