Recensie: Check & Mate – Ali Hazelwood

Recensie: Check & Mate – Ali Hazelwood

Mallory Greenleaf was ooit een aanstormend schaaktalent, maar is nu helemaal klaar met de sport. Schaken heeft alles in haar leven overhoop gegooid. Wanneer ze met tegenzin meedoet aan een laatste liefdadigheidstoernooi, verslaat ze geheel onverwacht Nolan Sawyer; de huidige wereldkampioen en de bad boy van de schaak-scene.

Nog onverwachter is zijn verlangen om het opnieuw tegen aar op te nemen. Welke zet zit hierachter? Als Mallory slim is, loopt ze weg. Game over. Maar de zeer welkome geldprijzen van de toernooien lonken. Gaandeweg ontdekt Mallory niet alleen dat er ook buiten de hal spelletjes worden gespeeld, maar ook dat het schaaktalent nog altijd een magisch aantrekkingskracht op haar heeft – net als die ene geduchte tegenstander…

“Het was altijd al mijn doel om geld te verdienen voor mijn familie. Het doel was financiële stabiliteit. Schaken was gewoon het hulpmiddel dat ik daarvoor nodig had: als een oud barrel waar ik niets mee te maken wilde hebben, maar waar ik toch in moest rijden om aan te komen op mijn bestemming. In het afgelopen halfuur heb ik genoeg geld verdiend om al onze financiële problemen ruimschoots op te lossen. Ik zou dat moeten vieren in plaats van dat ik in een diner mijn tranen probeer te bedwingen.”

Ali Hazelwood, Check & Mate

Personages (Characters) Check & Mate vertelt het verhaal van Mallory Greenleaf. Door één enkele gebeurtenis heeft Mallory het schaken helemaal verbannen uit haar leven. Ze wil niets meer met schaken te maken hebben. Maar wanneer ze de huidige wereldkampioen Nolan verslaat, ontstaat er een mogelijkheid om geldprijzen te winnen bij schaaktoernooien. Maar de keuze is moeilijk, want Mallory kan het geld goed gebruiken maar eigenlijk wil ze helemaal niets meer met schaken te maken hebben. Wanneer Mallory de moeilijke keuze maakt, blijkt de wereld rondom het schaken niet lief en vriendelijk te zijn.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Check & Mate is afhankelijk van de emoties en de keuzes die Mallory maakt. Hierdoor kan de sfeer variëren van vrolijkheid en vriendelijkheid naar kwaadheid en verdrietigheid.

Schrijfstijl (Writing) – Ali Hazelwood heeft Check & Mate geschreven met een fijne en vlotte schrijfstijl. Daarbij weet Ali Hazelwood de personages een eigen karakter te geven, waarbij Mallory vooral erg standvastig is en alleen maar wil zorgen voor haar moeder en zusjes. Maar de reden waarom Mallory niets meer van het schaken af wil weten, blijft lang onduidelijk. Alhoewel het verhaal erg voorspelbaar is, weet Ali Hazelwood er toch een indrukwekkend verhaal van te maken.

Plot (Plot) Check & Mate begint met het leven van Mallory. Ze werkt om het gezin draaiende te blijven houden en te kunnen zorgen dat haar zusjes niets missen. Maar alles verandert vanaf het moment dat ze meedoet aan een liefdadigheidstoernooi. Want tijdens dit toernooi verslaat ze de huidige wereldkampioen, waardoor iedereen wil weten wie Mallory is. Tevens krijgt Mallory een aanbod om zich verder te kunnen ontwikkelen als schaakster, waardoor ze ook eventueel kan meedoen aan toernooien met mooie geldprijzen. Hierdoor staat Mallory voor een tweestrijd, maar tegelijkertijd ontmoet ze ook de echte Nolan. Daarbij komt Mallory erachter dat niet iedereen in de schaakwereld vriendelijk en aardig tegen haar is.

Intrige (Intrigue) Check & Mate is absoluut een intrigerend verhaal, voornamelijk door de karakters van zowel Mallory als Nolan. Door deze karakters maken beiden diverse levensveranderende keuzes, maar deze keuzes zijn niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen. Daarbij blijf je Check & Mate lezen omdat je wilt weten hoe beiden omgaan met alle gebeurtenissen en welke keuzes ze hierdoor uiteindelijk gaan maken.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Check & Mate komen realistisch over en diverse gebeurtenissen zouden herkenbaar kunnen zijn voor mensen. Daarbij vinden er zowel voorspelbare als onvoorspelbare gebeurtenissen plaats.

Amusement (Enjoyment) Check & Mate is een intrigerend contemporary over Mallory die een enorm schaaktalent heeft, maar door één enkele gebeurtenis in het verleden wil ze niets meer met schaken te maken hebben. Desondanks komt Mallory toch weer in de schaakwereld terecht, waardoor ze voor moeilijke en levensveranderende keuzes komt te staan. Ali Hazelwood heeft daarbij de personages een eigen karakter gegeven, en daarbij weet Ali Hazelwood de spanning vast te houden door lang onbekend te laten wat nou de exacte reden is waarom Mallory niets meer met schaken te maken wil hebben. Dit heeft er dan ook allemaal voor gezorgd dat Check & Mate een intrigerend en verslindend verhaal is.

Best of YA bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Check & Mate

Auteur: Ali Hazelwood

Genre: Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Best of YA

Bladzijdes: 314

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789000385034

Beoordeling: 4/5 sterren

Geef een reactie