Recensie: Al deze werelden (Bobiversum #3) – Dennis E. Taylor

Recensie: Al deze werelden (Bobiversum #3) – Dennis E. Taylor

Deze recensie kan spoilers van de voorgaande delen bevatten.

Het leven als een ruimteschip met bewustzijn klinkt leuker dan het is. Want nadat ze zich bijna een eeuw door de ruimte hebben verspreid, kunnen Bob en zijn klonen maar niet uit de problemen blijven.

Ze hebben inmiddels voldoende kolonies gecreëerd om de mensheid voor uitsterven te behoeden. Maar politieke ruzies zijn hardnekkig, en de Braziliaanse sondes blijven proberen de concurrentie uit te schakelen. Ook zijn de Bobs in gevecht verwikkeld geraakt met een oud, sterk buitenaards ras met een grote eetlust en een opvliegend karakter.

Terwijl ze nog steeds moeten bijkomen van de collectieve inmaakpartij tijdens hun eerste ontmoeting met de Anderen, staan de Bobs nu voor de beslissende strijd om de aarde en haar kolonies te verdedigen. Maar de Bobs zijn minder gedisciplineerd dan een kudde katten, en sommige van de jongere exemplaren hebben het drukker met hun eigen problemen dan met het verslaan van de Anderen.

Toch is het nog mogelijk de ondergang te voorkomen, vanuit een onwaarschijnlijke bron. Een paar Bobs van de achtste generatie hebben iets ontdekt, diep in de ruimte. Maar om de aarde en misschien de hele mensheid te redden moeten ze het wel op tijd naar Sol krijgen, voordat de Anderen daar arriveren.

“‘Het begint ernaar uit te zien dat ze waarschijnlijk toch hun eigen stupiditeit zullen overleven.’”

Dennis E. Taylor, Al deze werelden

Personages (Characters) Al deze werelden vertelt het verhaal van Bob en al zijn klonen. Iedereen is met van alles bezig, waaronder de strijd tegen de Anderen. Echter, er zijn ook diverse klonen die allemaal maar met zichzelf bezig zijn. Uiteindelijk probeert iedereen zijn of haar best te doen. Maar het blijft nog spannend of het de klonen uiteindelijk gaat lukken om de mensheid in veiligheid te brengen.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Al deze werelden is voornamelijk geheimzinnig. Dit komt voornamelijk doordat er veel onbekend is over de ruimte, maar ook over wie of wat de klonen zijn en hoe men iedereen kan redden. Daarbij bleef voor mij ook veel dingen geheimzinnig, ofwel onduidelijk, omdat ik soms de onderlinge link tussen de klonen niet kon leggen of niet snapte waar ze mee bezig waren.

Schrijfstijl (Writing) – Dennis E. Taylor heeft Al deze werelden met een vlotte schrijfstijl geschreven. Naast deze schrijfstijl bevat Al deze werelden ook korte hoofdstukken, waardoor het verhaal vlot wegleest. Daarnaast wordt van tevoren ook duidelijk aangegeven vanuit welk perspectief of in welk jaartal de gebeurtenissen zich afspeelden.

Plot (Plot) Al deze werelden gaat verder waar Want wij zijn met velen eindigden. Vervolgens wordt steeds duidelijker wat alle klonen voor doel hebben, oftewel het strijden tegen de Anderen of toch meer met zichzelf bezig zijn.

Intrige (Intrigue) Al deze werelden is voor mij niet helemaal een intrigerend verhaal. Dit komt voornamelijk omdat ik zelf het soms moeilijk vond wie nou klonen van wie waren. En ook wat de doelen van diverse klonen waren. Daarnaast vond ik het wel intrigerend om te zien hoe alle klonen zo hun eigen ding doen ondanks dat ze veel hetzelfde zijn.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Al deze werelden zijn voor een science fictie verhaal logisch. Door de afwisseling in perspectieven en tijden is het verhaal soms toch verwarrend. Want voor mijn gevoel ging het soms van de ene naar de andere gebeurtenis tussen allerlei klonen.

Amusement (Enjoyment) Al deze werelden is het laatste gedeelte in de Bobiversum serie. Velen zijn bezig om de mensheid te redden, maar toch blijken er een aantal klonen te zijn die meer met zichzelf bezig zijn. Daarnaast wordt Al deze werelden vanuit de verschillende klonen verteld, waarbij duidelijk wordt dat ze allemaal hetzelfde zijn maar toch ook hun eigen persoon. Ik denk dat de Bobiversum serie een serie is dat je of helemaal leuk vindt of helemaal niet. Helaas behoor ik toch meer richting die laatste groep, ondanks dat er ontzettend veel toffe gebeurtenissen aanwezig zijn in de Bobiversum serie.

Iceberg Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Al deze werelden

Auteur: Dennis E. Taylor

Genre: Science Fiction

Uitgeverij: Iceberg Books

Bladzijdes: 279

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789083073194

Beoordeling: 3/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: Al deze werelden (Bobiversum #3) – Dennis E. Taylor

Geef een reactie