Recensie: Eeuw van de Vhéi (De Raad van Vha’Rymn #2.5) – Valentijn Ringelberg

Recensie: Eeuw van de Vhéi (De Raad van Vha’Rymn #2.5) – Valentijn Ringelberg

Deze recensie kan spoilers van de voorgaande delen bevatten.

Op Jho, een eiland ver weg naar Vha’Rymn, wordt de jonge Umuli Acksol door de eilandsjamaan aan zijn nieuwe levenspartner gekoppeld. Toch blijkt uit een visioen van de sjamaan dat de Schepper meer voor hem in petto heeft, iets dat het eiland op haar grondvesten doet schudden.

Velara werkt in de winkel van haar oom als ze bezoek krijgt van een toegetakelde vrouw. Gelukkig weet ze haar een helpende hand te bieden, al blijkt het uiteindelijk een voorbode te zijn van de gebeurtenis die Velara’s leven – en dat van haar dochter – voor altijd zal veranderen.

Als Vhéi groeit Yza op bij zijn Nomadenfamilie in de bergtempel van Nepherië. Hoe ouder hij wordt, hoe rustelozer zijn vleugels beginnen te worden. Ze snakken naar vrijheid. Zal het Yza lukken om zijn lotsbestemming te omarmen?

Op boerderij Woestzicht heerst er een ziekte die bekendstaat als De Zwarte Kus. Het tast de gewassen aan een Nüro en zijn ouders zien hun inkomsten in rook opgaan. Toch lijkt er een lichtpuntje aan de horizon te verschijnen, een kans die grote gevolgen zal hebben.

“Hier op de onophoudelijke zee was er geen wit van Leveaths licht, maar ook geen allesomvattend zwart van de dood. Wij zweefden ergens tussenin. In het grijze gebied tussen het leven en het hiernamaals. Grijs als steen.”

Valentijn Ringelberg, Eeuw van de Vhéi

Personages (Characters) Eeuw van de Vhéi is een novelle met daarin vier verhalen die de geschiedenis van de Vha’Rymn vertellen. In het eerste verhaal leer je de jonge Umuli Acksol kennen, die uiteindelijk voor een moeilijke keuze komt te staan. Het tweede verhaal gaat over Velara, die haar leven compleet ziet veranderen door een heftige gebeurtenis. Het derde verhaal gaat over Vhéi Yza, die merkt dat zijn vleugels erg onrustig zijn. En het laatste verhaal gaat over Nüro die samen met zijn ouders op een boerderij woont. Totaal onverwachts verschijnt er een lichtpuntje die geen onbekende blijkt te zijn voor de lezer.

Sfeer (Atmosphere) – Mysterie, spanning, liefde en haat zijn sferen die veelvuldig voorkomen in de verhalen van Eeuw van de Vhéi. Daarnaast zorgen de emoties en de acties van de personages voor veel van die verschillende sferen.

Schrijfstijl (Writing) – Valentijn Ringelberg heeft Eeuw van de Vhéi op een vlotte en levendige manier geschreven. Daarnaast wordt er op een verfrissende manier meer over de geschiedenis van Vha’Rymn verteld vanuit vier verschillende perspectieven met elk een eigen verhaal. Ondanks de korte verhalen hebben de personages daarnaast in hoeverre mogelijk ook diepgang verkregen.

Plot (Plot) Eeuw van de Vhéi is opgedeeld in vier korte verhalen. Waarbij de eerste drie verhalen erg op zichzelf staan, terwijl er in het vierde verhaal een bekende personage uit een eerder verhaal terugkomt. Alle vier de verhalen worden op een prachtige manier opgebouwd, alleen vond ik dat sommige verhalen wel een abrupt einde hebben.

Intrige (Intrigue) – Over het algemeen is de Eeuw van de Vhéi een intrigerend verhaal. Dit komt voornamelijk omdat je benieuwd bent naar alle vier de verhalen. En daarbij leer je ook elke keer nieuwe personages kennen en wordt duidelijk welke gebeurtenis zo’n enorme impact heeft gehad op hun leven. Als laatste is het natuurlijk intrigerend om te zien hoe de personages hiermee omgaan en hoe de verhalen uiteindelijk eindigen.

Logica (Logic) – In alle vier de verhalen in Eeuw van de Vhéi zijn de gebeurtenissen allemaal logisch voor het desbetreffende korte verhaal. Tevens vertellen de gebeurtenissen in korte tijd ontzettend veel, waarbij de emoties en gevoelens van de personages ook de nodige aandacht hebben gekregen.

Amusement (Enjoyment) – De vier korte verhalen in Eeuw van de Vhéi geven weer nieuwe inzichten in De Raad van Vha’Rymn serie. Daarnaast is elk verhaal weer anders qua personages en gebeurtenissen. En ook zijn de verhalen allemaal losstaand van elkaar te lezen. Echter, in het vierde verhaal komt een personage uit een eerder verhaal weer naar voren. Ik ben dan ook erg benieuwd naar het vervolg in De Raad van Vha’Rymn serie.

CauldronBooks bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Eeuw van de Vhéi

Auteur: Valentijn Ringelberg

Genre: Young Adult, Fantasy

Uitgeverij: CauldronBooks

Bladzijdes: 201

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789083189079

Beoordeling: 4/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: Eeuw van de Vhéi (De Raad van Vha’Rymn #2.5) – Valentijn Ringelberg

Geef een reactie