Recensie: Harry Potter en de Geheime Kamer (Harry Potter #2) – J.K. Rowling

Recensie: Harry Potter en de Geheime Kamer (Harry Potter #2) – J.K. Rowling

Harry beleeft een zeer eenzame zomervakantie bij de familie Duffeling. Hij kan daardoor niet wachten om weer naar Zweinstein te mogen.

Op een avond krijg hij onverwachts bezoek van een magische wezen genaamd Dobby. Dobby vertelt aan Harry om niet naar Zweinstein te gaan, omdat Harry dan in gevaar komt. Daarnaast doet Dobby er alles aan om Harry niet naar Zweistein te laten vertrekken.

De hele vakantie heeft Harry nog niets gehoord van zowel Ron en Hermelien. Hierdoor denkt Harry dat ze hem zijn vergeten, terwijl Ron nog heeft gevraagd of Harry een keer langskwam. Maar dan schiet er opeens een vliegende auto voorbij zijn raam. Wanneer hij goed kijkt ziet hij Ron en zijn broers erin zitten. Ron wil Harry bevrijden en meenemen om de rest van de vakantie bij hem door te brengen.

De laatste weken van de vakantie heeft Harry met veel plezier beleeft bij de familie Wemel. Als Harry en Ron samen op het perron staan om de trein naar Zweinstein te nemen, lukt het hun niet om door de geheime poort te reizen. Toch vinden ze een manier om samen naar Zweinstein te komen, ondanks de waarschuwing van Dobby.

Eenmaal op Zweinstein hoort Harry diverse malen vreemde stemmen, terwijl zijn vrienden Ron en Hermelien die niet horen. Ondertussen vinden er ook aanslagen plaats en vindt Harry een bijzonder dagboek. Wat is er nu allemaal precies aan de hand op Zweinstein?

‘Echt? Zei meneer Wemel gretig. ‘En, deed hij het goed? Ik – ik bedoel,’ hakkelde hij toen hij de vuurschietende ogen van mevrouw Wemel zag, ‘dat – dat was goed fout, jongens – heel erg fout…’.

J.K. Rowling, Harry Potter en de Geheime Kamer

Vanaf de eerste bladzijde ben je weer in de magische wereld en ontmoeten we weer de bekende personages uit Harry Potter en de Steen der Wijzen. Daarnaast zien we de ontwikkelingen van de personages en hun nieuwe interesses. Ook ontmoeten we in Harry Potter en de Geheime Kamer nieuwe personages, zoals de vreselijke Smalhart. Deze docent is een beroemdheid, doordat hij diverse boeken heeft geschreven. Maar desondanks heeft hij een verschrikkelijke karakter. Daar tegenover worden Hermelien en Ron steeds toffere personages, terwijl Harry een beetje de vreemde eend blijft. Vooral de ontwikkeling van Hermelien valt op. Waar ze in het Harry Potter en de Steen der Wijzen vooral probeerde om de regels te volgen, gaat ze nu echt haar eigen gang. Daarnaast kan ze de jongens ook op hun plaats zetten.

De opbouw van het verhaal is zeer kenmerkend. De spanning wordt grotendeels opgebouwd aan het begin van het boek, daarnaast wordt in het middenstuk de spanning vastgehouden en krijg je kleine aanwijzingen over de mysterieuze gebeurtenissen. Op het einde gaat J.K. Rowling helemaal los met de spanning, waardoor veel onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden.

Het slot staat symbool met verrassende elementen. Personages laten hun werkelijke aard zien, er komt hulp vanuit onverwachte hoek en het verhaal is zeer verrassend. Daarnaast wordt er met een vlot tempo geschreven, waardoor je maar blijft lezen.

Harry Potter en de Geheime Kamer is wederom een spannend, avontuurlijk, geheimzinnig en fantasierijk verhaal. Waar zowel jong en oud van kan genieten!


Titel: Harry Potter en de Geheime Kamer

Auteur: J.K. Rowling

Genre: Young Adult, Fantasy

Uitgeverij: De Harmonie

Bladzijdes: 288

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789061699774

Beoordeling: 4/5 sterren

Koop bij bol.com

3 gedachten over “Recensie: Harry Potter en de Geheime Kamer (Harry Potter #2) – J.K. Rowling

Geef een reactie