Recensie: De Krijtman – C.J. Tudor

Recensie: De Krijtman – C.J. Tudor

Het probleem was, we werden het nooit eens over het precieze begin. Was het toen we voor het eerst de krijtmannetjes tekenden, of toen ze opeens uit zichzelf verschenen? Of was het toen we het eerste lichaam vonden?

Achteraf begon het allemaal op de dag dat het verschrikkelijke ongeluk plaatsvond op de kermis. Toen de twaalfjarige Eddie De Krijtman voor het eerst ontmoette.

Het was De Krijtman die Eddie op het idee bracht van de tekeningen: een manier voor hun vriendengroep om geheime boodschappen in krijgt voor elkaar achter te laten. En het was leuk, in het begin, totdat de tekeningen hen leidden naar het lichaam van een meisje. Het grootste deel ervan, althans…

Dat was dertig jaar geleden, en Eddie dacht dat het verleden achter hem lag. Dan ontvangt hij post. In de envelop bevinden zich twee dingen: een krijtje en een tekening van een stokmannetje.


Het verhaal speelt zich wisselt af in het heden (2016) en het verleden (1986). Deze worden aangeduid met de jaartallen aan het begin van elk hoofdstuk. Beide tijden zijn in hun eigen “leeftijd” van de personage geschreven. Het verleden wordt verteld vanuit het perspectief van een jonge Eddie. Dit is ook in het taalgebruik te merken. Het heden wordt dan verteld vanuit het perspectief van Eddie nu. Dit is op een volwassenere manier geschreven. Dit vind ik ook een van de pluspunten van dit boek.

Het verhaal op zichzelf komt langzaam op gang. Je krijgt eerst een kleine introductie, maar er vinden weinige spectaculaire en spannende gebeurtenissen plaats (behalve het ongeluk). Aan de andere kant wordt de spanning wel opgewekt naar de uiteindelijke conclusie. Maar deze wordt weer heel erg afgeraffeld.

Het einde vond ik echt gewoon slecht, omdat het wordt afgeraffeld en voor een groot deel voorspelbaar is. Daarnaast vonden er weinig spannende momenten in. De schrijfstijl daarentegen was fijn, waardoor het boek wel snel wegleest.

Door veel positieve recensies was ik echt heel erg benieuwd naar dit boek. Ook de cover en flaptekst trokken mij heel erg. Helaas heeft het boek mij erg teleurgesteld. Misschien komt dit omdat ik van een thriller verwacht dat er veel spannende en spectaculaire gebeurtenissen plaatsvindt. Dit boek was tevens een verhaal van één kant en vind het persoonlijk vaak leuker om van verschillende perspectieven de gebeurtenissen mee te maken. Ook was het boek voor een deel voorspelbaar en het is juist leuk als er plotselinge wendingen ontstaan in het verhaal. Hierdoor raad ik het boek niet aan aan andere mensen die bovenstaande punten belangrijk vinden in een thriller.


Titel: De Krijtman

Auteur: C.J. Tudor

Genre: Thriller

Uitgeverij: AW Bruna

Bladzijdes: 326

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789400509054

Beoordeling: 3/5 sterren

2 gedachten over “Recensie: De Krijtman – C.J. Tudor

Geef een reactie