Recensie: Gewist (Slated #1) – Teri Terry

Recensie: Gewist (Slated #1) – Teri Terry

In de samenleving waar Kyla woont, krijgen misdadigers een tweede kans door middel van Wissen. Het Wissen is een operatie, waarbij alle herinneringen worden gewist. De misdadigers beginnen dus met een schone lei in een nieuwe omgeving.

Kyla is zo’n Gewiste. Wanneer ze wordt ‘ontslagen’ uit het ziekenhuis, komt ze terecht bij de familie Davis. Haar vader David is regelmatig weg, haar moeder Sandra is de eerste dagen thuis om Kyla op weg te helpen en haar grote zus Amy is ook een Gewiste.

Kyla heeft regelmatig heftige nachtmerries. De nachtmerries zijn levensecht, en Kyla meent zelfs dat het herinneringen zijn. Maar herinneringen zou Kyla niet moeten hebben. Tevens ontdekt Kyla dat ze diverse handelingen automatisch uitvoert, terwijl ze deze handelingen eigenlijk opnieuw moet leren. Daarnaast ontdekt Kyla steeds meer over haar oude leven, maar komt ze ook ooit precies te weten we ze hiervoor was?

Ook lijkt niet iedereen de persoon te zijn, die ze zeggen dat ze zijn. Ook is niet iedereen te vertrouwen, waardoor het mogelijk is dat mensen worden verlinkt. De overtreders worden meegenomen door Hoeders. Hierdoor moet Kyla ook oppassen aan wie ze bepaalde dingen vertelt!

“Op de ziekenhuisschool hebben ze ons de basisbeginselen van het Wissen geleerd. We waren allemaal criminelen die Wissen als straf opgelegd hadden gekregen. Onze herinneringen en persoonlijkheden waren gewist, zodat we opnieuw konden beginnen, met schone lei. De Levo moet ervoor zorgen dat het allemaal goed gaat, en mag eraf in het jaar dat we 21 worden, op de dag dat we gewist zijn. Wissen is dus een tweede kans, waar we dankbaar voor moeten zijn. Anders waren we in de gevangenis terechtgekomen, of zelfs op de stoel beland.”

Teri Terry, Gewist

De schrijfstijl van Teri Terry is gemakkelijk en vlot. Tevens vertelt Teri zeer gedetailleerd, waardoor je precies de toekomstige wereld eruit komt te zien. Daarnaast blijft er ruimte voor je eigen fantasie. Gewist wordt vertelt vanuit het perspectief van de hoofdpersonage Kyla.

In eerste instantie komt Kyla over als een stil meisje, wat vooral onder de indruk is van de ‘gewone’ leven. Doordat haar herinneringen zijn gewist, moet ze alles opnieuw leren. In het ziekenhuis leert ze de basis: lopen, praten en hoe ze zich moet gedragen. Eenmaal goed ontwikkelt, worden de Gewisten ‘ontslagen. Kyla lijkt in eerste instantie in een warm gezin terecht te komen, maar steeds verder in het verhaal blijkt dat sommige gezinsleden iets verbergen.

De ‘zus’ van Kyla is ook een Gewiste, waardoor ze de emoties en het gedrag van Kyla begrijpt. Daarnaast probeert ze Kyla wegwijs te maken in het ‘gewone’ leven. Hoewel Amy ook een Gewiste is, heeft ze een heel andere karakter dan Kyla.

Steeds verder in het verhaal blijkt Kyla niet meer het stille meisje te zijn, maar wordt steeds baldadiger. Ook is Kyla een typische YA-personage. Ze wordt namelijk verliefd op de populaire jongen. Desondanks wordt deze romantische tint goed tegen de moeilijkheden van de samenleving neergezet.

Gewist is een spannend en intrigerend verhaal met een verrassend einde. Daarnaast blijf je maar doorlezen, omdat je meer wilt weten over het ‘vorige leven’ van Kyla en hoe het verder gaat met haar vrienden en familie.


Titel: Gewist

Auteur: Teri Terry

Genre: Young Adult, Fantasy

Uitgeverij: Imagine

Bladzijdes: 432

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789463334594

Beoordeling: 4/5 sterren

Koop bij bol.com

2 gedachten over “Recensie: Gewist (Slated #1) – Teri Terry

Geef een reactie