Recensie: De falling in love montage – Ciara Smyth

Recensie: De falling in love montage – Ciara Smyth

De 17-jarige Saoirse gelooft niet meer in de liefde. Ze is vastbesloten om nooit meer aan een serieuze relatie te beginnen. Tot ze op een eindexamenfeestje Ruby ontmoet.

Ruby is verslaafd aan romantische comedy’s en daagt Saoirse uit tot een experiment: een zomer vol klassieke dates die zo in een film zouden passen, en die eindigt zodra de vakantie voorbij is – geen verwachtingen van eeuwige liefde, geen gebroken harten, geen gezeur. Klinkt als een perfect plan, maar Ruby en Saoirse vergeten één ding: aan het einde worden de personages in de film altijd écht verliefd.

“‘Het verleden vormt ons. Zelfs de delen die je je niet meer kunt herinneren.’”

Ciara Smyth, De falling in love montage

Personages (Characters) De falling in love montage vertelt het verhaal van Saoirse. De zeventienjarige Saoirse heeft veel verdriet gehad na de breuk met haar ex-vriendin. Ze heeft dan ook besloten om nooit meer aan een serieuze relatie te beginnen. Maar dan ontmoet ze Ruby en wordt dit moeilijker dan ooit. Door diverse gebeurtenissen achterwege te houden, zoals de toestand van haar moeder en de bruiloft van haar vader, probeert Saoirse om Ruby op afstand te blijven houden. Maar Ruby is hier niet van gediend, waardoor er diverse meningsverschillen ontstaan. Uiteindelijk leren zowel Saoirse als Ruby veel over zichzelf en moeten ze allebei uiteindelijk een keuze maken waar ze allebei gelukkig van gaan worden.

Sfeer (Atmosphere) – Er hangt op het moment dat het over de breuk tussen Saoirse en haar ex-vriendin gaat een verdrietige sfeer in De falling in love montage. Deze sfeer heerst ook op momenten dat het over de situatie van Saoirses moeder gaat. Maar op die momenten heerst er ook vaak een liefdevolle sfeer tussen Saoirse en haar moeder. Tegelijkertijd heerst er een vriendschappelijke en romantische sfeer op de meeste momenten wanneer het over Ruby gaat. Uiteindelijk passen de verschillende sferen exact bij alle verschillende gebeurtenissen.

Schrijfstijl (Writing) – Ciara Smyth heeft De falling in love montage met een vlotte schrijfstijl geschreven. Daarbij wordt in De falling in love montage niet alleen gefocust op de liefde tussen Saoirse en Ruby, maar ook naar de familieomstandigheden van zowel Saoirse als Ruby. Ook wordt De falling in love montage verteld vanuit het perspectief van Saoirse en soms aangevuld met de gedachten van Ciara Smyth.

Plot (Plot) De falling in love montage begint al vrij snel met de ontmoeting tussen Saoirse en Ruby. Daarbij wordt langzaam ook steeds duidelijker wie Saoirse en Ruby nou precies zijn. Hierbij worden ook de gevoelens tussen Saoirse en Ruby steeds duidelijker en ook hoe ze allebei met diverse moeilijke gebeurtenissen omgaan.

Intrige (Intrigue) De falling in love montage is een intrigerend verhaal, voornamelijk door de karakters van de personages Saoirse en Ruby. Daarnaast wil je ook weten wie Saoirse en Ruby precies zijn en ook hoe ze zich gedurende het verhaal ontwikkelen. Tegelijkertijd is het ook interessant hoe Saoirse omgaat met de situatie van haar beide ouders.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in De falling in love montage zijn voor dit contemporary verhaal logisch. Daarbij wordt ook stap voor stap steeds duidelijker hoe de onderlinge relatie tussen Saoirse en Ruby verder ontwikkelt. En er wordt daarnaast op een natuurlijke manier aandacht besteedt aan de familieomstandigheden van beide personages.

Amusement (Enjoyment) – Al met al is De falling in love montage een heerlijk verhaal. De personages Saoirse en Ruby zijn geweldig, mede door hun karakters en hun ontwikkeling gedurende het verhaal. Daarnaast wordt in De falling in love montage niet alleen gefocust op de liefde, maar ook op de familieomstandigheden van de personages. Tegelijkertijd eindigt De falling in love montage op een andere manier dan ik verwachtte, maar gelukkig was dit einde ook erg prachtig!


Titel: De falling in love montage

Auteur: Ciara Smyth

Genre: Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Querido

Bladzijdes: 334

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789045124810

Beoordeling: 4/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: De falling in love montage – Ciara Smyth

Geef een reactie