Recensie: Achter hoge bergen – Emma Anna

Recensie: Achter hoge bergen – Emma Anna

Beth is radeloos wanneer haar vriend Joseph overlijdt en ze daardoor in haar eentje zorg moet dragen voor hun zoontje Cody van vijf. Met een baan die niet genoeg oplevert om hen te onderhouden, conservatieve schoonouders die op Cody azen en een hoge huurschuld vraagt ze wanhopig Jeremy, de oudere broer van Joseph, om hulp.

Jeremy is de monsters uit zijn jeugd ontvlucht en woont nu in Mist Lake, Montana. Hij is tevreden met zijn leven; hij heeft voldoende te eten, een dak boven zijn hoofd en mag elke dag genieten van de prachtige omgeving waarin zijn cabin staat. Wanneer Beth hem vraagt om geld dat hij niet heeft, voelt hij zich gedwongen haar en Cody mee te nemen naar Montana. Maar lukt het hem dan nog wel zijn aandoening en andere demonen voor haar verborgen te houden?

“‘Ik was wel even boos en verdrietig, maar ik snap het, Beth. Ik snap het echt. Ik hoop alleen dat je… Dat je niet anders over me denkt nu. Alsnog.’”

Emma Anna, Achter hoge bergen

Personages (Characters) Achter hoge bergen vertelt het verhaal van Beth. Samen met haar vriend Joseph heeft Beth een zoontje van vijf jaar oud, Cody. Op een dag overlijdt Joseph onverwachts en komt Beth er alleen voor te staan. Ze verdient niet genoeg om alle kosten te dekken en op de begrafenis van Joseph vraagt ze dan ook Jeremy om hulp. Jeremy besluit om Beth en Cody mee te nemen naar zijn eigen huis, want hij wil ook niet Cody in handen valt van zijn ouders. Algauw komt hij erachter dat hij een groot deel van zij privacy kwijt is, maar doet er alles aan om zijn aandoening voor Beth verborgen te houden. Daarnaast doet Jeremy alles voor Beth en Cody, zodat ze uiteindelijk ook hun eigen leven weer kunnen gaan leiden.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Achter hoge bergen is zeer afhankelijk van de emoties van zowel Beth als Jeremy. Daarbij heerst er in het begin van Achter hoge bergen een verdrietige sfeer. Dit komt natuurlijk ten eerste omdat Joseph is overleden, maar daarnaast ook door de situatie waarin Beth verkeerd. Gelukkig wordt gaandeweg het verhaal de sfeer ietwat vrolijker, mede doordat Beth steeds meer stabiliteit krijgt en ook zelf een ontwikkeling doormaakt.

Schrijfstijl (Writing) – Emma Anna heeft ook ditmaal weer haar betoverende schrijfstijl losgelaten op Achter hoge bergen. Door haar schrijfstijl word je meegezogen in het verhaal, waardoor je de personages ontzettend leert kennen en vaak of eigenlijk altijd ook van de personages gaat houden, zo ook ditmaal betreffende Beth en Jeremy. Daarbij helpt natuurlijk door dat Achter hoge bergen wordt verteld vanuit de perspectieven van zowel Beth als Jeremy.

Plot (Plot) Achter hoge bergen begint eigenlijk meteen met het feit dat Joseph is overleden. Waarna algauw duidelijk wordt dat Beth het alleen niet gaat redden. Ze stapt dan ook af op Jeremy, de broer van Joseph, ondanks dat ze hem niet kent. Gaandeweg leren we ook Jeremy steeds beter kennen en wordt ook langzaam duidelijk van welke aandoening hij last heeft. Ondertussen probeert Beth haar leven weer op te pakken, maar ondertussen doet ze alles in het belang van haar zoontje Cody. En ze vindt het dan ook lastig om hem te straffen en teleur te stellen, maar langzaam groeit ze ook daarin en blijkt ze ook iemand anders steeds beter te leren kennen.

Intrige (Intrigue) Achter hoge bergen is een intrigerend verhaal. Ten eerste komt dit natuurlijk weer door de geweldige schrijfstijl van Emma Anna, want hierdoor kun je Achter hoge bergen moeilijk wegleggen. Tevens zijn ook de personages, Beth en Jeremy, natuurlijk van invloed, want zij zijn zulke prachtige personen dat je echt van ze gaat houden en wilt weten hoe ze met alle situaties omgaan.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Achter hoge bergen zijn voor de jaren ’90 waarin het verhaal zich afspeelt erg realistisch. Sommige gebeurtenissen kunnen herkenbaar maar bovenal zeer aangrijpend zijn. Daarbij is ook niet alles perfect, waardoor de gebeurtenissen vaak nog realistischer overkomen.

Amusement (Enjoyment) Achter hoge bergen is een intrigerend, aangrijpend en absoluut een prachtig verhaal. Emma Anna heeft ook op Achter hoge bergen haar betoverende schrijfstijl losgelaten. Mede door die schrijfstijl maar tevens ook de karaktereigenschappen van de personages, hebben bijgedragen aan het feit dat je echt van Beth en Jeremy gaat houden. Daarnaast is Achter hoge bergen een realistisch verhaal, waarbij een gevoelig verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van zowel Beth als Jeremy. Daarnaast wordt uit Achter hoge bergen duidelijk dat je vooral keuzes moet maken die voor jezelf het prettigst bij voelt en dat je soms ook mensen moet toelaten om je te helpen om er uiteindelijk zelf beter van te worden.


Titel: Achter hoge bergen

Auteur: Emma Anna

Genre: New Adult

Uitgeverij: EmmaBooks

Bladzijdes: 384

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789464435658

Beoordeling: 5/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: Achter hoge bergen – Emma Anna

Geef een reactie