Recensie: De hemel begint bij je voeten – Jandy Nelson

Recensie: De hemel begint bij je voeten – Jandy Nelson

De zeventienjarige Lennie is wakker geworden in een nachtmerrie. Haar temperamentvolle zus Baily is totaal onverwachts overleden, waardoor Lennie er alleen voor is komen te staan. Tevens zijn er opeens ook nog twee jongens die om haar aandacht vragen.

De twee jongens zijn Toby en Joe. Toby, het vriendje van haar zus Baily, lijkt het verdriet van Lennie te begrijpen en Joe, komt uit Parijs, heeft net zoals Lennie veel interesse in muziek. Beide jongens zijn als de zon en de maan: bij de een vergeet ze haar verdriet en de ander kan haar troosten. Maar Lennie weet ook dat als de zon en de maan botsen, de hele wereld explodeert.

‘Ik knik en slik het verdriet weg, dat als een op hol geslagen trein op me af dendert.’

Jandy nelson, de hemel begint bij je voeten

Jandy Nelson heeft een vlotte schrijfstijl, waardoor De hemel begint bij je voeten makkelijk wegleest. Daarnaast wordt De hemel begint bij je voeten geschreven vanuit het perspectief van Lennie. Hierdoor weet je wat Lennie allemaal doormaakt in deze heftige periode, doordat je weet wat ze ziet, denkt, voelt en beleeft.

Lennie is een zeventienjarige meisje dat onlangs en onverwachts haar zus Baily heeft verloren. Ondanks het grote verdriet probeert ze haar leven weer op te pakken. Lennie is opgevoed door haar lieve oma, omdat haar moeder op ontdekkingsreis is gegaan toen Lennie nog jong was. Bij haar oma woonde Lennie samen met haar zus Baily en woont ze nog samen met haar oom. Haar oom is eigenlijk een rare, maar ook een grappige kerel. Door de vele details leer je Lennie goed kennen, maar soms komt Lennie toch nog wat kinderlijk over in vergelijking met haar leeftijd.

Een leuke toevoeging aan De hemel begint bij je voeten zijn de gedichten, die tussen de hoofdstukken door stonden. Deze gedichten waren geschreven op allerlei materialen, zoals papiertjes, bekertjes, bomen en nog veel meer. Daarnaast gaven de gedichten goed de emoties en vooral de gevoelens van Lennie weer. Waardoor je haar nog beter ging begrijpen.

Een minpunt van De hemel begint bij je voeten is dat het verhaal erg voorspelbaar is en dan vooral de gebeurtenissen tussen Lennie en de twee jongens. Door de voorspelbaarheid werd het verhaal erg saai, vooral omdat je eigenlijk wist welke richting het verhaal zou opgaan. Ook had er meer uit het verhaal kunnen worden gehaald, zoals wat er nu precies met de moeder van Lennie aan de hand was. Dit werd nu vooral erg vaag gehouden.

De hemel begint bij je voeten behandelt een bijzonder en indrukwekkend onderwerp. Helaas is het verhaal op diverse vlakken voorspelbaar en daardoor saai. Desondanks worden emoties en gevoelens goed beschreven, waardoor je goed in personages kon inleven. 


Titel: De hemel begint bij je voeten

Auteur: Jandy Nelson

Genre: Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Blossom Books

Bladzijdes: 272

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789020679854

Beoordeling: 3/5 sterren

Koop bij bol.com

Eén gedachte over “ Recensie: De hemel begint bij je voeten – Jandy Nelson

Geef een reactie