Recensie: De laatste zet (Het Hawthorne-mysterie #3) – Jennifer Lynn Barnes

Recensie: De laatste zet (Het Hawthorne-mysterie #3) – Jennifer Lynn Barnes

Deze recensie kan spoilers van de voorgaande delen bevatten.

Het is nog maar een kwestie van weken voor de miljarden van Tobias Hawthorne officieel van Avery Grambs zullen zijn: haar jaar in Hawthorne House is bijna voorbij. De beveiliging staat op scherp, paparazzi liggen in de struiken en haar advocaat bestookt haar met financiële plannen. Maar Avery laat zich liever afleiden door de Hawthorne-broers, die ze inmiddels niet meer kan wegdenken uit haar leven. Zij kent hun geheimen en de broers die van haar.

Alles kan echter in een klap veranderen wanneer Avery een onverwachte bezoeker binnenlaat. Het meisje vraagt om hulp, maar is ze te vertrouwen? Haar komst maakt in elk geval veel los in Hawthorne House. Algauw wordt duidelijk dat er nog een laatste puzzel moet worden opgelost: een gevaarlijk spel tegen een onbekende, machtige spelen. En er kan maar één de winnaar zijn.

“‘De enige die ik vertrouw met alles wat ik ben en alles wat ik kan zijn ben jij, Erfgename.’”

Jennifer Lynn Barnes, De laatste zet

Personages (Characters) De laatste zet vertelt het verhaal van Avery Grambs, die voor haar onbekende man een grote erfenis ontvangt. De tijd tot haar achttiende verjaardag duurt ondertussen niet lang meer en vanaf dat moment is Avery een miljardeer. Iedereen wil weten wat Avery met al het geld gaat doen, maar dat houdt Avery tot het laatste moment geheim. Ondertussen wordt alles nog spannend als Avery iemand wil helpen, maar de bedoelingen van diegene mogelijk anders zijn dan zij in eerste instantie zich voordoet. Avery belangt hierdoor algauw weer in een wereld vol met onopgeloste raadsels. Samen met de broers Hawthorne doet ze er alles aan om die op te lossen en iedereen uiteindelijk te redden, maar dat blijkt niet even makkelijk te zijn.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in De laatste zet is geheimzinnig en daardoor op diverse momenten ook spannend. De mysterieuze sfeer wordt gecreëerd doordat Avery en de Hawthorne broers continu worden ‘gedwongen’ spelletjes te spelen waarvan de uitkomsten erg onbekend zijn. Ditmaal wordt Avery ook nog eens meegetrokken in een verdwijning waarbij de raadsels moeten worden opgelost om uiteindelijk te weten te komen wie er nu achter de verdwijning zit. Maar deze raadsels blijken niet zonder gevaar te zijn.

Schrijfstijl (Writing) – Jennifer Lynn Barnes heeft De laatste zet met haar fijne en vlotte schrijfstijl geschreven, net zoals de andere delen in de Het Hawthorne-mysterie serie. Mede door deze schrijfstijl maar ook door de korte hoofdstukken leest De laatste zet heerlijk vlot weg. Daarnaast zorgen onder andere de raadsels ervoor dat je De laatste zet continu blijft doorlezen om uiteindelijk alle antwoorden te hebben.

Plot (Plot) De laatste zet begint met Avery die bijna achttien wordt en dan ook de erfenis zal ontvangen van voor haar onbekende Tobias Hawthorne. Maar voordat dit wordt bereikt staat er opeens een meisje op de stoep met een vervelende mededeling. Om dit probleem te verhelpen, moet Avery wederom vele raadsels oplossen, maar ditmaal zijn die niet alleen bedacht door Tobias Hawthorne maar door een onbekende persoon. Tegelijkertijd wordt Avery gedwongen om te bedenken wat ze allemaal met het geld wil gaan doen wanneer ze op haar achttiende verjaardag de eigenaar wordt van de miljarden.

Intrige (Intrigue) De laatste zet is absoluut een intrigerend verhaal, voornamelijk door de raadsels en geheimzinnigheden die moeten worden opgelost door Avery en de Hawthorne broers. Bij het oplossen van de raadsels komt Avery steeds meer richting het uiteindelijke antwoord op diverse geheimzinnigheden. Daarnaast word je continu gevoed met antwoorden op opgeloste raadsels, maar tegelijkertijd staan ze weer voor het volgende nieuwe raadsel. Hierdoor is het moeilijk om De laatste zet weg te leggen. Daarnaast blijft het ook lang onduidelijk wie de persoon is achter de andere raadsels en wat zijn of haar doel is om bijna de gehele familie Hawthorne hierin te betrekken. En als laatste wil je natuurlijk ook weten wat Avery met het geld zou gaan doen.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in De laatste zet zijn voor deze fantasie verhaal erg passend. Daarbij heeft De laatste zet natuurlijk ook voorspelbare als onvoorspelbare gebeurtenissen die plaatsvinden. En daarbij zorgen de antwoorden op de opgeloste raadsels weer vaak voor nieuwe gebeurtenissen en raadsels. Oftewel heeft vaak het oplossen van de ene raadsel een nieuw raadsel tot gevolg.

Amusement (Enjoyment) De laatste zet is een geheimzinnig, spannend en intrigerend verhaal over de bijna achttienjarige Avery die op het punt staat om miljardair te worden. Maar voordat dit kan gebeuren, staat er opeens onverwacht een meisje voor de deur die alles op zijn kop zet. Avery raakt weer verwikkeld in raadsels die ze samen met de Hawthorne broers probeert op te lossen. Maar het ene antwoord van het raadsel leidt weer tot een nieuw raadsel. Tegelijkertijd moet Avery bedenken wat ze met al het geld zal gaan doen en dat blijkt voor iedereen een raadsel tot het laatste moment. Jennifer Lynn Barnes weet De laatste zet dan ook op een intrigerende manier te schrijven, vooral door alle raadsels en geheimzinnigheden rondom Avery en de Hawthorne broers.


Titel: De laatste zet

Auteur: Jennifer Lynn Barnes

Genre: Young Adult, Fantasy

Uitgeverij: Blossom Books

Bladzijdes: 399

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789463493666

Beoordeling: 4/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: De laatste zet (Het Hawthorne-mysterie #3) – Jennifer Lynn Barnes

Geef een reactie