Recensie: De verdwenen kolonie (De lange winter #3) – A.G. Riddle
Deze recensie kan spoilers van de voorgaande delen bevatten.
De laatste overlevenden van de Lange Winter zijn ontsnapt van de verwoeste aarde. Hun nieuwe thuiswereld leek aanvankelijk perfect. Maar niets is wat het lijkt. De kolonisten van het eerste schip, de Carthago, zijn verdwenen. Hun nederzetting is er nog, maar iedereen is weg. Terwijl James zich verdiept in dit mysterie, ontdekt hij een reeks bollen verspreid over Eos. Zijn ze de sleutel om de verdwenen kolonisten te vinden? Of zijn ze verantwoordelijk voor hun dood? En waarom blijft het Raster zich met de mensheid bemoeien?
Als de stad Jericho door een storm overvallen wordt, duikt midden in de chaos een nieuw gevaar op – een bedreiging die niemand zag aankomen. De tijd dringt en eens te meer staan Emma en James voor een onmogelijke opgave: de kolonisten redden en de diepste geheimen van het Raster ontrafelen.
“‘Ik blijf,’ herhaal ik. ‘Tot de allerlaatste kolonist deze stad uit is. Dus laten we ons concentreren. Wat moet er als eerste gebeuren?’”
A.G. Riddle, De verdwenen kolonie
Personages (Characters) – De verdwenen kolonie vertelt het verhaal van Emma en James, waarbij ditmaal voornamelijk de nadruk wordt gelegd op het perspectief van James. Wanneer Emma en James eindelijk denken een plek te hebben gevonden om alles weer veilig op te bouwen, zoekt James tegelijkertijd naar antwoorden wat er met de eerdere kolonisten is gebeurd. Tijdens deze zoektocht ontdekt hij vele raadsels, maar ook bijzondere en onverwachte antwoorden. Tegelijk doet James er alles aan om de mensheid, maar vooral zijn gezin te redden. Ook als dat betekent dat hij zijn eigen leven op het spel zet.
Sfeer (Atmosphere) – Net zoals in de voorgaande delen heerst er ook in De verdwenen kolonie een mysterieuze sfeer. Ditmaal is die sfeer ontstaan doordat er veel onbekend is over de “nieuwe” planeet, genaamd Eos. Maar ook op het moment dat de mysterieus worden ontrafeld, heerst er een mysterieuze sfeer.
Schrijfstijl (Writing) – A.G. Riddle heeft Een verdwenen kolonie met een fijne en vlotte schrijfstijl geschreven. Daarbij was de dynamiek ditmaal wat minder dan in eerdere delen, voornamelijk omdat het middenstuk van De verdwenen kolonie alleen vanuit het perspectief van James wordt verteld. Desondanks heeft A.G. Riddle de worldbuilding weer op een perfecte manier beschreven en ook zijn de illustraties van toegevoegde waarde aan Een verdwenen kolonie.
Plot (Plot) – De verdwenen kolonie begint met de opbouw van de “nieuwe” planeet Eos. Algauw wordt duidelijk wat het gevaar is op Eos, maar daarbij wordt tegelijk ook duidelijk dat het moeilijk is om dit gevaar te ontlopen. Halverwege krijg je op een verrassende manier antwoorden op alle mysteries. En op het einde van De verdwenen kolonie zit er ook nog een verrassende wending in het verhaal.
Intrige (Intrigue) – Door alle mysteries is De verdwenen kolonie een intrigerend verhaal. Je blijft continu doorlezen omdat de mysteries steeds één bij één worden ontrafeld. En daarnaast is het einde van De verdwenen kolonie door de onverwachte gebeurtenissen erg fascinerend en iet zo saai als “normaal”.
Logica (Logic) – De gebeurtenissen in De verdwenen kolonie zijn voor een science fictie verhaal erg logisch. Daarnaast zit er in elke gebeurtenis wel een verrassende wending. En ook dragen de gebeurtenissen bij aan de worldbuilding.
Amusement (Enjoyment) – Al met al is De verdwenen kolonie door alle mysteries en de ontrafelingen daarvan een intrigerend verhaal. Daarnaast is de strijdvaardigheid van James om de mensheid en vooral zijn gezin te redden echt fascinerend. Tegelijk heeft De verdwenen kolonie geen saai einde, maar juist een met verrassende wendingen. Ik heb dan ook genoten van De lange winter trilogie, voornamelijk door de prachtige personages James en Emma.
Iceberg Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.
Titel: De verdwenen kolonie
Auteur: A.G. Riddle
Genre: Science fiction
Uitgeverij: Iceberg Books
Bladzijdes: 369
Bindwijze: Paperback
ISBN: 9789083073125
Beoordeling: 4/5 sterren
Eén gedachte over “ Recensie: De verdwenen kolonie (De lange winter #3) – A.G. Riddle”