Recensie: De burn-out – Sophie Kinsella

Recensie: De burn-out – Sophie Kinsella

Sasha is tegen een muur gelopen. De wanhoop nabij besluit ze naar het resort in Devon te gaan waar ze als kind graag kwam, in de hoop dat boerenkoolsmoothies, yoga en stilte haar er weer bovenop zullen helpen. Maar het is laagseizoen, het hotel is vervallen en ze moet het strand met iemand anders delen: een chagrijnige, gestreste jongeman die Finn heet. Hoe kan ze één worden met de natuur als hij op een rots zit en haar in de gaten houdt?

Wanneer er geheimzinnige berichten, ogenschijnlijk gericht aan Sasha en Finn, op het strand worden achtergelaten, moeten ze wel met elkaar praten. Al snel ontdekken Sasha en Finn dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze aanvankelijk dachten…

“‘Kan een mens ooit weer zo gelukkig worden als in zijn kinderjaren?’ zeg ik, uitkijkend over zee. ‘Is het mogelijk om net zo intens van het leven te genieten als vroeger?’”

Sophie Kinsella, De burn-out

Personages (Characters) De burn-out vertelt het verhaal van Sasha. Wat ooit haar droombaan was, is uitgelopen tot een stressvolle baan waarbij niemand naar haar luistert wanneer ze aangeeft dat er meer werknemers nodig zijn. Uiteindelijk neemt Sasha de keuze haar baan op te zeggen en besluit ze naar Devon te gaan een plek waar ze als kind vaak kwam en erg gelukkig was. Wanneer ze aankomt in Devon blijkt het hotel erg vervallen te zijn en moet ze het strand delen met ene Finn die geen beste indruk op Sasha heeft gemaakt. Maar dan verschijnen er geheimzinnige boodschappen op het strand, die mogelijk iets te maken kunnen hebben met een gebeurtenis uit het verleden waarbij Sasha en Finn bij betrokken zijn geweest. Ondertussen ontdekken Sasha en Finn dat ze meer met elkaar gemeenschappelijk hebben dan ze in eerste instantie hadden verwacht.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in De burn-out is erg afhankelijk van de emoties en gevoelens van voornamelijk Sasha, maar ook indirect die van Finn. Aanvankelijk heerst er een stressvolle sfeer in De burn-out, voornamelijk door alles wat Sasha op haar werk meemaakt en dat weer meeneemt in het privéleven. Gaandeweg De burn-out ondernemen Sasha en Finn diverse gebeurtenissen, waarbij de sfeer continu verandert in vrolijkheid, somberheid, verdriet, romantiek, humor en alles daartussenin.

Schrijfstijl (Writing) – Sophie Kinsella heeft De burn-out geschreven met een fijne, vlotte en af en toe ook een humorvolle schrijfstijl. Daarbij weet Sophie Kinsella zowel Sasha als Finn op een realistische manier neer te zetten en hebben deze personages karakters gekregen waardoor je van ze gaat houden, ondanks de stroeve kennismaking met één van hen. Gedurende De burn-out ontwikkelen de personages zich ook, mede door de keuzes die ze zelf maken maar ook door met elkaar (of niet) in gesprek te gaan. Daarnaast weet Sophie Kinsella ook de omgeving en dan met name de personages uit het hotel op een humorvolle maar bovenal positief ingestelde manier neer te zetten.

Plot (Plot) De burn-out begint met Sasha die op dat moment compleet overwerkt en gestrest is door haar werk. In eerste instantie probeert Sasha het op haar werk op te lossen, maar daar wil niemand haar helpen. Op het moment dat Sasha totaal panikeert, neemt ze een drastisch besluit door ontslag te nemen. Om haarzelf weer terug te vinden besluit ze om naar Devon te gaan, een plaats waar ze als kind graag kwam. Daar aangekomen blijkt de wereld stil te hebben gestaan en wordt ze ook nog een geconfronteerd met een chagrijnige en gestreste jongen. Hoewel Sasha hem probeert te ontlopen, verschijnen er geheimen boodschappen op het strand gericht aan hen beiden. Sasha kan het niet laten om te onderzoeken wat deze berichten betekenen, maar daarbij heeft ze wel de hulp nodig van Finn.

Intrige (Intrigue) De burn-out kan absoluut omschreven worden als intrigerend. Dit komt ten eerste door de karakters van zowel Sasha als Finn, ten tweede door de gebeurtenissen die realistisch en herkenbaar kunnen zijn en als laatste weet Sophie Kinsella ook een vleugje humor in het verhaal te verwerken. Dit allemaal zorgt ervoor dat De burn-out een verhaal is dat moeilijk is om weg te leggen.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in De burn-out zijn over het algemeen realistisch en eventueel herkenbaar voor mensen. Daarnaast vinden er zowel voorspelbaar als onvoorspelbare gebeurtenissen plaats. En dit allemaal heeft er dan ook voor gezorgd dat de gebeurtenissen passen bij het verhaal.

Amusement (Enjoyment) De burn-out is een intrigerend, realistisch, eventueel herkenbaar en humorvol verhaal geschreven door de welbekende Sophie Kinsella. Stress, het uitgeputte en opgebrande gevoel die hoofdpersonage Sasha ervaart kan voor mensen herkenbaar zijn. Sophie Kinsella weet dit allemaal op een prachtige manier te beschrijven, waarbij de oorzaak, het reflecteren van de hoofdpersonages naar zichzelf, maar ook een vleugje humor, oude herinneringen van personen uit hun vakanties als kind, romantiek en geheimzinnigheid rondom de verschenen boodschappen allemaal zijn verweven in een prachtig en verslindend verhaal, genaamd De burn-out.

The House of Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: De burn-out

Auteur: Sophie Kinsella

Genre: Contemporary

Uitgeverij: The House of Books

Bladzijdes: 380

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789044367751

Beoordeling: 4/5 sterren

Geef een reactie