Recensie: De club der buitenbeentjes – Stefanie Sybens

Recensie: De club der buitenbeentjes – Stefanie Sybens

Een zomerkamp… om je normaal te maken?! Als Maddie alweer een angstaanval op school heeft, besluit haar moeder dat het genoeg is geweest. Ze stuurt haar naar Camp Mind – de ultieme remedie tegen angst.

Daar ontmoet ze haar nieuwe beste vriendin Lily en potentieel vriendje Alex. Voor een keer lijkt het leven best goed te gaan… Tot ze het verleden van het kamp ontdekken. Samen gaan ze op een emotioneel avontuur om uit te zoeken hoe ze zichzelf kunnen zijn in een wereld die hen constant probeert te veranderen.

“‘We kunnen dus bang zijn omdat we nog steeds te veel pijn lijden en onze zintuigen overweldigd raken. En soms zijn we bang dat mensen weggaan, want dat is ons eerder overkomen. Maar de waarheid is dat de mensen van wie we houden altijd op ons zullen wachten. Sommigen zijn er echt om te blijven. Niet iedereen zal je verlaten.’”

Stefanie Sybens, De club der buitenbeentjes

Personages (Characters) De club der buitenbeentjes vertelt het verhaal van Maddie. Door een verdrietige en onverwachte gebeurtenis is het leven van Maddie totaal op haar kop gezet. Hierdoor heeft ze ook last gekregen van angstaanvallen, waardoor ze ook niet helemaal zichzelf meer is. Tegen haar zin in wordt Maddie door haar moeder naar Camp Mind gestuurd. Hier leert ze algauw haar kamergenootje Lily kennen, maar ook ontmoet ze Alex en Oliver. Gaandeweg het verhaal wordt duidelijk is wat iedereen voor ‘problemen’ heeft en waarom ze dus in Camp Mind verblijven. Samen met Maddie en haar vrienden volg je hun ontwikkeling die ze doormaken, vooral om een manier te vinden om zichzelf te accepteren.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in De club der buitenbeentjes is vooral erg geheimzinnig. Deze geheimzinnigheid wordt gecreëerd door het feit dat iedereen die aanwezig is op Camp Mind daar ook met een reden zit. En deze reden wordt door diverse personages lang verborgen gehouden. Daarnaast blijkt het kamp ook een geheim met zich mee te dragen, alhoewel dit uiteindelijk wel erg blijkt tegen te vallen.

Schrijfstijl (Writing) – Stefanie Sybens heeft De club der buitenbeentjes met een vlotte en fijne schrijfstijl geschreven. Daarbij heeft Stefanie het voor elkaar gekregen om de personages echt een ontwikkeling te laten doormaken ondanks de beperkte aantal bladzijdes. Daarnaast wordt De club der buitenbeentjes over het algemeen verteld vanuit de ik-perspectief, maar soms ook weer niet en juist die overgang is soms nogal verwarrend want dit gebeurt vaak midden in een alinea.

Plot (Plot) De club der buitenbeentjes begint meteen met het moment dat Maddie naar Camp Mind wordt gestuurd. Vervolgens leren we daar voornamelijk Lily en Alex kennen. Gezamenlijk volgen ze niet helemaal de regels van het kamp door vooral zelf op ontdekking te gaan. Hierbij verlaten ze diverse malen het kamp, maar ook leren ze om te praten over hun ‘problemen’ en proberen ze elkaar te helpen.

Intrige (Intrigue) – Door alle geheimzinnigheden rondom de personages is De club der buitenbeentjes een intrigerend verhaal. Gaandeweg het verhaal wordt langzaam en één voor één duidelijk wat er met iedereen aan de hand is. Tegelijkertijd blijf je continu benieuwd hoe iedereen met al deze waarheden omgaat en ook hoe ze zich verder ontwikkelen om straks weer de ‘normale’ wereld in te stappen.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in De club der buitenbeentjes zijn allemaal realistisch, waardoor ze ook allemaal passen bij het genre contemporary. Daarbij kunnen diverse gebeurtenissen bij mensen ook triggers opwekken, maar tegelijkertijd zijn deze gebeurtenissen door Stefanie ook erg liefdevol beschreven.

Amusement (Enjoyment) De club der buitenbeentjes is een intrigerend verhaal met veel geheimzinnigheden rondom de personages. Maddie is niet zonder reden door haar moeder naar Camp Mind gestuurd. Tegelijkertijd komt Maddie in Camp Mind veel personen tegen die ook zo hun ‘problemen’ hebben. En deze personages maken allemaal een ontwikkeling door die door Stefanie Sybers op een prachtige manier is beschreven. Daarbij heeft Stefanie het ook voor elkaar gekregen dat het geen moment saai is in De club der buitenbeentjes. Hoewel de geheimen rondom het kamp voor mij doen wel iets te veel werd opgehemeld.

Hamley Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: De club der buitenbeentjes

Auteur: Stefanie Sybens

Genre: Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Hamley Books

Bladzijdes: 215

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789464510843

Beoordeling: 4/5 sterren

2 gedachten over “Recensie: De club der buitenbeentjes – Stefanie Sybens

Geef een reactie