Recensie: Als het duister roept (De Raad van Vha’Rymn #2) – Valentijn Ringelberg

Recensie: Als het duister roept (De Raad van Vha’Rymn #2) – Valentijn Ringelberg

Deze recensie kan spoilers van het voorgaande deel bevatten.

De jonge Elfyn Phaun heeft alles verloren. Haar vrijheid. Haar identiteit. En de hoop om haar zieke zus Céli te kunnen genezen. Ver van de plek waar ze is opgegroeid – het Wederwoud – zit ze gevangen in het kasteel van de mysterieuze Ambassadeur.

Als Phaun wordt opgenomen door het personeel van haar gemaskeerde vijand, ontvouwt zich een reeks gebeurtenissen die ze nooit voor mogelijk had kunnen houden. Ze ontdekt schokkende waarheden over haarzelf en haar verleden en komt oog in oog te staan met een toekomstig lid van de almachtige Raad van Vha’Rymn.

“‘Er is niets zo giftig voor een persoon als de gedachte dat hij of zij minder waard is dan een ander. Vergeet nooit dat iemand gehoorzamen niet hetzelfde is als ondergeschikt zijn.’”

Valentijn Ringelberg, Als het duister roept

Characters Als het duister roept vertelt het verhaal van de Elfyn Phaun. De zus van Phaun, Céli, is ongeneeslijk ziek. En Phaun doet er dan ook alles aan om een manier te vinden om haar zus beter te kunnen maken. Tijdens deze zoektocht is Phaun gevangen genomen en ze bevindt zich dan ook in het kasteel van de mysterieuze Ambassadeur. Tijdens deze gevangenschap is Phaun erg tegendraads en ze doet dan ook eigenlijk van alles wat niet mag. Tegelijkertijd ontdekt ze een geheim over zichzelf, wat eigenlijk alles in haar leven anders maakt. Daarnaast durft Phaun niemand te vertrouwen in het kasteel, maar ze krijgt ondertussen wel de tip om soms tussen de woorden door te lezen. Hier maakt Phaun dan ook goed gebruik van en vooral op het moment als ze oog in oog komt te staan met een toekomstig lid van de almachtige Raad van Vha’Rymn.

Atmosphere – De sfeer in Als het duister roept is spannend, mysterieus en tegelijkertijd ook nog eens avontuurlijk. De spanning komt natuurlijk door de bloedstollende gebeurtenissen die door Phaun worden veroorzaakt om haar uitweg in het kasteel te kunnen vinden. Daarnaast zijn er veel geheimzinnigheden rondom het toekomstige lid van de Raad van Vha’Rymn als rondom de Ambassadeur. En tegelijkertijd is Als het duister roept erg avontuurlijk door de bijzondere wereld en de bijzondere personages.

Writing – Valentijn Ringelberg heeft Als het duister roept op een fijne, vlotte en levendige manier geschreven. Hierdoor is ook de worldbuilding op een perfecte manier beschreven, vooral omdat ik mij alles goed kan inbeelden. Tegelijkertijd wordt Als het duister roept vertelt vanuit het perspectief van Phaun, waardoor je ook echt met haar meebeleeft wat haar wil en vooral haar uiteindelijke doel is.

Plot Als het duister roept begint met Phaun die gevangen is genomen en vast wordt gehouden in het kasteel van de Ambassadeur. Gaandeweg wordt langzaam duidelijk hoe de sfeer en ook de werkwijze in het kasteel precies is. Ook wordt steeds beetje bij beetje duidelijker wie nu precies de Ambassadeur en het toekomstige lid van de Raad van Vha’Rymn zijn en ook wat zij voor ogen hebben met de wereld. En als laatste word je natuurlijk meegenomen in de pogingen van Phaun om uit het kasteel te kunnen ontsnappen.

Intrigue – In het begin van Als het duister roept moest ik eerst wennen aan het verhaal. Maar al vrij snel was ik weer helemaal in het verhaal verzonken, waardoor ik Als het duister roept moeilijk weg kon leggen. En dat laatste komt ook door de avontuurlijke gebeurtenissen in Als het duister roept en ook de intrigerende personages (en dan voornamelijk Phaun!).

Logic – De gebeurtenissen in Als het duister roept zijn voor een fantasy verhaal erg logisch. Zo zijn er natuurlijk een aantal onverwachtse gebeurtenissen, maar die zijn dan wel weer erg passend bij het verhaal. Zo hebben ook de meeste gebeurtenissen vooral betrekking op Phaun en haar poging om een uitweg te vinden in het kasteel.

Enjoyment – Al met al is Als het duister roept een heerlijk vervolg op Voorbij het Wederwoud. Phaun doet alles voor haar ongeneeslijk zieke zus, ook als daarvoor haar eigen leven op het spel komt te staan. Daarnaast laat Phaun ook niet over zich heenlopen, waardoor er soms bijzondere situaties worden gecreëerd. Tevens bevat Als het duister roept ook onverwachte gebeurtenissen, waardoor Als het duister roept blijft intrigeren!

Hamley Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Als het duister roept

Auteur: Valentijn Ringelberg

Genre: Young Adult, Fantasy

Uitgeverij: Hamley Books

Bladzijdes: 269

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789464208351

Beoordeling: 4/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Als het duister roept (De Raad van Vha’Rymn #2) – Valentijn Ringelberg

Geef een reactie