Recensie: Bijna echt – Lisa van Campenhout

Recensie: Bijna echt – Lisa van Campenhout

Brenda weet hoe het is om onzichtbaar te zijn, geen vrienden te hebben en niet mee te tellen, en ze is het helemaal zat. Haar plan: zichzelf opnieuw uitvinden als ze gaat studeren in Amsterdam. Maar als dat plan meteen mislukt na een rampzalige introductieavond, moet ze iets anders verzinnen.

Twee dagen later is ze Aurélie uit Parijs: een rijke erfgename met een fantastische kledingsmaak, die in een chic hotel woont. Ze heeft vrienden, een indrukwekkend aantal Instagramvolgers en een jaloersmakend volle agenda… maar ook een gestolen creditcard, het gevoel dat ze achtervolgd wordt en steeds meer dreigende privéberichten in haar inbox. Haar web van leugens wordt steeds verstikkender, maar ze kan nu niet meer terug. Toch?

“En ik dacht na over hoe het nou moest met mijn nieuwe identiteit. Was ik nog wel geloofwaardig? Had ik mezelf niet al een keer per ongeluk verraden? Begonnen mijn vrienden nog geen genoeg van met te krijgen?”

Lisa van Campenhout, Bijna echt

Lisa van Campenhout heeft een fijne en vlotte schrijfstijl, waardoor er een fijn leestempo in Bijna echt is gecreëerd. Alleen waren soms de hoofdstukken wat aan de lange kant, waardoor het leestempo werd teruggenomen. Daarnaast wordt Bijna echt verteld vanuit het perspectief van Brenda.

Brenda heeft geen vrienden en telt ook niet mee. Dus wanneer ze in Amsterdam gaat studeren, wil ze zichzelf opnieuw uitvinden. Alleen loopt het tijdens de eerste introductieavond compleet anders. Ze besluit om zich voor te gaan doen als de rijke Aurélie uit Parijs.

Bijna echt is een verrassend en verfrissend verhaal die laat zien dat perfecte werelden allesbehalve perfect zijn. Bijna echt kan met de volgende woorden worden omschreven: drama, glitter en glamour, rijkdom, influencer, vrienden, diefstal en leugens. Soms is het qua drama wat overdreven en alles wat Brenda doet verloopt soms iets te gemakkelijk, maar dat maakt het verhaal interessant, want je wilt gewoon weten wanneer dit fout gaat aflopen. Daarnaast wordt Brenda (of eigenlijk Aurélie) weinig tot niets over haar verleden gevraagd of ze fuift dit heel gemakkelijk weg, waardoor haar vrienden haar maar oppervlakkig kennen en andersom is het eigenlijk hetzelfde. Desondanks is Bijna echt tot het einde spannend en verrassend en je wacht tot het moment dat het eigenlijk misgaat.


Titel: Bijna echt

Auteur: Lisa van Campenhout

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Blossom Books

Bladzijdes: 341

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789463491990

Beoordeling: 4/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Bijna echt – Lisa van Campenhout

Geef een reactie