Recensie: Gallant – V.E. Schwab

Recensie: Gallant – V.E. Schwab

Er zijn drie dingen die de veertienjarige Olivia nooit heeft gehad: een vader, een moeder en een stem. Als ze kon praten, zou ze het vooral willen hebben over de familie die ze nooit heeft gehad, en hoe ‘anders’ ze zich voelt dan de andere meisjes in het weeshuis. Maar zelfs mét een stem zou Olivia zwijgen over de schimmen en wezens die alleen zij kan zien.

Het enige wat haar leven draaglijk maakt, is het dagboek van haar verdwenen moeder. Ze brengt haar dagen door met het ontcijferen van haar moeders laatste boodschap, maar de woorden lijken van een vrouw te zijn die haar grip op de werkelijkheid aan het verliezen is. De laatste zin luidt: ‘Alles komt goed Olivia, zolang je maar wegblijft van Gallant.’

Dan ontvangt het weeshuis een brief van Olivia’s oom, die haar uitnodigt om op het immense familielandgoed te komen wonen. Het enige probleem? Het is precies de plek waartegen haar moeder haar wilde beschermen: Gallant.

“Ik ben zo gelukkig.
Ik ben zo bang.
Beide kunnen blijkbaar hand in hand gaan.”

V.E. Schwab, Gallant

Personages (Characters) Gallant vertelt het verhaal over de veertienjarige Olivia. Doordat ze geen vader en moeder heeft is Olivia opgegroeid in een weeshuis. Daarnaast heeft Olivia geen stem, maar toch laat ze niet makkelijk over zich heen lopen. Tevens ziet Olivia schimmen en wezens die eigenlijk niemand anders ziet. Daarnaast heeft Olivia nog wel het dagboek van haar moeder, waardoor ze eigenlijk niets anders dan meer over haar familie te weten wil komen. Maar haar leven verandert wanneer ze een brief ontvangt van haar oom. Ondanks dat Olivia vaak wordt gewaarschuwd om bepaalde acties niet te gaan doen, onderneemt Olivia toch een aantal van deze acties. Vooral om alles zelf te willen ontdekken wat andere haar niet willen vertellen en daarbij wil ze antwoorden krijgen op al haar vragen.

Sfeer (Atmosphere) – In het eerste gedeelte van Gallant hangt voornamelijk een treurige sfeer. Deze sfeer is ontstaan door de situatie waarin Olivia eigenlijk is opgegroeid. Gaandeweg het verhaal en natuurlijk ook de brief van haar oom, zorgen ervoor dat er ook een spannende en intrigerende sfeer ontstaat. Voornamelijk door alles wat zich afspeelt op het familielandgoed Gallant.

Schrijfstijl (Writing) – V.E. Schwab heeft Gallant met haar prachtige schrijfstijl geschreven. Daarbij worden de emoties en ook de nieuwsgierigheid van Olivia erg mooi beschreven. Hierdoor heeft Olivia ook veel diepgang gekregen en ze blijft zich gedurende het verhaal continu ontwikkelen.

Plot (Plot) Gallant begint met het leven van Olivia dat zich afspeelt in het weeshuis. Vanaf het moment dat Olivia de brief van haar oom ontvangt, verandert alles in haar leven. Vervolgens zorgt de nieuwe plek Gallant ook voor spannende gebeurtenissen, waarbij ook geheimen worden ontrafeld.

Intrige (Intrigue) – Het eerste gedeelte van Gallant intrigeert doordat je meer wilt weten over Olivia in het weeshuis. En dan voornamelijk wat ze daar allemaal heeft meegemaakt. Vanaf het moment dat Olivia de brief van haar oom ontvangt, maar ook het dagboek van haar moeder, zorgen ervoor dat je in het laatste gedeelte van het verhaal nieuwsgierig bent naar de plek Gallant. Aangezien daar ook spannende gebeurtenissen plaatsvinden.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Gallant zijn voor dit soort fantasie verhaal erg logisch. Daarnaast zijn veel gebeurtenissen ook erg spannend omdat ze veel invloed kunnen hebben op het verdere leven van Olivia. Daarnaast zijn de emoties van Olivia ook van invloed op diverse gebeurtenissen, maar hebben ook veel invloed gehad op haar ontwikkeling gedurende het verhaal.

Amusement (Enjoyment) Gallant is een spannend en geheimzinnig verhaal. Tevens is Gallant door V.E. Schwab met haar prachtige schrijfstijl geschreven. De geheimzinnigheid rondom de plek Gallant zorgt er daarnaast voor dat Gallant intrigeert. Maar ook de moedige en sterke kant van Olivia maakt dat Gallant moeilijk weg te leggen is.


Titel: Gallant

Auteur: V.E. Schwab

Genre: Young Adult, Fantasy

Uitgeverij: Boekerij

Bladzijdes: 302

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789022595213

Beoordeling: 4/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: Gallant – V.E. Schwab

Geef een reactie