Recensie: De strijd om de zon (De lange winter #2) – A.G. Riddle

Recensie: De strijd om de zon (De lange winter #2) – A.G. Riddle

Deze recensie kan spoilers van het voorgaande deel bevatten.

Na alle gebeurtenissen in Winterwereld hebben Emma en James zich in Kamp Zeven gevestigd en pakken de draad van het leven weer op. Als NASA ontdekt dat verschillende asteroïden uit de Kuipergordel zijn weggebroken en op weg zijn naar de aarde, realiseert James zich meteen de waarheid: het Raster is terug en dat zal niet stoppen voordat de mensheid is uitgeroeid.

Terwijl zijn team en hij zich voorbereiden op de laatste strijd van de mensheid in de ruimte en de aarde zelf, doet Emma een ontdekking die het leven voor haar en James opnieuw zal veranderen. Het Raster is aan de winnende hand, maar de laatste overlevenden van de mensheid gaan het gevecht met ongelijke kansen toch aan. In hun donkerste uur is er opeens nieuw hoop op overleving, maar tegen een ultieme prijs en met gevolgen die alles zullen veranderen.

“‘Denk terug aan je les van een paar dagen geleden, Emma. Erken je angst. Beheers je angst anders zal hij jou beheersen.’”

A.G. Riddle, De strijd om de zon

Personages (Characters) De strijd om de zon vertelt het verhaal van Emma en James. Na alle gebeurtenissen proberen Emma en James het leven weer op te pakken. Toch worden ze weer in een gevecht met het Raster ‘geduwd’. James raapt meteen zijn taken weer op, terwijl Emma met haar fysieke problemen dealt en voor hun gezin zorgt. Daarbij moeten ze voor de hele mensheid een allesbeslissende beslissing nemen. Maar die beslissing heeft ook grote gevolgen en daar hebben zowel Emma als James moeite mee. Tegelijk betekent hun gezin alles voor ze, waardoor ze er alles aan doen om ze bijeen te houden.

Sfeer (Atmosphere) – In De strijd om de zon heerst er voornamelijk een mysterieuze sfeer. Deze sfeer komt voornamelijk om al het onbekende, want niemand weet eigenlijk wat er staat te gebeuren. En zelfs na de definitief gekozen besluit, blijft er veel geheimzinnigheid en ook nog diverse onbeantwoorde vragen.

Schrijfstijl (Writing) – A.G. Riddle heeft De strijd om de zon op een fijne en vlotte manier geschreven. Daarbij vond ik De strijd om de zon op een meer volwassen manier geschreven dan Winterwereld. Daarnaast was de worldbuilding weer perfect beschreven en ook zat er dynamiek in De strijd om de zon door de afwisseling in perspectieven tussen Emma en James.

Plot (Plot) De strijd om de zon begint met het feit dat Emma en James hun leven weer proberen op te pakken. Algauw wordt er ontdekt dat ze nog steeds niet af zijn van het Raster. Waarna ze moeten strijden voor de zon en dus moeilijke beslissingen moeten maken in het belang van de gehele bevolking.

Intrige (Intrigue) – Door alle geheimzinnigheden is De strijd om de zon een intrigerend verhaal. Daarnaast wil je natuurlijk weten welke keuze er gemaakt gaat worden, maar ook door al het onverwachte kon ik De strijd om de zon niet meer neerleggen. Daarnaast is het privéleven van Emma en James erg fascinerend, want hun familie betekent alles voor hen.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in De strijd om de zon zijn voor een science fictie verhaal erg logisch. Daarbij dragen de gebeurtenissen erg bij in de worldbuilding en wordt er toegewerkt naar de allesbepalende keuze.

Amusement (Enjoyment) – Al met al is De strijd om de zon een mysterieus en daardoor erg intrigerend tweede deel uit De lange winter trilogie. Daarbij heb ik vooral genoten van het feit dat Emma en James vooral hun gezin voorop zetten. Maar tegelijk willen ze niemand buiten sluiten. Ook al staan voor een bijna onmogelijke beslissing. De uiteindelijk keuze heeft diverse gevaren en ik ben dan ook erg benieuwd hoe Emma en James daarmee omgaan in het vervolgdeel De verdwenen kolonie.

Iceberg Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: De strijd om de zon

Auteur: A.G. Riddle

Genre: Science fiction

Uitgeverij: Iceberg Books

Bladzijdes: 438

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789083073118

Beoordeling: 4/5 sterren


2 gedachten over “Recensie: De strijd om de zon (De lange winter #2) – A.G. Riddle

Geef een reactie