Recensie: Blauwdruk van geluk – Petra Kruijt

Recensie: Blauwdruk van geluk – Petra Kruijt

Navy werd achtentwintig jaar geleden geboren op het witte doek. Haar moeder, destijds een beginnende actrice, wilde een zo goed mogelijke acteerprestatie neerzetten. Om zich te kunnen inleven in haar personage, werd ze net als in de film ook in het écht zwanger. De film werd een kaskraker, en de baby? Die werd in één klap beroemd.

Nu is Navy, die zichzelf liever gewoon Avy laat noemen, kamermeisje in een Amsterdams hotel. Ze probeert daarnaast aan de bak te komen als actrice en doet de ene auditie na de andere. Zonder succes, tot ze filmmaker Raoul ontmoet. Hij gelooft in haar. Maar is dat wel terecht?

“Weet je waar je van nepzoenen zin in krijgt? Echt zoenen. Serieus waar. Nepzoenen is net zoiets als nep een taartje eten.”

Petra Kruijt, Blauwdruk van geluk

Characters Blauwdruk van geluk vertelt het verhaal van de achtentwintig jarige Avy. Petra Kruijt heeft het verhaal op zo’n danige wijze geschreven, dat Avy en ook andere belangrijke personages diepgang hebben gekregen. Door deze diepgang leer je Avy op erg persoonlijk kennen. Avy werkt namelijk als kamermeisje in een Amsterdams hotel. Daarnaast probeert ze als actrice aan de bak te komen, maar nog zonder succes. Totdat ze de filmmaker Raoul ontmoet. Daarnaast heeft Avy ontzettend veel doorzettingsvermogen, is ze sociaal en laat ze ook haar emoties zien aan haar geliefden.

Atmosphere – Vanaf het eerste moment bevat Blauwdruk van geluk een fijne en gelaten sfeer, die gedurende het hele verhaal wordt vastgehouden. Deze sfeer wordt gecreëerd door de fijne en interessante personages en vooral door de kleine en gezellige familie hotel.

Writing – Petra Kruijt heeft Blauwdruk van geluk op een fijne en vlotte manier geschreven. Daarnaast wordt Blauwdruk van geluk verteld vanuit het perspectief van Avy, maar der zijn ook een aantal hoofdstukken geschreven vanuit het perspectief van filmmaker Raoul. Dat laatste is absoluut een toegevoegde waarde voor het verhaal. Daarnaast zijn de personages op een intrigerende manier neergezet, wat ook het verhaal bevordert.

Plot Blauwdruk van geluk is een prachtig verhaal over Avy, die haar droom om actrice te worden probeert na te jagen. Alleen ik had in eerste instantie door de flaptekst het idee dat het verhaal zich voornamelijk dan ook zou richten op die droom van Avy dat ze actrice wil worden. Maar Blauwdruk van geluk bleek ook wat andere verhaallijnen te bevatten, waardoor eigenlijk de verhaallijn van Avy waarin ze actrice wil worden naar de achtergrond wordt geschoven en sommige andere verhaallijnen iets de overhand krijgen. Aan de ene kant is het jammer, vooral omdat de flaptekst echt daar op doelde, maar aan de andere kant zijn de andere verhaallijnen absoluut zeer interessant en geven ze het verhaal ook een bepaalde sfeer.

Intrigue Blauwdruk van geluk is een intrigerend verhaal. Vooral omdat je wilt weten welke keuzes Avy uiteindelijk gaat maken, maar daarnaast ook door de fijne karakters van de personages. Zo hebben alle personages hun eigen karakter, wat soms het tegenovergestelde van elkaar is, maar dat het ook weer allemaal zo goed bij elkaar past. Al met al, alle personages hebben zo hun eigen interessante karakter.

Logic Blauwdruk van geluk is op sommige momenten wat aan de voorspelbare kant. Maar daarentegen zijn de gebeurtenissen in Blauwdruk van geluk realistisch. Dit komt mede doordat de gebeurtenissen voortkomen uit de karakters en de emoties van de personages.

Enjoyment – Al met al is Blauwdruk van geluk een prachtig feelgood roman. De personages hebben interessante karakters en er heerst absoluut een hele fijne sfeer in Blauwdruk van geluk. Daarentegen geeft de flaptekst wel iets een verkeerd beeld waarover het verhaal gaat, mede omdat er nogal wat andere verhaallijnen de aandacht krijgen. Desondanks is Blauwdruk van geluk een heerlijk verhaal waar ik echt van heb genoten!

Zomer & Keuning bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Blauwdruk van geluk

Auteur: Petra Kruijt

Genre: Feelgood

Uitgeverij: Zomer & Keuning

Bladzijdes: 304

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789020539882

Beoordeling: 3/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Blauwdruk van geluk – Petra Kruijt

Geef een reactie