Recensie: De geur van groen – Pamela Sharon

Recensie: De geur van groen – Pamela Sharon

De zestienjarige Raaf houdt van lezen. Vanaf de eerste kennismaking op de bassischool zijn Raaf en May-Lin bevriend. May-Lin heeft zich ontwikkelt tot een belangrijk persoon voor Raaf. Raaf is namelijk blind en May-Lin vertelt haar hoe kleuren ruiken en voelen. Daarnaast helpt May-Lin Raaf om een zo normaal mogelijk leven te leiden en zich niet te laten leiden door de handicap die Raaf met zich meedraagt.

Wanneer er op een dag iets gebeurt dat het leven van Raaf op haar kop zet, doen ook alle kleuren verdwijnen. Hierdoor moet Raaf proberen om haar eigen weg in het leven te zien vinden en zich niet als een zielig hoopje te gedragen.

‘De wereld heeft de kleuren die je er zelf aan geeft.’

Pamela Sharon, De geur van groen

In De geur van groen worden kleuren mooi en vooral erg herkenbaar omschreven. Daarnaast wordt De geur van groen vertelt vanuit het perspectief van Raaf, waardoor de lezer het verhaal ziet vanuit het perspectief van iemand met een handicap. Hierdoor leert de lezer ook wat het leven met een handicap allemaal met zich meebrengt.

Mede doordat Raaf blind is wordt er gedetailleerd beschreven, maar eigenlijk wordt alles omschreven in vooral kleuren. Vooral May-Lin is de personage dat veel omschrijft, en dan omschrijft ze vooral wat iedereen aanheeft en hoe de welke kleuren ergens bij horen.

Ook wordt er gebruik gemaakt van flashbacks, die meer achtergrondinformatie over Raaf en May-Lin geven. Voor mijn gevoel mist er belangrijke achtergrondinformatie en dit had bijvoorbeeld in de flashbacks verwerkt kunnen worden.

Ondanks deze minpunt is de ontwikkeling van Raaf duidelijk zichtbaar gedurende het verhaal en past deze ontwikkeling ook goed bij haar leeftijd. En ook Raaf staat ondanks haar handicapt vrolijk in het leven en wil ze veel mogelijk zelfstandig zijn, maar ze laat ook zien dat ze erg breekbaar is. Haar vriendin May-Lin daarentegen is precies het tegenovergestelde van Raaf. May-Lin is een erg stoere meid en doet waar ze zelf zin in heeft. Ook merk je aan ze dat hun vriendschap al op jonge leeftijd is ontstaan.

De geur van groen is een mooi, prachtig, humoristisch en verdrietig verhaal over het leven van een meisje dat de wereld niet met eigen ogen kan bekijken. Sommige passages heb ik met een brok in mijn keel gelezen. Ook was ik soms erg benieuwd waar het verhaal naartoe zou leiden. Kortom De geur van groen is zoals de achterkant eigenlijk beschrijft: een origineel, intiem en ontroerend verhaal over vriendschap, liefde en vertrouwen in jezelf!


Titel: De geur van groen

Auteur: Pamela Sharon

Genre: Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Moon

Bladzijdes: 208

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789048847136

Beoordeling: 4/5 sterren

Koop bij bol.com

Eén gedachte over “ Recensie: De geur van groen – Pamela Sharon

Geef een reactie