Recensie: De kunst van gelukkig zijn – Valerie Vaes

Recensie: De kunst van gelukkig zijn – Valerie Vaes

Emma is een jonge dertiger die alles voor elkaar lijkt te hebben. Haar agenda staat vol met werkafspraken, kooklessen, vrijwilligerswerk en andere taken, zodat ze voldoet aan het ideaalbeeld dat van haar wordt verwacht.

Wanneer een plotselinge gebeurtenis haar leven op zijn kop zet, komt Emma erachter dat ze toch niet alles onder controle heeft. Ze krijgt het steeds moeilijker met doen alsof alles perfect gaat, tot op het punt dat het haar geluk in gevaar brengt.

“Alsof verdriet een deken is die je zomaar van je af kan schudden, een rugzak die je ergens kan neerzetten en kan achterlaten zodat je er nooit meer naar hoeft te kijken. Maar verdriet zet je niet zomaar in een hoekje van de kamer. Het verschuilt zich daar, als een monster dat wacht op het perfecte moment om toe te slaan.”

Valerie Vaes, De kunst van gelukkig zijn

Personages (Characters) De kunst van gelukkig zijn vertelt het verhaal van Emma. De jonge dertiger heeft alles voor elkaar; een vriend, een vriendin die voor haar klaarstaat, veel ambitie op haar werk en ze doet ook nog eens aan vrijwilligerswerk. Maar alles verandert vanaf het moment dat haar ergste nachtmerrie werkelijkheid wordt. Vanaf dat moment weet Emma niet meer wat voor haar het beste is en gaandeweg lukt haar ook niet meer om te doen alsof alles goed gaat. De onzekerheden die dit met zich meebrengt blijft maar in het hoofd van Emma malen. Daarbij heeft Emma moeite met het maken van de juiste keuzes, vooral door de onzekerheden die de keuzes met zich meebrengen.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in De kunst van gelukkig zijn verandert van in eerste instantie een vrolijke sfeer, naar een enorm verdrietige sfeer. Deze verandering heeft te maken met de gebeurtenis die Emma te verwerken krijgt. Maar wanneer Emma langzaam haar leven weer op de rit krijgt wordt de sfeer in De kunst van gelukkig zijn ook positiever.

Schrijfstijl (Writing) – Valerie Vaes heeft De kunst van gelukkig zijn met een vlotte schrijfstijl geschreven. Daarbij heeft Valerie Vaes ervoor gekozen dat in de eerste hoofdstukken er kennis wordt gemaakt met Emma en haar leven op dat moment. Om pas daarna de indrukwekkende gebeurtenis in het leven van Emma te benoemen en wat de gevolgen daarvan zijn op Emma. Door de manier waarop Valerie Vaes dit heeft beschreven is het verhaal realistisch en diepgaand, behalve dat ik het gevoel had dat er nog wat ontbrak rondom de impactvolle gebeurtenis en de dagen daarna. Deze werden namelijk wat meer oppervlakkig beschreven en had van mij wel meer diepgang mogen hebben.

Plot (Plot) – Emma heeft in De kunst van gelukkig zijn alles voor elkaar; een geweldige baan met veel ambitie, een vriend en een vriendin die er absoluut voor haar is. Maar haar leven wordt op haar kop gezet vanaf het moment dat haar moeder met een bericht komt voor haar. Emma weet in eerste instantie niet hoe ze met alles moet omgaan; wat wil ze of wat wordt er van haar verwacht. Maar stap voor stap krabbelt ze weer op en probeert ze keuzes te maken die bij haar passen.

Intrige (Intrigue) De kunst van gelukkig zijn is aan het begin intrigerend, omdat je als lezer wilt weten wie Emma is en wat nou exact die gebeurtenis is. Vanaf het moment dat bekend is wat Emma moet doorstaan, wordt De kunst van gelukkig zijn intrigerend doordat je wilt weten hoe Emma met deze gebeurtenis omgaat en welke keuzes ze voor zichzelf gaat maken.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in De kunst van gelukkig zijn zijn realistisch. Dit heeft vervolgens als effect dat het verhaal diepgaand is, behalve de momenten rondom de gebeurtenis die het leven van Emma op haar kop zetten. Dit komt omdat het verhaal op dat moment oppervlakkig wordt beschreven en voor mijn gevoel ontbrak er op dat moment ook bepaalde gewoontes rondom zo’n gebeurtenis, het ging allemaal eigenlijk veel te snel. Maar uiteindelijk maakt de rest van het verhaal ontzettend veel goed.

Amusement (Enjoyment) De kunst van gelukkig zijn is een intrigerend verhaal over Emma die op het eerste gezicht alles voor elkaar lijkt te hebben. Maar dan gebeurt er iets ingrijpends in het leven van Emma. Met als gevolg dat Emma op dat moment niet weet hoe ze hiermee moet omgaan, wat resulteert in moeilijke keuzes die ze uiteindelijk voor zichzelf moet gaan maken. Valerie Vaes heeft De kunst van gelukkig zijn dan ook realistisch beschreven, maar rondom de gebeurtenis zelf ontbreekt er bepaalde ‘gewoontes’. Desondanks weet Valerie Vaes van De kunst van gelukkig zijn er een intrigerend verhaal van te maken, waarin ook duidelijk wordt dat keuzes maken voor jezelf enorm belangrijk is om te blijven doen waar jij je gelukkig van voelt.

Hamley Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: De kunst van gelukkig zijn

Auteur: Valerie Vaes

Genre: Contemporary

Uitgeverij: Hamley Books

Bladzijdes: 271

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789464661835

Beoordeling: 4/5 sterren

Geef een reactie