Recensie: De ballade van slangen en zangvogels (The Hunger Games #0.5) – Suzanne Collins

Recensie: De ballade van slangen en zangvogels (The Hunger Games #0.5) – Suzanne Collins

Het is de ochtend van de boeteceremonie waarmee de 10e jaarlijkse Hongerspelen worden ingeluid. In het Capitool bereidt de achttienjarige Coriolanus Snow zich voor op zijn enige kans op roem en succes, als mentor in de Spelen. Zijn ooit zo machtige familie heeft het moeilijk en hoe het hun verder zal vergaan, hangt af van Coriolanus’ prestaties. Hij moet charmanter, slimmer en geraffineerder te werk gaan dan zijn medestudenten en zijn tribuut naar de overwinning helpen. Maar de kansen zijn niet in zijn voordeel.

Coriolanus krijgt de vernederende opdracht om mentor te worden van de vrouwelijke tribuut uit District 12, het laagste van het laagste. Vanaf nu zijn hij en zijn tribuut verbonden door hun lot: elke keuze die hij maakt kan leiden tot gunst of mislukking, zege of ondergang. In de arena zal worden gevochten tot de dood. Buiten de arena begint Coriolanus mee te leven met zijn tribuut… en moet hij kiezen wat hij belangrijker vindt: de regels blijven volgen of doen wat nodig is om te overleven.

“Het ging weer over vertrouwen. Vertrouwen kwam vóór verlangen, vóór liefde.”

Suzanne Collins, De ballade van slangen en zangvogels

De ballade van slangen en zangvogels is door de fijne en vlotte schrijfstijl van Suzanne Collins geschreven. Een meerwaarde voor De ballade van slangen en zangvogels is de toevoeging van de liedjes. In de liedjes worden meer emoties getoond dan in de dialogen. Daarnaast wordt De ballade van slangen en zangvogels verteld vanuit het perspectief van Coriolanus Snow.

Coriolanus Snow komt van oorsprong uit een machtige familie. Maar de oorlog heeft alles veranderd. Sinds het einde van de oorlog wordt er de Hongerspelen georganiseerd. De jongeren in het Capitool wordt voorgehouden dat de Hongerspelen nodig zijn om de Districten rustig te houden. Coriolanus wordt ook op die manier opgevoed, maar tijdens de 10e Hongerspelen begint hij toch over verschillende aspecten te twijfelen.

De ballade van slangen en zangvogels laat zien hoe de 10e Hongerspelen eruit zagen en daar bij valt meteen op dat de 10e editie er anders uitziet dan de Hongerspelen in de originele trilogie. Hierdoor is het ook zichtbaar welke ontwikkelingen zich in al die jaren heeft voortgedaan. Wanneer je de originele trilogie hebt gelezen, weet je hoe het ongeveer met Coriolanus Snow moet eindigen. Desondanks zitten er verrassende wendingen in De ballade van slangen en zangvogels. Daarnaast worden er in De ballade van slangen en zangvogels veel verwijzingen gemaakt naar de originele trilogie. Tevens leer je meer over Panem, aangezien De ballade van slangen en zangvogels zich daar voornamelijk afspeelt. De ballade van slangen en zangvogels is een rauw en gruwelijk verhaal, waarin voornamelijk macht wordt benadrukt!


Titel: De ballade van slangen en zangvogels

Auteur: Suzanne Collins

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Best of YA

Bladzijdes: 592

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789000372928

Beoordeling: 5/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: De ballade van slangen en zangvogels (The Hunger Games #0.5) – Suzanne Collins

Geef een reactie