Recensie: De bronzen stad (Daêvabad #1) – S.A. Chakraborty
Tussen de marktkramen van het achttiende-eeuwse Caïro zingen nog altijd de oude verhalen rond. Verhalen over djinns en geesten. Over steden verborgen in het kolkende zand van de woestijn, vol betoveringen, verlangens en schatten die je stoutste dromen overtreffen. Daar, waar de magie door elke straat stroomt en als stof in de lucht hangt, wacht Daêvabad: de legendarische bronzen stad. Achter haar hoge muren en zes djinnpoorten ligt een plek vol intrige en betovering – waar oude vetes verre schaduwen werpen en de machtsstrijd genadeloos is.
Nahri heeft nooit in magie geloofd. Dromen over schatten en verborgen steden is leuk, maar als je de kost verdient met het oplichten van Ottomaanse edelen, heb je wel iets anders aan je hoofd. Tot Nahri tijdens een van haar zwendelpraktijken per ongeluk een mysterieuze djinnkrijger aan haar zijde roept, en ze beseft dat de magische wereld die ze voor onzin hield maar al te echt is. Sterker nog: zijzelf maakt er onherroepelijk deel van uit. Want Nahri heeft nooit geweten waar ze vandaan komt, of hoe het kan dat ze vreemde talen kan verstaan die niemand haar ooit heeft geleerd. Ze hoopt dat de krijgen haar de antwoorden kan geven die ze haar hele leven heeft gezocht. Maar iedereen weet dat een wens doen bij een djinn fatale gevolgen kan hebben.
“‘Jij bent mijn Banu Nahida. Dit is míjn stad.’”
S.A. Chakraborty, De bronzen stad
Personages (Characters) – De bronzen stad vertelt het verhaal van Nahri. Nahri weet niet wie haar ouders zijn en dus ook niet wat haar achtergrond is. Daarnaast weet ze ook niet anders dan dat ze in Caïro woont en tevens licht ze mensen op om te kunnen overleven. Door deze situatie is Nahri niet echt heel bang en deze eigenschap blijkt ze ook wel nodig te hebben wanneer ze onverwachts een mysterieuze djinnkrijger oproept. Samen met de djinnkrijger komt ze in een magische wereld/stad terecht en blijkt ze veel moed en daadkracht nodig te hebben om te kunnen overleven. Tegelijkertijd ontdekt ze in de magische stad Daêvabad veel over haar afkomst, maar er ontstaan daardoor ook nieuwe vragen en blijkt niet iedereen de waarheid te vertellen of juist informatie achter te houden.
Sfeer (Atmosphere) – In De bronzen stad heerst een mysterieuze en gespannen sfeer. De geheimzinnigheid komt natuurlijk door het feit dat het onbekend is wat bijvoorbeeld nou precies een djinn is, hoe Daêvabad eruit ziet en welke groepen er nou precies in Daêvabad wonen. Tegelijkertijd wordt er veel gestreden, waarbij het spannend is hoe deze gaan aflopen.
Schrijfstijl (Writing) – S.A. Chakraborty heeft De bronzen stad op een vlotte en bovenal gedetailleerde manier geschreven. In het begin van De bronzen stad werden er veel verschillende namen van zowel groepen als personages genoemd, wat op dat moment erg verwarrend en onduidelijk was. Voornamelijk omdat je nog niet weet wie iedereen is en hoe de verschillende groepen zich onderhouden. Wanneer dat eenmaal redelijk snel duidelijk werd, las De bronzen stad dan ook erg lekker weg. Tegelijkertijd heeft S.A. Chakraborty met haar gedetailleerde schrijfstijl voor een perfecte worldbuilding gezorgd. Gelijktijdig werd ook door haar schrijfstijl alle magie op een perfecte manier geschreven.
Plot (Plot) – De bronzen stad begint met het leven van Nahri wanneer ze in Caïro woont. Al vrij gauw wordt De bronzen stad ook verteld vanuit het perspectief van prins Ali. Maar op dat moment snapte ik in eerste instantie zelf nog niet wie hij was en waarom er ook vanuit zijn perspectief werd geschreven. Maar gedurende het verhaal wordt dit dan ook wel duidelijk en dan ook wat nu de relatie is tussen Nahri en prins Ali. Met de daarbij de ontstane gevolgen en de strijd tussen de verschillende volken.
Intrige (Intrigue) – In het begin van De bronzen stad waren veel dingen nog erg onduidelijk en daardoor ook verwarrend. Op dat moment moest ik mij nog wel even door het verhaal heen worstelen, maar toen eenmaal alles veel duidelijker werd, kon ik De bronzen stad nog moeilijk wegleggen. Tevens zijn de personages Nahri, Ali en djinnkrijger erg fascinerend, vooral op de momenten dat je ze steeds beter leert kennen. Dus uiteindelijk vind ik De bronzen stad absoluut wel een intrigerend verhaal geworden.
Logica (Logic) – De gebeurtenissen in De bronzen stad zijn voor een fantasie verhaal erg logisch. Toch zijn veel dingen in eerste instantie erg mysterieus en daarnaast zijn veel gebeurtenissen ook erg spannend. Tegelijkertijd vinden er natuurlijk ook een aantal onverwachte gebeurtenissen plaats en alle gebeurtenissen zijn dan ook van toegevoegde waarde aan het verhaal.
Amusement (Enjoyment) – Al met al is De bronzen stad een prachtig, mysterieus, spannend en intrigerend verhaal. S.A. Chakraborty heeft fascinerende personages gecreëerd in De bronzen stad en daarnaast heeft ze met haar gedetailleerde schrijfstijl een betoverende wereld beschreven. Tevens werd er in De bronzen stad toegewerkt naar een confrontatie, die uiteindelijk dan ook leidt tot onverwachte uitkomsten. Hierdoor ben ik ook erg benieuwd geworden naar het vervolg op De bronzen stad en dan vooral naar alle geheimen die nog ontrafeld moeten worden en de spannende gebeurtenissen die daarmee gepaard gaan.
Boekerij bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.
Titel: De bronzen stad
Auteur: S.A. Chakraborty
Genre: Fantasy
Uitgeverij: Boekerij
Bladzijdes: 607
Bindwijze: Hardcover
ISBN: 9789022594452
Beoordeling: 5/5 sterren
2 gedachten over “Recensie: De bronzen stad (Daêvabad #1) – S.A. Chakraborty”
wacht met smart op deel 2 en 3 kan niet wachten eigenlijk, verslonden dit boek in 1, 5 dag