Recensie: De Gifmengster (Astoris #1) – J.M. Anna

Recensie: De Gifmengster (Astoris #1) – J.M. Anna

Dit verhaal neemt je mee naar de veertiende eeuw in het fictieve land “Astoris”. Omdat Anne Dyewards vader een van de laatste erfgenamen van de verstoten koninklijke familie is, dwingt de huidige koning van Astoris haar te trouwen met zijn zoon en kroonprins William, om verdeeldheid en burgeroorlogen in het land tegen te gaan. Na een rustig leven als dochter van een baron, komt Anne met haar familie aan het hof wonen. Hoewel ze bevriend raakt met haar man en andere hovelingen, voelt ze zich er niet thuis. William blijkt te kampen met een persoonlijkheidsstoornis en probeert zich staande te houden onder de tirannie van zijn vader. De koning blijkt niet vies te zijn van veel te jonge vrouwen en Annes vader wordt weggewerkt door de Kroonraad.

Ze stort zich op de verworpen geneeskunde en gaat in de leer bij een alternatieve dokter. Ondertussen bouwt de spanning aan het hof zich op en probeert ze haar familie krampachtig bij elkaar te houden. Als het noodlot toeslaat, is het tijd om te vluchten.

Een spannend verhaal in een middeleeuwse setting over innige liefde, onvoorwaardelijke vriendschap, volwassen worden, (machts)misbruik en vechten voor je geliefden en idealen.


Vanaf de eerste bladzijde duik je in het leven van Anne Dyeward. Anne wordt op haar zestiende uitgehuwelijkt aan kroonprins William. In eerste instantie moet Anne niks van William weten, maar naarmate de tijd verstrekt begint ze hem te vertrouwen en worden ze vrienden. Uiteindelijk wordt ze ook verliefd op hem.
Daarnaast is Anne een gedreven vrouw dat veel over geneeskunde wil leren. Het is hoogst ongebruikelijk dat Anne de ruimte van William krijgt om zich in de geneeskunde te mogen verdiepen. Hoewel het haar helpt om kruiden te kunnen mengen, heeft dit ook een zwarte rand. Waardoor eventuele vergiftigingen meteen naar haar kunnen verwijzen.
Wanneer de spanning zijn hoogtepunt heeft bereikt, besluit William om samen met zijn vrouw Anne het hof te ontvluchten.

De Gifmengster speelt zich af in de veertiende eeuw. Hoewel De Gifmengster zich afspeelt in een tijd langgeleden, hoef je als lezer niet veel over deze specifieke tijd te weten. Met algemene kennis over de geschiedenis, kun je het boek met genot lezen.

Je beleeft de veertiende eeuw vanuit het perspectief van Anne Dyeward. De schrijfstijl van Juliëtte is zo geweldig, dat je als lezer het gevoel hebt dat je zelf Anne bent. De gevoelens en gedachten van Anne worden daardoor ook zo mooi beschreven. Ook de beschrijvingen van de ziektes zijn duidelijk beschreven.

Recensie De Gifmengster

Daarnaast wordt het verhaal mooi opgebouwd. Je leert in het begin Anne kennen, maar ook haar familieleden. Wanneer Anne met William trouwt, weet je eigenlijk van William nog weinig. Maar hoe meer Anne hem begint te vertrouwen, hoe meer je als lezer hem ook begint te kennen. Daarnaast staat er in het begin van het boek een overzicht van de twee families.

Wat het meest in het oog springt is de cover. De kroon waar het uiteindelijk allemaal om draait en tevens de titel. Deze krijgt na het lezen een bijzondere betekenis.

Na het lezen van dit prachtige boek, moest ik eerst even bijkomen. Het boek gaf mij veel indrukken en is echt een pageturner. Daarnaast ben zeer benieuwd naar de vervolgdelen.

Iedereen die van spannende en romantische verhalen houdt, moet echt dit boek gaan lezen! Vanaf de eerste bladzijde zit je in het verhaal en wil je niet meer stoppen.

Juliëtte Heugen bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: De GifmengsterAfbeeldingsresultaat voor gifmengster juliette heugen
Auteur: Juliëtte Heugen
Genre: Young Adult, Romantiek
Uitgeverij: Juliëtte Heugen
Bladzijdes: 378
Bindwijze: Paperback
ISBN: 9789463454575
Beoordeling: 5/5 sterren

2 gedachten over “Recensie: De Gifmengster (Astoris #1) – J.M. Anna

Geef een reactie