Recensie: Zij en ik – Nic Stone

Recensie: Zij en ik – Nic Stone

De zestienjarige Jupiter is een meisje dat wordt opgevoed door haar twee vaders en weet al zeker dat ze op zelf op meisjes valt. In haar jeugd is Courtney naast haar komen wonen. Courtney is een jongen, die wordt opgevoed door alleen zijn moeder, want zijn vader is verongelukt. Jupiter en Courtney worden beste vrienden.

Rae is een nieuw op school en raakt zowel bevriend met Courtney als Jupiter. Hoe langer ze met elkaar om gaan, hoe meer gevoelens Rae ontwikkeld voor Jupiter. In eerste instantie wil Jupiter hier niets van afweten en wimpelt haar af. Tot het moment dat Rae vertelt dat ze ook gevoelens heeft voor Courtney. Die uitspraak doet Jupiter zeer, omdat ze gevoelens heeft voor Rae en omdat ze Courtney niet kwijt wil raken. Daarnaast is Courtney al jaren verliefd op Jupiter, maar dat heeft hij nog nooit aan haar vertelt. Ook zijn zowel Courtney als Jupiter bang om een relatie aan te gaan, omdat ze bang zijn om elkaar kwijt te raken. Gaat het lukken om hun vriendschap in stand te houden?

“Vijf coolpunten voor die vergelijking, mam.”

Nic Stone, Zij en ik

Er zijn diverse illustraties zichtbaar op de cover. Elke illustratie staat symbool voor een van de drie hoofdpersonages. Naast deze illustraties is de cover, op de titel na, vrij eenvoudig. Hierdoor wordt hij wel minder aantrekkelijk, maar de felle kleuren maakt een hoop goed. Tevens past de cover exact bij het verhaal: simpel en eenvoudig.

De kinderlijke schrijfstijl merk je door het taalgebruik van de drie jonge hoofdpersonages. De schrijfstijl pas bij de leeftijdscategorie van 14-18 jaar, waarvoor het boek ook geschreven is. Daarnaast bevat het verhaal diverse boodschappen, die jongeren kunnen helpen om zichzelf te ontdekken.

Daarnaast zijn diverse gebeurtenissen onrealistisch. De jongeren in de omgeving, zoals de school, weten van elkaar of ze lesbies, homo, hetero of iets dergelijks zijn en accepteren dit. Natuurlijk hoop je dat dit ooit echt gaat gebeuren, maar zover is het helaas nog niet. Tevens gaat de vriendschap tussen Jupiter en Courtney erg ver, waarbij je niet kunt geloven dat jongeren zo met elkaar zullen omgaan.

Zij en ik wordt vertelt vanuit het perspectief van de drie hoofdpersonages: Jupiter, Courtney en Rae. Het eerste deel volg je het verhaal vanuit het perspectief van Courtney, het tweede deel vanuit het perspectief van Rae en als laatste vanuit het perspectief van Jupiter. De keuze om zo het verhaal te vertellen is subliem, aangezien de desbetreffende personages op dat moment moeilijke keuzes moeten maken.

In het plot verwacht je diverse onverwachte gebeurtenissen. Dit gebeurde ook aan het begin van het laatste gedeelte, wat vertelt wordt vanuit het perspectief van Jupiter. Maar eenmaal dat achter zich gelaten, is de rust erg voorspelbaar.

Zij en ik is een verhaal geschreven voor jongeren die zichzelf nog moeten ontdekken. Nic Stone laat je diverse emoties zien van jongeren, die andere jongeren kunnen herkennen en kunnen helpen om zichzelf te kunnen zijn.


Titel: Zij en ik

Auteur: Nic Stone

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Best of YA

Bladzijdes: 288

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789000363902

Beoordeling: 3,5/5 sterren

2 gedachten over “Recensie: Zij en ik – Nic Stone

Geef een reactie