Recensie: Dor – Neal Shusterman & Jarrod Shusterman

Recensie: Dor – Neal Shusterman & Jarrod Shusterman

Door de langdurige en aanhoudende droogte mogen de tuinen niet meer worden besproeid, zwemen mogen niet meer worden gevuld en het is verboden om lang te douchen. Tot op een dag er helemaal geen druppel water meer uit de kraan komt.

Het verschijnsel wordt omgedoopt tot ‘Tap-Toe’. Maar door de media wordt er nauwelijks aandacht aan deze kramp gegeven, omdat de orkaanramp in een andere staat veel sensationelere beelden oplevert.

Alyssa’s rustige wijkje verandert ondertussen al snel in een oorlogsgebied: bevriende buren komen recht tegenover elkaar te staan. Daarnaast komen de ouders van Alyssa op een dag niet meer thuis. Om samen met haar broertje te kunnen overleven, moet Alyssa drastische beslissingen nemen.

‘De pijn is onvoorstelbaar, maar ik ren door. Ik kan mijn ogen niet meer openhouden – dus ik knijp ze dicht en dan merk ik dat ik recht de leegte in kijk. Ik dender door wit licht en diepzwarte duisternis, de overgang tussen leven en dood. De leegte begint mijn lichaam in haar macht te krijgen en ik weet precies wat er nu komt. Ze wil mijn ziel.’

Neal Shusterman & Jarrod Shusterman, Dor

Neal & Jarrow Shusterman zijn vader en zoon. Samen hebben ze een fijne en vlotte schrijfstijl. Daarnaast merk je ook totaal niet dat het boek door twee personen is geschreven. Dit komt omdat er geen twee schrijfstijlen zijn te herkennen en dus de schrijfstijlen mooi in elkaar overlopen. Daarnaast wordt Dor verteld vanuit verschillende perspectieven. Hieronder verstaan we de vier hoofdpersonages, maar daarnaast zitten er ook fragmenten in die weergeven hoe anderen de droogte ervaren.

Eén van de hoofdpersonages is Alyssa. Alyssa is een jong meisje, maar moet door de Tap-Toe al snel volwassen worden om drastische beslissingen te nemen. Samen met haar broertje en haar buurjongen Kelton komt ze in afschuwelijke omstandigheden terecht, waardoor zowel haar karakter als die van de anderen verandert.

Een natuurramp zoals in Dor wordt beschreven, kan tegenwoordig zo maar werkelijkheid worden. Dit laat zien dat we bewuster moeten omgaan met de natuur en dat we er niet moeten van uitgaan dat er altijd water is. Ook laat Dor goed zien waar mensen toe in staat zijn, wanneer de laatste druppel water verdwenen is.

Dor is een spannend, levensecht en dramatisch verhaal. Daarnaast staat het bol van onverwachte wendingen, waardoor het geen moment saai is en je alleen maar wilt weten hoe men deze natuurramp te boven gaat komen!

Fantoom bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Dor

Auteur: Neal Shusterman & Jarrod Shusterman

Genre: Young Adult, Dystopian

Uitgeverij: Fantoom

Bladzijdes: 456

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789059246676

Beoordeling: 5/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Dor – Neal Shusterman & Jarrod Shusterman

Geef een reactie