Recensie: Eeuwig – Guido Eekhaut

Recensie: Eeuwig – Guido Eekhaut

1965. Voor het eerst in twintig jaar keert Joachim terug naar zijn geboortedorp. Wat er daar tijdens de oorlog gebeurde, is hem een raadsel. Er was een weeshuis, er waren Joodse kinderen, en een SS-eenheid.

Welke functie dat weeshuis vervulde, en welke rol zijn oom daarbij speelde, wordt Joachim pas gaandeweg duidelijk. Leen, de plaatselijke dierenarts en net als hij een oorlogskinds, onthult hem het vreselijke complot waarover niemand in het dorp nog praat.

“‘Hij deed zijn plicht als dokter. Ik vermoed dat hij wist geen alternatief te hebben. Hij was de gevangene van het dorp.’”

Guido Eekhaut, Eeuwig

Characters Eeuwig vertelt het verhaal van Joachim. Joachim studeert geneeskunde en na het overlijden van zijn oom keert hij na twintig jaar terug naar zijn geboortedorp. In zijn geboortedorp hebben zich gedurende de oorlog raadselachtige gebeurtenissen afgespeeld in het weeshuis en zijn oom was daarbij betrokken. Door de geheimzinnigheid die er heerst over die gebeurtenissen, gaat Joachim graven naar de waarheden en ook welke rol zijn oom nu precies speelde in de oorlog. Joachim is een jongen met ene bijzonder en vooral een afstandelijk karakter. Hij heeft leren omgaan met zijn karakter en maakt er soms ook gebruik van.

Atmosphere – Vanaf de eerste bladzijde heerst er in Eeuwig een geheimzinnige sfeer. Die sfeer is ontstaan door de geheimzinnige gebeurtenissen die zich in het weeshuis gedurende de oorlog hebben afgespeeld. Ook zijn de bewoners van het dorp erg terughoudend, want niemand wil praten over die gebeurtenissen.

Writing – Guido Eekhaut heft Eeuwig op een vlotte manier geschreven. Daarnaast wordt Eeuwig voornamelijk verteld vanuit het perspectief van Joachim, maar ook vanuit de perspectieven van zowel zijn oom als van de plaatselijke dierenarts Leen. Alle personages hebben hun eigen karakter en mede daardoor en door die geheimen van de oorlog is Eeuwig een intrigerend verhaal.

Plot Eeuwig is een interessant verhaal over de geheimzinnige gebeurtenissen die zich in het weeshuis gedurende de oorlog hebben afgespeeld. Daarnaast laat Eeuwig ook de andere taken van Duitsers zien tijdens de oorlog. Daarentegen is Eeuwig een fictie verhaal, dus niet alle gebeurtenissen uit Eeuwig hebben echt plaatsgevonden. Toch had ik wel wat meer diepgang willen zien in de gedachtegangen van de Duisters. Want waarom doen ze die taken? Wat drijft hun ertoe? Wat willen ze ermee bereiken? Daar staat tegenover dat het einde wel een verrassende plotwending heeft.

Intrigue – Door de geheimzinnige gebeurtenissen die zich in het weeshuid hebben afgespeeld en doordat het onbekend is wie nu welke rol daarbij heeft gespeeld, is Eeuwig een intrigerend verhaal geworden. Door die geheimzinnigheid blijf je maar doorlezen, want je wilt echt weten wat er nu binnen de muren van het weeshuis heeft plaatsgevonden.

Logic – De gebeurtenissen in Eeuwig hebben niet allemaal in het echt plaatsgevonden, maar zijn deels gebaseerd op de gebeurtenissen die de Duitsers wel hebben gepleegd. Sommige gebeurtenissen zijn erg opgeblazen en dus ook erg onrealistisch, waardoor het verhaal voor mij veel minder sterk is geworden.

Enjoyment – Al met al is Eeuwig een verhaal die laat zien dat Duitsers ook andere missies hebben gehad tijdens de oorlog. De gebeurtenissen in Eeuwig worden vanuit verschillende kanten belicht, wat het verhaal wel veel interessanter maakt. Eeuwig zou een ontzettend goed verhaal zijn geweest, als de gebeurtenissen in het verhaal zich ook daadwerkelijk zouden hebben afgespeeld. Of dat de onrealistische gebeurtenis in Eeuwig zou zijn weggelaten en een realistisch gebeurtenis zou hebben plaatsgevonden.

Clavis bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Eeuwig

Auteur: Guido Eekhaut

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Clavis

Bladzijdes: 268

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789044839821

Beoordeling: 3/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Eeuwig – Guido Eekhaut

Geef een reactie