Recensie: De gevallen koning (Elfhame #2) – Holly Black

Recensie: De gevallen koning (Elfhame #2) – Holly Black

Deze recensie kan spoilers van het voorgaande deel bevatten.

Jude is erin geslaagd om Cardan, de koning van Elfhame, aan haar wil te binden. Voor een jaar en een dag is hij niets meer dan een marionet, terwijl Jude over zijn koninkrijk heerst. Meer dan ooit moet ze het hoofd bieden aan hofintriges, wisselende bondgenootschappen en de slinkse koning, die tot alles in staat is om zijn macht terug te krijgen.

Dan slaat het verraad toe, dichterbij dan Jude ooit had kunnen vermoeden. Als ze zichzelf en haar familie in leven wil houden, zal ze de verrader moeten ontmaskeren en haar gevoelens voor Cardan in bedwang moeten houden. En terwijl Jude al haar sluwheid inzet om te overleven, tikken haar dagen op de troon onverbiddelijk voorbij…

“‘Iemand die mij rugdekking geeft, heeft de perfecte gelegenheid om daar een mes in te steken.’”

Holly Black, De gevallen koning

Characters De gevallen koning vertelt het verhaal van Jude. Jude is een mens, maar ze is voornamelijk opgegroeid in Elfhame. Hierdoor weet ze vrijwel precies hoe het erin Elfhame aan toegaat. Daarnaast doet Jude er alles aan om haar familie te beschermen. Zo heeft ze ervoor gezorgd dat Eik op een redelijk veilige plaats verblijft en doet de koning Cardan alles wat zij wil. Jude is erg sterk en wil absoluut haar zwakke punten niet laten zien. Desondanks kan ze haar gevoelens soms niet helemaal verbergen.

Atmosphere – Gedurende De gevallen koning heersen er verschillende sferen, zoals mysterie, spanning, achterdocht en vriendschap. De sfeer is vooral afhankelijk van de emoties van personages en de gebeurtenissen die plaatsvinden.

Writing – Holly Black heeft De gevallen koning op een fijne en vlotte manier geschreven. Daarnaast wordt steeds meer duidelijk wat nu precies de karakters van de personages zijn en of ze hun werkelijke aard laten zien. Ook krijg je door de schrijfwijze een steeds beter beeld van Elfhame.

Plot De gevallen koning wordt verteld vanuit het perspectief van Jude. Daarnaast begint De gevallen koning redelijk rustig, waardoor het in eerste instantie erg lastig was om in het verhaal te komen. Vanaf het moment dat er meer gebeurt en er dus meer gebeurtenissen elkaar opvolgen, vindt er ook veel meer actie plaats en leest het vlotter weg.

Intrigue – Pas vanaf het moment dat er echt veel meer gebeurt, wordt De gevallen koning intrigerend. Ook doordat je de personages Jude en Cardan beter leert kennen, blijft De gevallen koning fascineren.

Logic – De gebeurtenissen in De gevallen koning zijn soms onverwachts, maar wel logisch. Achter sommige gebeurtenissen zit een hele geschiedenis en deze geschiedenis wordt gedurende het verhaal langzaamaan duidelijk.

Enjoyment – Al met al is De gevallen koning een prima vervolg op De wrede prins. Jammer genoeg gebeurde er weinig in het eerste gedeelte van De gevallen koning, maar de rest van het verhaal maakte alles goed. Daarnaast eindigt De gevallen koning met een enorme plottwist en cliffhanger, waardoor ik niet kan wachten op De verbannen koningin.


Titel: De gevallen koning

Auteur: Holly Black

Genre: Young Adult, Fantasy

Uitgeverij: Boekerij

Bladzijdes: 332

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789022591611

Beoordeling: 4/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: De gevallen koning (Elfhame #2) – Holly Black

Geef een reactie