Recensie: Door het water, door het vuur – Christian Unge

Recensie: Door het water, door het vuur – Christian Unge

Tekla Berg is als een begenadigd arts werkzaam op de spoedeisende hulp. Tevens heeft Tekla een fotografisch geheugen en is ze verslaafd aan amfetamine. Een explosie verwoest een appartementencomplex en Tekla wordt naar de plek des onheils gestuurd. Daar redt Tekla het leven van een ernstig verbrande man. Alles lijkt in de richting te wijzen van een terroristisch motief en de man wordt als verdachte aangemerkt. Door een woord dat de ernstig verbrande man tegen Tekla heeft gezegd, denkt Tekla tot overmaat van ramp haar broer in hem te herkennen…

De ramp zet een hele cascade in werking, waarbij onder andere het ziekenhuis, corrupte agenten en een maffiabaas een rol spelen. En daarnaast bevindt Tekla zich in het midden van deze storm…

‘Haar blik dwaalde over het lichaam van de man. Normaal postuur. Normale lengte. Hoe oud? Onmogelijk te raden. Geen haar meer over. Het gezicht in principe weg. Het hele hoofd: een dampende, bloederige vleesklomp. Het lijf: een harnas van wondkorst, zwart als drop.’

Christian Unge, Door het water, door het vuur

Tekla, de hoofdrolspeelster van Door het water, door het vuur, is een arts die werkzaam is op de spoedeisende hulp. Hierdoor is Door het water, door het vuur een thriller met een medische context. Daarnaast spelen dus veel scenes zich af in het ziekenhuis, waardoor veel medische termen voorbij komen. Voor een leek zijn deze termen lastig te begrijpen, maar voor mij als student technische geneeskunde lees ik er zo doorheen. Ook heeft Christian Unge een fijne en vlotte schrijfstijl, waardoor Door het water, door het vuur heerlijk wegleest. Tevens wordt het verhaal verteld vanuit verschillende perspectieven.

Alle personages worden aan het begin van Door het water, door het vuur geïntroduceerd. In eerste instantie vroeg ik mij af of al deze personages een toegevoegde waarde hadden voor het verhaal. Daarnaast is het in het begin moeilijk onderscheid te maken tussen alle personages. Maar uiteindelijk kom je aan het einde van Door het water, door het vuur erachter wat de connectie tussen alle personages is en wat voor aandeel deze personages in het geheel hebben. Eén van de hoofdpersonages is de begenadigde arts Tekla Berg. Tekla is een heerlijk personage om te volgen, omdat ze zich kwetsbaar en volhardend opstelt. Daarnaast zou ze alles doen voor haar broer Simon.

Door het water, door het vuur is een spannend, mysterieus, intrigerend en aangrijpend verhaal. Sommige scenes hadden van mij weggelaten mogen worden, aangezien deze scenes geen toegevoegde waarde aan het verhaal hadden. Daarnaast had was het nog interessanter geweest als er meer scenes uit het ziekenhuis aan het verhaal waren toegevoegd en dan vooral meer gericht op patiënten en hun behandelingen. Tevens begint Door het water, door het vuur met een rustig tempo, maar gedurende het verhaal komt er mede door de spanning meer tempo in het verhaal en uiteindelijk kun je Door het water, door het vuur niet wegleggen totdat je weet hoe het afloopt!

Luitingh-Sijthoff bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Door het water, door het vuur

Auteur: Christian Unge

Genre: Thriller

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Bladzijdes: 412

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789024587308

Beoordeling: 4/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Door het water, door het vuur – Christian Unge

Geef een reactie