Recensie: Amarant – Emmelie Arents
Ceda is een Creatie, geboren om te sterven. Wanneer de dag aanbreekt dat ze haar lichaam moet afstaan, beseft ze hoe graag ze wil blijven leven. Haar Maker helpt haar uit de instelling ontsnappen, maar buiten de vertrouwde muren wacht een verschrikkelijke waarheid.
Arelle behoort tot de laagste klasse van de samenleving. Ze leeft elke dag in angst, wetende dat zij of haar geliefden voor orgaandonatie kunnen worden geselecteerd. Geleid door haar haat voor leider Derix Silas, besluit ze om mee te werken aan het plan van STORM, een organisatie die het systeem wil vernietigen.
“‘Waarom heb je zo veel moeite met het accepteren van hulp?’ vroeg hij. Ik hield mijn ogen op het tapijt gericht. ‘Omdat hulp meestal niet komt. Ik ben het gewend om alleen op mezelf te rekenen.’”
Emmelie Arents, Amarant
Personages (Characters) – Amarant vertelt het verhaal van Ceda en Arelle. Ceda is een Creatie, wat betekent dat ze haar lichaam moet afstaan wanneer deze wordt opgeëist. Arelle daarentegen leeft iedere dag in angst, omdat ze elk moment kan worden opgeroepen om haar organen te doneren. Zowel Ceda als Arelle strijden voor hun rechten en vrijheden. Waarbij Ceda hulp krijgt van haar Maker, maar na haar ontsnapping komt ze er wel achter dat ze weinig van de ‘buitenwereld’ weet. Arelle daarentegen komt in aanraking met iemand die laat zien ook niet met het systeem eens te zijn en door hem wil ze in contact komen met de organisatie die strijdt tegen het systeem.
Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Amarant is mysterieus, maar daarnaast hangt er ook veel spanning. De wereld waarin Ceda en Arelle leven is in eerste instantie erg geheimzinnig, maar gaandeweg wordt er wel hierover steeds meer bekend. De spanning daarentegen komt van het feit dat Ceda en Arelle strijden tegen het systeem en dat gaat niet zonder tegenslagen.
Schrijfstijl (Writing) – Emmelie Arents heeft Amarant met haar fijne en vlotte schrijfstijl geschreven. Daarnaast wordt Amarant voornamelijk verteld vanuit de perspectieven van Ceda en Arelle, waardoor het systeem vanuit meerdere oogpunten wordt belicht. Uiteindelijk heeft Emmelie Arents ervoor gezorgd dat alle verschillende verhaallijnen met elkaar worden verbonden.
Plot (Plot) – Amarant begint eigenlijk dat je kennismaakt met de levens van Ceda en Arelle. Waarna Amarant verder wordt opgebouwd naar het moment dat de verhaallijnen van Ceda en Arelle elkaar treffen. Vervolgens komen ook de waarheden van deze bijzondere wereld naar boven.
Intrige (Intrigue) – Amarant is vanaf de eerste bladzijde een intrigerend verhaal. Daarbij wil je natuurlijk weten hoe de wereld is opgebouwd betreffende de Creaties en alle andere lagen in de samenleving. En daarnaast fascineert ook de strijdvaardigheid van Ceda en Arelle.
Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Amarant zijn voor dit verhaal absoluut passend. En daarbij zorgen de onverwachte gebeurtenissen ook voor veel levendigheid in Amarant.
Amusement (Enjoyment) – Amarant is een spannend, avontuurlijk en mysterieus verhaal. Daarbij is de strijdvaardigheid en het doorzettingsvermogen van Ceda en Arelle zeer fascinerend. De onverwachte gebeurtenissen in Amarant zorgen daarnaast ook voor een geweldige dynamiek. Ik kan dan wel zeggen dat ik enorm genoten heb van Amarant!
Hamley Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.
Titel: Amarant
Auteur: Emmelie Arents
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Hamley Books
Bladzijdes: 324
Bindwijze: Hardcover
ISBN: 9789464510072
Beoordeling: 4/5 sterren
Eén gedachte over “ Recensie: Amarant – Emmelie Arents”