Recensie: Damsel – Evelyn Skye

Recensie: Damsel – Evelyn Skye

Elodie droomde nooit over een weelderig paleis of een knappe prins. Nee, haar grootste wens was altijd dat de bevolking van het door hongersnood geteisterde Inophe de winter zou overleven. Dus wanneer een vertegenwoordiger van een welvarend en afgelegen koninkrijk haar familie genoeg rijkdom biedt om Inophe te redden in ruil voor Elodies hand, accepteert ze zonder twijfel het huwelijksaanzoek. Aangekomen in het schitterende koninkrijk van Aurea is Elodie compleet ingenomen met het land en haar verloofde, prins Henry.

Terwijl ze begint met de rituelen om een Aureaanse prinses te worden, slaat echter de twijfel toe en beginnen er haarscheurtjes te ontstaan in de perfecte façade van het koninkrijk. Een jonge vrouw verschijnt uit het niets in de kasteeltoren, om dan weer even snel te verdwijnen. Een parade van fakkeldragers slingert midden in de nacht door de bergen. In een mysterieuze V verschijnen plotsklaps vreemde markeringen. Maar zodra Elodie de puzzelstukken in elkaar begint te passen, is het al te laat. Elodie ontdekt dat de rijkdom van het land een hoge prijs heeft: elk oogstseizoen offert Aurea haar prinsessen aan een bloeddorstige draak. En Elodie is de volgende.

Deze overeenkomst bestaat al eeuwen, en heeft de levens van honderden jonge vrouwen gekost. Maar Elodies voorgangers hebben zich niet zonder slag of stoot overgegeven aan de draak. Hun vergoten bloed zit vol kracht en herinneringen – en hun ervaringen vormen de sleutel tot Elodies overleving. Gedwongen om te vechten voor haar leven, moet deze damsel al haar kunnen inzetten om de draak te verslaan, Aurea’s geschiedenis te onthullen, en niet alleen zichzelf, maar ook de toekomst van haar nieuwe koninkrijk zien te redden.

“Ze hield haar adem in terwijl haar hele lichaam trilde. Ik ben níét van jou, dacht Elodie zo vurig als ze kon, zowel om zichzelf daarvan te overtuigen als om de draak uit te dagen. Mijn lotsbestemming behoort mij toe en ik bepaalde wat die gaat inhouden.”

Evelyn Skye, Damsel

Personages (Characters) Damsel vertelt het verhaal van Elodie. Opgroeien in een door hongersnood teisterende Inophe wil Elodie niets anders dan haar bevolking helpen de winter te overleven. Totaal onverwachts lijkt er een oplossing te komen, maar daarvoor moet Elodie wel trouwen met een voor haar onbekende prins uit een welvarend koninkrijk. Elodie ziet niets anders dan de voordelen, want hierdoor kan ze haar bevolking helpen. Maar eenmaal aangekomen in Aurea, vinden er meteen bijzondere en geheimzinnige gebeurtenissen plaats. Pas op het moment dat het eigenlijk al te laat is, weet Elodie eigenlijk wat er allemaal in het koninkrijk Aurea gebeurt of heeft plaatsgevonden. Maar Elodie is niet van plan het makkelijk op te geven en vecht dan ook voor haar leven en die van vele anderen.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Damsel is in het begin voornamelijk geheimzinnig, mede doordat er weinig tot niets bekend is over het welvarende koninkrijk Aurea en prins Henry. Maar tevens dragen de bijzondere gebeurtenissen die plaatsvinden vanaf het moment dat Elodie en haar familie aankomen op Aurea bij aan de geheimzinnige sfeer. De sfeer verandert naar een spannende sfeer vanaf het moment dat voor Elodie duidelijk is wat haar gaat overkomen in Aurea en wat er zich daar in het verleden allemaal heeft afgespeeld. En die sfeer komt dan voornamelijk door de strijd die Elodie moet aangaan en de onbekende uitkomsten van die strijd.

Schrijfstijl (Writing) – Evelyn Skye heeft Damsel met een fijne en vlotte schrijfstijl geschreven. Gaandeweg het verhaal wordt er steeds meer duidelijk over het karakter van Elodie, mede door haar sterke en zwakke punten die worden benoemd. Tegelijkertijd weet Evelyn Skye de fantasiewereld, oftewel de verschillende rijken, te verduidelijken, waardoor het nog beter wordt om deze in te beelden.

Plot (Plot) Damsel begint met de omgeving waarin Elodie leeft, waarbij de nadruk ligt op de weinige middelen die de bevolking te besteden hebben. Algauw volgt het moment dat hiervoor een oplossing lijkt te komen, oftewel dat Elodie gaat trouwen met een prins uit een onbekend maar welvarend koninkrijk. Elodie ziet vooral de positieve kanten, want dat zou betekenen dat haar bevolking de winter zou kunnen doorkomen zonder honger te lijden. Maar eenmaal aangekomen in Aurea vinden er meteen bijzondere gebeurtenissen plaats. Stap voor stap komt Elodie dichter bij de waarheid wat zich op Aurea afspeelt, maar dat blijkt voor haar eigenlijk al te laat te zijn. Maar Elodie kennende geeft ze absoluut niet op en blijft ze strijden tot het einde om zo meer slachtoffers te kunnen voorkomen en om te zorgen dat iedereen de waarheid komt te weten.

Intrige (Intrigue) Damsel was de eerste hoofdstukken wat minder intrigerend, maar dit veranderde gaandeweg het verhaal voornamelijk door de bijzondere en geheimzinnige gebeurtenissen. Dit had als effect dat je als lezer maar blijft doorlezen, wat je wilt steeds weten wat er gebeurt daar in Aurea maar bovenal wil je weten hoe Elodie ervoor gaat zorgen dat ze zich ten eerste zichzelf weet te redden maar ten tweede ook hoe ze meer slachtoffers kan voorkomen.

Logic (Logica) – De gebeurtenissen in Damsel passen bij deze fantasie verhaal. Dit komt mede doordat er geheimzinnige maar af en toe ook een aantal voorspelbare gebeurtenissen plaatsvinden. En daarbij bevatten de meeste gebeurtenissen ook fantasie-achtige elementen.

Amusement (Enjoyment) Damsel is een intrigerend, geheimzinnig en spannend verhaal over Elodie. Totaal onverwachts komt er een oplossing voor het mogelijk in hongersnood verkerende Inophe. Een ander koninkrijk biedt namelijk genoeg geld in ruil voor Elodies hand. Elodie ziet op dat moment alleen maar het positieve ervan in, maar vanaf het moment dat ze op Aurea aankomt vinden er geheimzinnige gebeurtenissen plaats. Pas op het moment dat het eigenlijk al te laat is komt Elodie achter de waarheid wat er zich op Aurea afspeelt of heeft afgespeeld. Maar Elodie geeft niet op en blijft strijden tot het laatste eind. Evelyn Skye weet Damsel prachtig te beschrijven, waardoor je absoluut wordt meegenomen in het verhaal van Elodie. Tevens weet Evelyn Skye tot het laatste moment de spanning vast te houden over hoe het verhaal uiteindelijk voor alle personages zal eindigen.

Luitingh-Sijthoff bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Damsel

Auteur: Evelyn Skye

Genre: Young Adult, Fantasy

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Bladzijdes: 333

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789021040691

Beoordeling: 4/5 sterren

Geef een reactie