Recensie: Blanco – Darline Degheldere

Recensie: Blanco – Darline Degheldere

Wanneer Amanda uit een coma ontwaakt heeft ze geen flauw idee wat haar is overkomen. Ze is het grootste deel van haar geheugen kwijt en weet niet wat er zich de laatste vijfentwintig jaren van haar leven heeft afgespeeld. De medische staf krijgt gelijk wanneer ze beweren dat prikkels en triggers kunnen leiden tot opduikende herinneringen.

Ze slaagt er stilaan in haar verleden te reconstrueren. Tijdens dat proces ontvangt ze vreemde boodschappen. De betekenis dringt tot haar door op het moment dat het bijna te laat is. Ze wilt voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt en neemt het heft in eigen hand.

“Eens was mijn verleden blanco, nu zie ik een blanco toekomst voor me, een toekomst die ik zelf kan invullen.”

Darline Degheldere, Blanco

Personages (Characters) Blanco vertelt het verhaal van Amanda. Wanneer Amanda uit haar coma ontwaakt is ze alles van de afgelopen vijfentwintig jaar kwijt. Door prikkels en triggers komt haar geheugen stap voor stap langzaam terug. Tegelijk wordt Amanda opgeschrikt door vreemde boodschappen die ze ontvangt, maar ze schrikt ook van de waarheid wat zich vlak voordat ze in coma raakte zich afspeelde. De emoties van Amanda gaat alle kanten op elke keer wanneer ze weer een waarheid ontdekt. Gelukkig heeft ze goede mensen om zich heen, die haar allemaal ondersteunen op de moeilijke momenten. Maar gedurende de tijd wanneer ze zich steeds meer herinnert, gaat ze als persoon ook steeds steviger in haar schoenen staan.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Blanco is op een luchtige manier spannend en geheimzinnig. De geheimzinnigheid komt doordat in eerste instantie onbekend is wat er nu precies met Amanda is gebeurd. Maar ook de vreemde boodschappen die Amanda ontvangt zorgt voor een geheimzinnige sfeer en daarnaast zorgt de inhoud van die boodschappen voor een gespannen sfeer.

Schrijfstijl (Writing) – Darline Degheldere heeft Blanco met een fijne en vlotte schrijfstijl geschreven. Doordat Blanco vanuit het perspectief van Amanda wordt verteld, ga je ook samen met haar opzoek naar alle gebeurtenissen van de afgelopen vijfentwintig jaar die ze is vergeten. Ondanks dat Amanda in eerste instantie haar geheugen kwijt is heeft ze door Darline Degheldere toch diepgang verkregen en die diepgang wordt gedurende het verhaal nog beter uitgewerkt.

Plot (Plot) Blanco is opgedeeld in twee delen, waarbij in het eerste deel vooral wordt gefocust op het terugwinnen van geheugen van Amanda. En het deel eindigt op het moment dat Amanda erachter komt wat er is gebeurd vlak voordat ze in coma is geraakt. In het tweede deel leert Amanda de vele gebeurtenissen een plek te geven en daarnaast komt ze nog in een spannende situatie terecht.

Intrige (Intrigue) Blanco is een verhaal dat continu intrigeert. Dit komt ten eerste omdat je wilt weten wat er met Amanda nou precies is gebeurd. Ten tweede wil je natuurlijk weten hoe Amanda omgaat met de gehele situatie en of ze al haar herinneringen terug gaat krijgen. Ten derde wil je ook weten hoe Amanda omgaat op het moment dat ze zich heftige herinneringen terugkrijgt. En daarnaast wil je natuurlijk als laatste weten hoe het allemaal gaat aflopen.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Blanco passen precies bij deze psychologische thriller. Echter, enkele gebeurtenissen in Blanco waren ietwat voorspelbaar en dat waren voornamelijk de gebeurtenissen aan het begin van het verhaal. Waarschijnlijk komt dit voor een deel omdat Amanda in dat gedeelte van Blanco nog moeite heeft om verbanden te leggen. Maar daarnaast zijn er natuurlijk ook nog een aantal onverwachte gebeurtenissen, waardoor Blanco ook een spannend wordt.

Amusement (Enjoyment) Blanco is een intrigerend, geheimzinnig en spannend verhaal. Doordat Blanco wordt verteld vanuit het perspectief van Amanda, ga je samen met haar het bijzondere avontuur aan opzoek naar herinneringen van de afgelopen vijfentwintig jaar. Alhoewel sommige gebeurtenissen voorspelbaar zijn, vinden er ook onverwachte gebeurtenissen in Blanco plaats die ervoor zorgt dat het verhaal blijft fascineren. Tenslotte heb ik mede door de schrijfstijl van Darline Degheldere Blanco echt verslonden, want ik heb natuurlijk ook genoten van de karakter en het doorzettingsvermogen van hoofdpersonage Amanda.

Hamley Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Blanco

Auteur: Darline Degheldere

Genre: Thriller

Uitgeverij: Hamley Books

Bladzijdes: 359

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789464510027

Beoordeling: 4/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Blanco – Darline Degheldere

Geef een reactie