Recensie: De executie – Daniëlle Bakhuis

Recensie: De executie – Daniëlle Bakhuis

In het jaar 2048 is het Collectief aan de macht. Om het hele land is een Muur gebouwd en iedere inwoner ondergaat hetzelfde leven. Daardoor dragen de inwoners dezelfde kleding, eten ze hetzelfde en wonen ze in dezelfde soort huizen. Omdat iedereen gelijk is, is het leven zorgeloos en vooral voor-spelbaar.

Maar wanneer inwoners een misstap begaan worden ze keihard afgestraft. Jongeren, tussen de vijftien en twintig jaar, die een misdaad begaan, krijgen daarentegen allemaal één kans tijdens de spectaculaire liveshow van De executie. In iedere uitzending worden vijf jongeren ‘terechtgesteld’. Door het publiek te overtuigen, kan één van de jongeren zijn/haar leven redden, want anders volgt de dood.

Charlotte is één van de vijf jongeren die deelneemt aan De executie. Samen met haar vriendin Abbey, die een paar uitzendingen hiervoor heeft deelgenomen, heeft Charlotte een flinke misstap begaan. De volgende van de vijf jongeren is Nathan. Hij doet mee, omdat hij een kogelbrief heeft verstuurd. De bekendste persoon in het midden van het gezelschap is Hailey. Ook zij heeft zich niet aan de regels gehouden. Ook hebben we nog Frankie. Frankie is een jongen die door een mislukte ontsnappingspoging deel moet nemen aan De executie. En als laatste hebben we Elif. Elif heeft iets uit de winkel gestolen. Alle jongeren hebben een misstap begaan, maar wie van deze vijf kan de executie overleven en voor wie betekent deze liveshow het einde van hun leven?

‘Haal alleen de trekker over als je ermee kunt leven dat je je voor altijd een moordenaar zult voelen.’

Daniëlle Bakhuis, De executie

De executie wordt verteld vanuit de perspectieven van de vijf jongeren die deelnemen aan de spectaculaire liveshow. Door de verschillende perspectieven, beleef je de angst van de ‘kandidaten’. Ook heb je door de perspectieven het gevoel dat je letterlijk live aanwezig bent in de spectaculaire show.

Daniëlle Bakhuis heeft een fijne en vlotte schrijfstijl. Echter, de personages hebben weinig diepgang. Dit komt door de ontbreken van persoonlijke- en achtergrondinformatie. Daarentegen maken de personages Charlotte, Nathan, Hailey, Frankie en Elif wel het verhaal levendig en vooral enorm spannend.

Spanning, integriteit, verdriet, vreugde, schuld en onschuld zijn een aantal kenmerkende woorden die betrekking hebben op De executie. De executie laat vooral de mindere kant van de samenleving zien, wanneer iedere inwoner dezelfde rechten en levenswijzen zouden hebben. Ook belicht het de waarheid van gruwelijke gebeurtenissen, die helaas hedendaags in de maatschappij nog steeds voorkomen. Dit allemaal maakt De executie intrigerend. Ook wanneer je denkt dat je weet waar het verhaal naartoe zou gaan, dan zorgt Daniëlle Bakhuis ervoor dat je toch weer een andere kant uit wordt geslingerd.

De executie is intrigerend en spannend verhaal over een samenleving waarin iedere inwoner letterlijk hetzelfde is. Maar wanneer inwoners een misstap begaan, worden ze keihard gestraft en jongeren worden zelfs live op televisie geëxecuteerd.


Titel: De executie

Auteur: Daniëlle Bakhuis

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Best of YA

Bladzijdes: 248

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789000365975

Beoordeling: 5/5 sterren

Koop bij bol.com

4 gedachten over “Recensie: De executie – Daniëlle Bakhuis

Geef een reactie