Recensie: Het licht in jou en mij – Jacodine van de Velde

Recensie: Het licht in jou en mij – Jacodine van de Velde

Anne-Fleur en Elin doen dit jaar allebei eindexamen, maar hebben verder niets met elkaar gemeen. Sterker nog, ze kunnen elkaar niet uitstaan. Anne-Fleur is rijk, populair en kan alles doen wat ze wil. Elin, die wordt belemmerd door haar chronische ziekte en bij wie het thuis een chaos is, ergert zich rot aan die verwaande meid en haar ‘clan’. Andersom vindt Anne-Fleur ‘Elin de Eenling’ een triest geval.

Maar dan slaat het noodlot toe en komt er een eind aan Anne-Fleurs zorgeloze leventje. Ongewild komen de twee steeds met elkaar in aanraking, wat voor de nodige confrontaties zorgt. Zou het hun ook nog iets anders brengen?

“‘Soms is iemand er wel, maar toch ook niet,’ zegt ze uiteindelijk, mijn blik vermijdend. Ik laat haar woorden tot me doordringen. ‘En iemand kan er niet zijn, maar toch ook wel,’ vul ik op behoedzame toon aan.”

Jacodine van de Velde, Het licht in jou en mij

Personages (Characters) Het licht in jou en mij vertelt het verhaal van Anne-Fleur en Elin. Anne-Fleur is een populair meisje en heeft eigenlijk alles wat haar hart begeert. Maar totaal onverwachts komt haar leven op zijn kop te staan. Anne-Fleur heeft moeite met deze verandering, maar stap voor stap weet ze het langzaam te accepteren. Maar algauw komt Anne-Fleur er ook achter dat je op dat soort momenten je echte vrienden leert kennen. Elin daarentegen heeft een chronische ziekte, waarvoor ze zich soms nogal schaamt. Hierdoor trekt ze zich veel terug en is ook regelmatig afwezig op school. Onverwachts komt Elin in contact met Anne-Fleur, maar dat verloopt niet altijd even makkelijk van beide kanten.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Het licht in jou en mij is afhankelijk van de emoties en gevoelens van zowel Anne-Fleur als Elin. Hierdoor kan de sfeer variëren in een range van verdrietigheid tot enorme blijdschap en alles daar dus ook tussenin. Eveneens zorgt de sfeer ook ervoor dat de emoties en gevoelens van Anne-Fleur en Elin je soms aangrijpen.

Schrijfstijl (Writing) – Jacodine van de Velde heeft Het licht in jou en mij met een prachtige en emotionele woorden beschreven. Daarnaast weet Jacodine weer een moeilijk onderwerp op een prachtige manier te beschrijven en dan voornamelijk wat de invloed van de ziektes kunnen hebben op de personen, maar ook op de vrienden en familie daaromheen.

Plot (Plot) Het licht in jou en mij begint met hoe Anne-Fleur en Elin op dat moment in het leven staan, waaronder de geheimzinnigheid waarom Elin regelmatig afwezig is en welke chronische ziekte ze nu precies heeft. Maar daarnaast ook wie Anne-Fleur en Elin zijn, wie hun vrienden zijn en wat hun achtergrond is. Gaandeweg het verhaal wordt duidelijk waar Anne-Fleur onverwachts mee te dealen krijgt, maar ook wat Elin nou exact voor chronische ziekte heeft. Daarnaast wordt ook duidelijk hoe Anne-Fleur en Elin omgaan met de ziektes en ook waar ze voornamelijk tegenaanlopen.

Intrige (Intrigue) Het licht in jou en mij is absoluut een intrigerend verhaal. Dit komt natuurlijk doordat je wilt weten wat Anne-Fleur en Elin nou exact hebben. Maar vervolgens ook hoe ze daarmee omgaan en waarmee ze nou exact te dealen krijgen. Daarnaast weet Jacodine ervoor te zorgen dat je wederom van de personages gaat houden, waardoor je alleen maar meer over ze te weten wilt komen.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Het licht in jou en mij passen bij deze contemporary. Dit komt omdat de gebeurtenissen realistisch zijn, mede doordat de impact van de gebeurtenissen ook duidelijk worden beschreven. Daarnaast laten de gebeurtenissen ook zien dat het leven niet alleen maar vreugde is.

Amusement (Enjoyment) Het licht in jou en mij is een indrukwekkend, prachtig en aangrijpend verhaal. Jacodine van de Velde weet wederom moeilijke onderwerpen op een prachtige en duidelijk manier te beschrijven, waardoor de impact van wat Anne-Fleur en Elin doormaken veel duidelijker wordt. Hierdoor wordt dan ook duidelijker waarom diverse keuzes worden gemaakt. Daarnaast hebben Anne-Fleur en Elin een plekje in mijn hart weten te veroveren, want het is niet niets waar ze mee te dealen hebben samen met hun familie en vrienden.

Clavis bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Het licht in jou en mij

Auteur: Jacodine van de Velde

Genre: Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Clavis

Bladzijdes: 359

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789044852134

Beoordeling: 4/5 sterren

Geef een reactie