Recensie: Fin & Rye – Harry Cook

Recensie: Fin & Rye – Harry Cook

Het ene moment kust Fin de goddelijke Jesse; het volgende moment is hij meedogenloos ge-out. De reactie van zijn ouders? Er alles aan doen om hem niet te laten zijn wie hij is, te beginnen met een frisse start in een nieuwe stad.

Gelukkig maakt Fin al snel nieuwe vrienden: kick-ass Poppy, haar aan-uit transvriendin June en de innemende en onweerstaanbare Rye. Maar Fins ouders zijn niet blij. Wanneer hun zoon zijn ‘levensstijl’ niet wil veranderen, dwingen ze hem op het ‘rechte’ pad… met conversietherapie.

“Dit heb ik nog nooit eerder ervaren. Dit ontzagwekkende gevoel van ergens bij horen en geaccepteerd worden, waar het oké voelt om in het openbaar de hand van mijn vriendje vast te houden.”

Harry Cook, Fin & Rye

Characters Fin & Rye vertelt het verhaal, zoals de titel eigenlijk al zegt, over de personages Fin en Rye. Door een incident moet Fin plotseling verhuizen naar een nieuwe stad. In deze nieuwe stad ontmoet hij al gauw nieuwe vrienden en de ontzettend leuke Rye. Rye denkt dat hij de liefde heeft gevonden, maar zijn lief dwingt hem eigenlijk dingen te doen die hij helemaal niet wil. Ondertussen hebben de ouders van Fin enorme moeite met de geaardheid van Fin. Uiteindelijk leren zowel Fin als Rye in zichzelf te geloven en trouwe te blijven aan zichzelf.

Atmosphere – Er heersen verschillende sferen in Fin & Rye. Zo dragen de ouders van Fin een erg hatelijke sfeer uit in de richting van de LGBTQI+ gemeenschap. Daarentegen is de sfeer tussen de vrienden juist ontzettend gemoedelijk en warm. Ook bevat diverse delen van Fin & Rye een romantische sfeer.

Writing – Harry Cook heeft Fin & Rye op een vlotte, fijne en indrukwekkende manier geschreven. Fin & Rye is een aangrijpend en imponerend verhaal en wordt vol positiviteit verteld. Ook zijn de personages goed uitgewerkt en doordat je vanuit zowel het perspectief van Fin als van Rye leest, weet je precies wat er zich in deze personages gedurende het verhaal omgaat.

Plot Fin & Rye begint met een gebeurtenis van Fin dat zijn leven helemaal op zijn kop zet (in eerst instantie op een negatieve manier, maar later uiteindelijk op een positieve manier). Daarnaast leer je gedurende het verhaal issues kennen waar de LGBTQI+ gemeenschap tegenaan loopt. En dan gaat het ook vooral om de struggle om geaccepteerd te worden.

Intrigue – Door alle hectische gebeurtenissen van de personages blijft Fin & Rye intrigeren. Daarnaast wil je ook graag weten hoe het verhaal nou precies gaat aflopen en of Fin en Rye ooit zichzelf echt kunnen zijn.

Logic – De gebeurtenissen in Fin & Rye volgen elkaar allemaal op. Ook zijn de gebeurtenissen het gevolg van elkaar of komen door de acties van personages. En die acties van diverse personages kan het leven van sommige andere personages drastisch veranderen.

Enjoyment – Al met al is Fin & Rye een prachtig en bovenal indrukwekkend verhaal. Fin & Rye laat zien met welke kwesties de LGBTQI+ gemeenschap te maken krijgt. Ook heeft Harry Cook Fin & Rye op een prachtige manier verteld!

Best of YA bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Fin & Rye

Auteur: Harry Cook

Genre: Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Best of YA

Bladzijdes: 334

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789000376315

Beoordeling: 4/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Fin & Rye – Harry Cook

Geef een reactie