Recensie: Een zee in Elysium – Emma Anna

Recensie: Een zee in Elysium – Emma Anna

Junia, dochter van een rijke handelaar in een klein vissersstadje bij Rome, is nog maar vijf jaar oud als Gaius Julius Laevinus, een van haar vaders cliënten die hogerop probeert te komen binnen het Romeinse leger, haar een muntje en een warme glimlacht schenkt.

Wanneer op een nacht de villa van haar ouders wordt overvallen en ze gered wordt door Julius, verovert hij daarmee het hart van de jonge Junia. Dankzij zijn hechte band met haar vader blijft hij een rol spelen in haar onbezorgde jeugd.

Maar aan de vooravond van haar volwassenheid komt er een abrupt einde aan die onbezorgde jeugd. Julius erft haar vaders nalatenschap – wanneer er onrust heerst in Jeruzalem, en Julius geacht wordt zijn aandeel te leveren als legionair. Wanneer hij een paar jaar laten thuiskomt, is niets meer hetzelfde.

Vooral zijn beschermelinge Junia niet. De vrij-opgevoede maar naïeve Junia wordt zich er langzaam maar zeker bewust van dat de wereld waarin ze is geboren vooral een wereld is voor mannen. De kinderlijke liefde die ze vroeger voor Julius voelde, wordt op de proef gesteld als blijkt dat er niets kinderlijks meer aan is.

“‘Toch bijzonder hoe je moeilijke, maar mooie beslissingen die we maken altijd beslissingen uit liefde zijn,’ zei ze. ‘Liefde voor anderen. Liefde voor onszelf.’”

Emma Anna, Een zee in Elysium

Personages (Characters) Een zee in Elysium vertelt het verhaal van Junia en Julius. De vrij-opgevoede Junia is een dochter van een rijke handelaar en komt daardoor al op jonge leeftijd in contact met Julius. Algauw wordt Julius een belangrijke persoon in haar leven en dat wordt alleen nog maar meer vanaf het moment dat Junia haar vader verliest. Julius wil alles het beste doen voor Junia, maar wordt op een gegeven moment weer in het leger verwacht. De gebeurtenissen in het leger blijken veel invloed te hebben op Julia, waardoor hij een ander persoon is geworden wanneer hij eindelijk thuiskomt. Junia is daarentegen vrij naïef, maar weet dat soms wel op een positieve manier te gebruiken. Julius daartegenover wil alles goed doen en is daardoor ook streng voor zichzelf. De interactie tussen Junia en Julius is altijd bijzonder geweest, omdat ze het beste in elkaar naar boven proberen te halen, maar dit blijkt niet altijd te lukken.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Een zee in Elysium is afhankelijk van de emoties van zowel Junia als Julius. Gevaarlijke gebeurtenissen hebben veel invloed op de emoties en gevoelens van zowel Junia als Julius, waardoor hun emoties kunnen variëren van enorme vrolijkheid tot enorme verdriet of bezorgdheid en alles daartussenin.

Schrijfstijl (Writing) – Emma Anna heeft Een zee in Elysium geschreven met haar kenmerkende en bovenal betoverende schrijfstijl. Door die schrijfstijl en doordat Een zee in Elysium wordt verteld vanuit de perspectieven van zowel Junia als Julius leer je de personages vanuit verschillende kanten kennen, wat er mede voor zorgt dat je van deze personages gaat houden. Daarnaast weet Emma Anna ook de sfeer van de tweede eeuw van deze samenleving op een geweldige en begrijpelijke manier neer te zetten.

“‘Je leven is niet van jou als je passief toekijkt. Als je keuzes maakt voor jezelf, leef je een vol leven.’”

Emma Anna, Een zee in Elysium

Plot (Plot) Een zee in Elysium begint met de jonge Junia, die algauw een inval in haar ouderlijk huis meemaakt en wordt gered door Julius. Gaandeweg wordt duidelijk wat de jaren erna gebeurt met zowel Junia en Julius, tot het moment dat de vader van Junia overlijdt. Vanaf dat moment wordt Julius nog een belangrijkere persoon in het leven van Junia, waardoor ook hun onderlinge verhouding verandert. Maar de gebeurtenissen in het leger hebben veel invloed op Julius, waardoor hij verandert. In die periode is Junia natuurlijk ook gegroeid, waardoor hun onderlinge verhouding ook anders is geworden.

Intrige (Intrigue) Een zee in Elysium is absoluut een intrigerend verhaal. In eerste instantie moet je eerst even kennis maken met de personages, maar gaandeweg het verhaal wanneer ik de personages beter kende werd het mij moeilijk om Een zee in Elysium weg te leggen. Dit komt natuurlijk ook omdat ik graag wilde weten hoe Junia zich überhaupt ontwikkelt van jong meisje tot bijna een vrouw, maar ook hoe de relatie tussen haar en Julius gaat veranderen door alles wat ze meemaken. Uiteindelijk weet Emma Anna Een zee in Elysium je zo te pakken met alle emoties van de personages dat het verhaal continu blijft fascineren.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Een zee in Elysium zijn voor dit verhaal erg passend. Daarbij wordt Een zee in Elysium geschreven naar de wereld zoals die in de tweede eeuw van de samenleving zou moeten zijn geweest. Daarbij weet Emma Anna ook de personages op een realistische manier neer te zetten.

Amusement (Enjoyment) Een zee in Elysium is een intrigerend, aangrijpend en een prachtig verhaal over Junia en Julius. Emma Anna weet dan ook een fascinerend verhaal weten neer te zetten die de relatie beschrijft tussen Junia en Julius die in de jaren na vele en ingrijpende gebeurtenissen steeds verandert. Daarbij weet Emma Anna dan ook weer een verhaal te schrijven waarin de personages zo worden neergezet dat je natuurlijk van de personages gaat houden en je ze eigenlijk niet meer los kunt laten.


Titel: Een zee in Elysium

Auteur: Emma Anna

Genre: New Adult

Uitgeverij: EmmaBooks

Bladzijdes: 448

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789083306810

Beoordeling: 5/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: Een zee in Elysium – Emma Anna

Geef een reactie