Recensie: Het duizend eilanden experiment (Ontdekking van de mens #1) – Frank van Dongen

Recensie: Het duizend eilanden experiment (Ontdekking van de mens #1) – Frank van Dongen

Halverwege de 21e eeuw is de wereld overbevolkt en het werk grotendeels overgenomen door algoritmen, machines en gerobotiseerde fabrieken. De werkloze wereldbevolking leidt een teruggetrokken bestaan, verslaafd aan de virtuele wereld. Jack Newman groeit op in een woongroep voor ex-drugsverslaafden. De virtuele wereld trekt hem niet – hij is liever buiten.

Dat verandert als hij Alpha War ontdekt, waarin een buitenaardse invasie moet worden afgewend. Jack zet alles op alles om dit beruchte spel te winnen. Maar is het inderdaad slechts een spel of zit er meer achter? En hoe zit het met zijn tweelingbroer Redmond, wiens bestaan door alles en iedereen wordt ontkend? Wat is zijn connectie met het duizend eilanden experiment, dat ooit is gestart door de schimmige Alfabeschaving? Jack gaat op onderzoek uit. De waarheid blijkt complexer dan hij ooit had kunnen vermoeden.

“‘Ik wil op avontuur, echt avontuur, niet dat stomme bedachte kindervermaak.’”

Frank van Dongen, Het duizend eilanden experiment

Personages (Characters) Het duizend eilanden experiment vertelt het verhaal van Jack. De wereld is grotendeels overgenomen door algoritmen en machines, maar Jack vindt dat allemaal maar niets. Hij ontdekt de wereld daarbuiten en tegelijk heeft hij een soort van connectie met zijn verdwenen tweelingbroer Redmond. Jack is erg nieuwsgierig, waardoor hij alles onderzoekt en wil weten. Op hetzelfde moment dreigt er in Alpha War een buitenaardse invasie, die Jack hoe dan ook probeert te voorkomen. Hoe dichter Jack bij alle waarheden komt, hoe meer nieuwe vragen er ook weer opdoemen. En tegelijk blijkt het gevaar op de loer te liggen.

Sfeer (Atmosphere) – In Het duizend eilanden experiment hangt vooral een geheimzinnige sfeer. Zo is er weinig bekend over de Alfabeschaving en hoe Alpha War ‘gewonnen’ moet worden. Daarnaast is het ook onbekend wat nu het doel is dat bijna de hele wereldbeschaving verslaafd is geraakt aan de virtuele wereld. Tegelijkertijd blijft iedereen ook het bestaan van Redmond ontkennen, terwijl Jack zeker weet wat hij zich herinnert.

Schrijfstijl (Writing) – Frank van Dongen heeft Het duizend eilanden experiment op een vlotte manier geschreven. Daarbij komen menselijke biologische processen, maar ook veel technische hoogstanden voorbij. Mocht je als lezer weinig over deze onderwerpen weten, dan is het goed mogelijk dat het verhaal soms ietwat moeilijk te volgen is. Desondanks weet Frank van Dongen al die verschillende onderwerpen op een geïnteresseerde en intrigerende manier met elkaar te verweven.

Plot (Plot) – In het begin van Het duizend eilanden experiment leer je Jack kennen die opgroeit in een woongroep voor ex-drugsverslaafden. Al snel wordt duidelijk dat Jack zich daar niet op zijn plek voelt en eigenlijk de ‘buitenwereld’ wilt ontdekken. Daarbij word je dan ook nieuwsgierig gemaakt naar zijn tweelingbroer Redmond, maar ook naar het totaal onbekende Alfabeschaving. En wanneer je steeds ietwat meer blijkt te weten, komen er weer nieuwe problemen en geheimzinnigheden aan het licht.

Intrige (Intrigue) Het duizend eilanden experiment is door alle geheimzinnigheden een nieuwsgierig en intrigerend verhaal geworden. Je nieuwsgierigheid wordt gevoed door alle kleine beetjes informatie, maar tegelijkertijd wil je natuurlijk ook weten waar alles naartoe gaat leiden en überhaupt hoe alles gaat eindigen.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Het duizend eilanden experiment zijn voor een science fictie verhaal erg logisch. Daarnaast heeft Frank van Dongen alle gebeurtenissen op een prachtige manier met elkaar weten te verweven.

Amusement (Enjoyment) – Al met al is Het duizend eilanden experiment een uitstekend science fictie verhaal. De virtuele wereld, de Alfabeschaving maar ook Jacks tweelingbroer Redmond zijn intrigerende onderwerpen, waar je meer van wilt weten. Daarnaast werkt Jacks enthousiasme om alles te onderzoeken en te ontdekken erg aanstekelijk. Waardoor ik nog erg benieuwd ben naar wat Jack allemaal nog meer gaat ontdekken en uitvinden.

Iceberg Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Het duizend eilanden experiment

Auteur: Frank van Dongen

Genre: Science Fiction

Uitgeverij: Iceberg Books

Bladzijdes: 416

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789083167602

Beoordeling: 4/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Het duizend eilanden experiment (Ontdekking van de mens #1) – Frank van Dongen

Geef een reactie