Recensie: De stilte zegt genoeg – Jacodine van de Velde

Recensie: De stilte zegt genoeg – Jacodine van de Velde

Sinds het overlijden van haar moeder staat de wereld van de zeventienjarige Tara stil. Ze is erg in zichzelf gekeerd en door haar verdriet en het gemis blijkt het moeilijk haar leven op te pakken.

Op een kampeervakantie met haar oom en tante ontmoet ze de vijfjarige Eva. Meteen is er een klik tussen de twee, doordat ze elkaar woordeloos aanvoelen. Wat Tara van Eva’s negentienjarige broer Thom moet vinden, weet ze niet zo goed. Hij is lief en zorgzaam voor zijn familie, maar kan ook zomaar ineens uit zijn vel barsten. Tara komt tot de ontdekking dat ook de muzikale Thom een last met zich meedraagt. En dat is iets waar hij duidelijk niet over wil praten.

“Om me heen hoor ik de geluiden van de camping. Het leven gaat gewoon door, dat weet ik heel goed en ik zou maar wat graag willen dat ik mee kon doen. Ik kan het alleen niet. Ik kan alleen maar denken aan alle klappen die nog zullen komen.”

Jacodine van de Velde, De stilte zegt genoeg

Characters De stilte zegt genoeg vertelt het verhaal van Tara. Tara is sinds het overlijden van haar moeder erg in zichzelf gekeerd. Ze vindt het moeilijk om haar leven weer op te pakken. Wanneer ze met haar oom en tante op vakantie is, ontmoet ze de vijfjarige Eva. Er ontstaat een klik tussen Tara en Eva, en ze communiceren met elkaar zonder te praten. Ook ontmoet ze Eva’s oudere broer Thom. Hij is erg zorgzaam en lief richting zijn familie, maar kan soms ook zomaar uit zijn vel barsten. Uiteindelijk komt Tara erachter dat Thom ook een enorme last met zich meedraagt, waar hij eigenlijk niet over wil praten.

Atmosphere – Er bevinden zich veel verschillende sferen in De stilte zegt genoeg. De stilte zegt genoeg begint met een enorm verdrietige gebeurtenis en de verdrietige sfeer kom daarna nog veelvuldig naar voren op momenten dat Tara weer terugdenkt aan haar moeder. Desondanks heerst er ook een vriendelijke, vrolijke en zelfs een romantische sfeer in De stilte zegt genoeg. Maar uiteindelijk kan er wel worden geconcludeerd dat de sfeer vooral afhankelijk is van de emoties van Tara en Thom, maar eigenlijk is dat ook wel kenmerkend voor De stilte zegt genoeg.

Writing – Jacodine van de Velde heeft met De stilte zegt genoeg wederom een moeilijk onderwerp bespreekbaar gemaakt. De stilte zegt genoeg is dan ook met prachtige, vlotte, indrukwekkende en emotionele bewoording geschreven.

Plot De stilte zegt genoeg wordt verteld vanuit de perspectieven van zowel Tara als Thom. Het eerste gedeelte van De stilte zegt genoeg wordt vooral verteld vanuit het perspectief van Tara, aangezien er wordt begonnen met het overlijden van Tara’s moeder. Na deze trieste gebeurtenis volg je in eerste instantie Tara, waarbij ze probeert het leven weer op te pakken. Vanaf het moment dat Tara Thom leert kennen, kom je ook steeds meer te weten over de last die Thom allemaal met zich meedraagt.

Intrigue De stilte zegt genoeg is absoluut een erg intrigerend en bovenal een indrukwekkend verhaal. Dit komt vooral door de personages, die allebei erg aangrijpende gebeurtenissen met zich meeslepen. Daarnaast proberen beide personages om hun leven op te pakken, wat mij soms wel heeft aangegrepen.

Logic – De gebeurtenissen in De stilte zegt genoeg zijn erg logisch en bovenal erg realistisch. Daarnaast vinden sommige gebeurtenissen plaats door emoties of als gevolg van eerdere gebeurtenissen.

Enjoyment – Al met al is De stilte zegt genoeg een indrukwekkend en aangrijpend verhaal. De stilte zegt genoeg laat zien wat de impact is om iemand te verliezen en hoe moeilijk het dan ook weer is om het leven op te pakken. Daarnaast speelt Jacodine van de Velde met je emoties, waardoor ik soms met een brok in mijn keel of met een grote glimlach De stilte zegt genoeg heb gelezen. Uiteindelijk kan worden geconcludeerd dat De stilte zegt genoeg een enorm indrukwekkend een aangrijpend verhaal is!

Clavis bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: De stilte zegt genoeg

Auteur: Jacodine van de Velde

Genre: Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Clavis

Bladzijdes: 358

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789044840667

Beoordeling: 5/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: De stilte zegt genoeg – Jacodine van de Velde

Geef een reactie