Recensie: Cytonic (Skyward #3) – Brandon Sanderson

Recensie: Cytonic (Skyward #3) – Brandon Sanderson

Deze recensie kan spoilers van de voorgaande delen bevatten.

Spensa heeft bewezen dat ze een van de beste piloten is van het RVL, de luchtmacht van de menselijke enclave op Detritus. Ze redde haar volk al twee keer van uitroeiing door de Krell, de raadselachtige buitenaardse soort die hen al tientallen jaren gevangen houdt. Ze reisde lichtjaren van huis om als undercoverspion te infiltreren, waar ze meer over allerlei andere wezens en hun onderlinge betrekkingen in de Melkweg.

Nu is de Superioriteit – de regerende galactische alliantie die erop uit is om al het menselijke leven te domineren – en melkwegwijde oorlog begonnen. En Spensa heeft de wapens gezien die ze van plan zijn daarvoor te gebruiken: de delvers. Oude, mysterieuze buitenaardse krachten die hele planetenstelsels in een oogwenk kunnen wegvagen. Spensa weet dat het niet uitmaakt hoeveel piloten het RVL heeft, een delver kan niet worden verslagen.

Maar Spensa is een cytonic. Ze ging de confrontatie aan met een delver en zag dat het wezen haar griezelig vertrouwd voorkwam. En misschien, als ze erachter kan komen wat ze werkelijk is, kan ze meer zijn dan zomaar een piloot in deze zich ontvouwende oorlog. Misschien kan ze de Melkweg redden. Maar ze kan alleen maar ontdekken wat ze echt is door alles achter te laten en het niemandsland binnen te gaan, een plek waar maar weinigen ooit uit terugkeren. Moed hebben betekent je angst onder ogen zien. En deze missie is angstaanjagend.

“‘Genieten van gevaar klinkt als een evolutionair probleem,’ zei M-Bot. ‘Is het niet beter om dingen leuk te vinden die veilig zijn?’”

Brandon Sanderson, Cytonic

Personages (Characters) Cytonic vertelt het verhaal van Spensa. De avonturen van Spensa gaan maar door en door en ze onderneemt alles met als doel om een manier te vinden om de Superioriteit te verslaan. Gedurende het gehele avontuur komt Spensa op diverse momenten voor moeilijke keuzes te staan. Want wie er nu wel te vertrouwen en wat is nu eigenlijk de slimste keuze. Spensa leert daarbij ook veel over zichzelf, maar tegelijkertijd ook over alle andere personen/wezens. Daarnaast moet Spensa strijden voor haar leven en deze strijd is soms anders dan ze gewend was. Daarbij komt Spensa ook verrassende ontdekkingen tegen.

Sfeer (Atmosphere) – In Cytonic heersen sferen als spanning, mysterie en strijdlustigheid. De mysterieuze sfeer komt door alle geheimzinnigheden rondom de personen/wezens. Terwijl in de strijd die Spensa voert haar strijdlustigheid naar voren komt, maar daarbij wordt ook een spannende stemming gecreëerd.

Schrijfstijl (Writing) – Brandon Sanderson heeft Cytonic met een vlotte schrijfstijl geschreven. Net zoals in de eerdere delen van de Skyward serie, is de worldbuilding in Cytonic perfect beschreven. Alleen hadden sommige personen/wezens nog wat ietwat beter omschreven kunnen worden, om zo nog een beter beeld te kunnen vormen.

Plot (Plot) Cytonic is opgedeeld in diverse delen, waarbij alle delen op een natuurlijke manier in elkaar overlopen. Ondanks de verschillende delen waarin Cytonic is opgedeeld draait alles om de avonturen en ontdekkingen van Spensa. En tevens zit Cytonic vol met nieuwe openbaringen.

Intrige (Intrigue) – Mede door alles wat hierboven is benoemd, kan worden geconcludeerd dat Cytonic een intrigerend verhaal is. Tevens zorgt de worldbuilding, maar ook de openbaringen ervoor dat Cytonic continu fascineert.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Cytonic zijn voor een science fictie verhaal erg logisch. Hoewel er minder spannende gebeurtenissen plaatsvinden dan in de eerdere delen van de Skyward serie, zorgen de openbaringen toch voor veel levendigheid.

Amusement (Enjoyment) Cytonic is een spannend, mysterieus en intrigerend verhaal. Ook in dit deel van de Skyward serie draait alles om Spensa, die er alles aan doet om haar volk te redden/beschermen. Daarnaast bevat Cytonic minder spannende gebeurtenissen dan de eerdere delen in de Skyward serie, echter de openbaringen in Cytonic zorgen toch voor een levendige sfeer. Toch ben ik door alle ontdekkingen die Spensa heeft gedaan, ben ik erg benieuwd naar het vervolg in de Skyward serie. Want hoe gaat Spensa alle ontdekte informatie gebruiken om haar volk te redden.

Iceberg Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Cytonic

Auteur: Brandon Sanderson

Genre: Young Adult, Sci-Fi

Uitgeverij: Iceberg Books

Bladzijdes: 407

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789083167633

Beoordeling: 4/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: Cytonic (Skyward #3) – Brandon Sanderson

Geef een reactie