Recensie: Het museum van gevonden voorwerpen – Emma Zegers

Recensie: Het museum van gevonden voorwerpen – Emma Zegers

Diede heeft het syndroom van Asperger, een rijbewijs dat ze niet gebruikt en kleptomane neigingen. Thuis gaat de meeste aandacht naar haar eveneens autistische broertje, waardoor het meestal niet zo gezellig is. Stiekem kan ze dan ook niet wachten tot de zomervakantie weer voorbij is.

Robin heeft bij zijn verhuizing niet meer meegenomen dan de kleding die hij aanhad en een tas vol studieboeken. De relatie met zijn familie is door de reden van de verhuizing flink onder druk komen te staan. Het liefste zou hij gewoon alles vergeten. Zullen ze bij elkaar iets vinden wat ze zelf niet hebben?

“‘Ik haat mezelf. Dat is waarom ik dit doe. Ik probeer te vergeten wie ik ben. Wat jij tot nu toe gezien hebt, is alleen maar het topje van de ijsberg.’”

Emma Zegers, Het museum van gevonden voorwerpen

CharactersHet museum van gevonden voorwerpen vertelt het verhaal van Diede en Robin. Diede heeft het syndroom van Asperger en ook haar broertje is autistisch. Hierdoor is er veel spanning in huis en gaat er veel aandacht naar haar broertje. Diede heeft veel moeite met de situatie en ze is dan ook blij als ze even tijd voor zichzelf heeft. Daarnaast verandert haar leven als Robin naast haar komt wonen. Robin heeft weinig spullen meegenomen en daarnaast ook vaak ruzie met zijn ouders. Dat alles heeft namelijk een oorzaak, waar hij niet graag over wilt praten. Zowel Diede als Robin praten niet graag over zichzelf, maar lukt het hen om elkaar te helpen en vinden ze iets bij elkaar wat ze zelf niet hebben?

Atmosphere – Er heersen verschillende sferen in Het museum van gevonden voorwerpen, waaronder spanning, vriendelijkheid, treurigheid, vrolijkheid en romantiek. Daarnaast is de sfeer in Het museum van gevonden voorwerpen erg afhankelijk van de situatie waarin de personages zich verkeren.

Writing – Emma Zegers heeft Het museum van gevonden voorwerpen op een vlotte, fijne en bovenal realistische manier geschreven. Daarbij zijn de personages op een geweldige manier neergezet, waardoor het mij echt een kijk heeft gegeven in het leven van iemand met het syndroom van Asperger.

Plot Het museum van gevonden voorwerpen begint vrij rustig, waardoor je in eerste instantie de personages goed leert kennen. Daarna vinden er pas gebeurtenissen tussen Diede en Robin plaats, waarna het uiteindelijk tot een moment komt dat ze elkaar hun geheimen vertellen.

Intrigue – De personages Diede en Robin en hun connectie zorgen ervoor dat Het museum van gevonden voorwerpen blijft intrigeren. Daarnaast zorgen ook de geheimen van Diede en Robin ervoor dat je blijft doorlezen.

Logic – De gebeurtenissen in Het museum van gevonden voorwerpen zijn realistisch en daardoor ook erg logisch. Daarnaast laten de gebeurtenissen duidelijk zien wat het inhoudt om het syndroom van Asperger te hebben.

Enjoyment – Al met al is Het museum van gevonden voorwerpen een intrigerend en bovenal leerzaam verhaal die door Emma Zegers op een prachtige manier is geschreven. Daarnaast laat Het museum van gevonden voorwerpen duidelijk zien wat het inhoudt om met het syndroom van Asperger te leven!

Dutch Venture Publishing bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Het museum van gevonden voorwerpen

Auteur: Emma Zegers

Genre: Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Dutch Venture Publishing

Bladzijdes: 239

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789492585769

Beoordeling: 4/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Het museum van gevonden voorwerpen – Emma Zegers

Geef een reactie