Recensie: De bijzondere woorden van Gioia – Enrico Galiano

Recensie: De bijzondere woorden van Gioia – Enrico Galiano

De 17-jarige Gioia is anders dan haar klasgenoten. Haar oude flanellen blouse en kapotte broek zijn écht versleten en gescheurd, en zo ongeveer de enige kleren die ze heeft. Ze houdt van fotograferen (alleen ruggen van mensen, nooit de voorkant) en verzamelt onvertaalbare woorden en zinnen (zoals het Koreaanse woord won, het IJslandse hoppípolla en het Nederlandse gezelligheid).

Gioia heeft één vriendin die onomwonden zegt waar het op staat – helaas bestaat ze alleen in het hoofd van Gioia. Op een avond ontmoet Gioia een jongen, Lo. Met hem kan ze goed praten, ontdekt ze. Maar is hij wel wie hij zegt dat hij is?

“Ja, het is moeilijk om iemand te vinden met wie je kunt praten, maar het moeilijkst is het om iemand te vinden die je de juiste vragen weet te stellen, vragen waarop je de antwoorden al jaren klaar hebt, zonder dat je het wist.”

Enrico Galiano, De bijzondere woorden van Gioia

CharactersDe bijzondere woorden van Gioia vertelt het verhaal, zoals de titel al zegt, over de zeventienjarige Gioia. De thuissituatie van Gioia is niet optimaal en ook op school voelt ze zich niet helemaal op haar plek. Daarnaast kan ze haar creativiteit kwijt door middel van fotografie en het verzamelen van onvertaalbare woorden en zinnen. Wanneer Gioia de jongen Lo ontmoet fleurt ze helemaal op, want hij is iemand die haar écht wil leren kennen. Maar gedurende de tijd blijkt Lo niet alles over zichzelf te hebben verteld, maar wat houdt hij nu precies verborgen? Mede hierdoor begint Gioia ook over haarzelf te twijfelen, want ligt het probleem nu bij Lo of klopt er toch iets niet bij Gioia.

Atmosphere – De sfeer in De bijzondere woorden van Gioia is vooral gebonden aan de emoties van Gioia. De emoties van Gioia kunnen variëren van verdriet naar geluk, maar ook naar twijfel in haarzelf tot alle andere emoties daartussen.

Writing – Enrico Galiano heeft De bijzondere woorden van Gioia op een fijne en vlotte manier geschreven. De hoofdstukken van De bijzondere woorden van Gioia zijn lekker kort en daarnaast vertelt Enrico Galiano met prachtige woorden het verhaal van Gioia.

Plot De bijzondere woorden van Gioia is opgedeeld in drie delen. Het eerste deel vertelt het verhaal van Gioia die op een avond Lo ontmoet, het tweede deel wordt er meer duidelijk over wat Lo allemaal te verbergen heeft en het derde deel wordt uiteindelijk door hoe alles gaat eindigen. Door deze opbouw van De bijzondere woorden van Gioia wordt het verhaal heel geleidelijk aan opgebouwd.

Intrigue De bijzondere woorden van Gioia is een intrigerend verhaal, vooral door het karakter van Gioia. En daarnaast wil je natuurlijk ook weten wat Lo te verbergen heeft en hoe De bijzondere woorden van Gioia überhaupt gaat eindigen.

Logic – De gebeurtenissen in De bijzondere woorden van Gioia zijn voor dit verhaal erg logisch. Daarbij is geen van de personages helemaal perfect, wat ervoor zorgt dat De bijzondere woorden van Gioia een realistischer verhaal is geworden.

Enjoyment – Al met al is De bijzondere woorden van Gioia een prachtig verhaal. De schrijfstijl van Enrico Galiano en de onvertaalbare woorden en zinnen zijn geweldig. Tevens heeft het verhaal van Gioia mij echt wel geraakt.


Titel: De bijzondere woorden van Gioia

Auteur: Enrico Galiano

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Bladzijdes: 430

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789024584147

Beoordeling: 4/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: De bijzondere woorden van Gioia – Enrico Galiano

Geef een reactie