Recensie: Nagelaten (The Darkest Minds #4) – Alexandra Bracken

Recensie: Nagelaten (The Darkest Minds #4) – Alexandra Bracken

Alle heropvoedingskampen zijn al een aantal jaar gesloten. Zelfs na alle jaren zijn er nog steeds vooroordelen over de Psi-jongeren en wordt hierover nog steeds onjuiste informatie gegeven. Ondertussen is Suzume ‘Zu’ Kimura woordvoerster geworden voor de tijdelijke regering. Bij alle evenementen wordt Zu beveiligd door dezelfde groep mensen.

Wanneer Zu die dag een toespraak heeft gehouden, wordt ze anders dan normaal door Verdedigers weggeleid. Tijdens deze tocht moet ze plotseling dwars door het publiek heen, terwijl haar eigen beveiliger net daarvoor een andere route alvast naar buiten heeft gekozen. Opeens ziet Zu onder het lopen dat een van de Verdedigers naar een wapen reikt, terwijl de Verdedigers geen wapens bij zich mogen dragen. Om te voorkomen dat de Verdediger de wapen kan pakken, houdt Zu hem tegen. Hierbij maakt ze gebruik van haar speciale gave. Tegelijkertijd vindt er een enorme explosie plaats. Meteen na deze explosie wordt Zu geholpen door Roman en Priyanka. In eerste instantie vertrouwt Zu hun niet, aangezien ze weet dat ze dan ook wat voor hun moet doen. Ondertussen heeft iemand het op Zu gemunt, waardoor alle schuld in haar schoenen worden geschoven. Wie is diegene en wat is hij/zij allemaal van plan?

“De waarheid was dat er geen woorden waren voor sommige dingen: het geluid van schoten die door de nacht donderden. Bloed dat de ruggen van dunne uniformen bedekte. Kinderen die languit op de grond lagen en langzaam werden toegedekt door de sneeuw die uit de donkere hemel viel. Het gevoel gewurgd te worden door je eigen hoop gedurende die seconde dat die aan de omheining ontsnapte en jou achterliet om te sterven.”

Alexandra Bracken, Nagelaten

Bij de voorgaande drie delen stonden de heropvoedingskampen centraal. Bij Nagelaten zijn de heropvoedingskampen alweer een aantal jaar gesloten, maar daarentegen staat vooral de wederopbouw van de steden centraal. Hierdoor staat op de cover een vervallen straat met kapotte auto’s. Maar de grootste blikvanger op de cover is natuurlijk de bliksemschicht. Deze bliksemschicht verwijst naar de bijzondere gave van Zu. Hoewel Zu deze gave liever niet wil gebruiken.

Nagelaten wordt verteld vanuit het perspectief van Zu. Ondertussen alweer een aantal jaar ouder en vooral veel ervaringen rijker. In eerste instantie moet je als lezer wennen dat je vanuit het perspectief van Zu leest, aangezien bij de vorige drie delen het verhaal werd verteld vanuit het perspectief van Ruby.

Desondanks is de schrijfstijl van Alexandra geweldig. Je krijgt als ware het idee dat je Zu bent, en dus ook deze verschrikkelijk maar ook mooie momenten beleefd. De hoofstukken zijn precies goed qua lengte en stoppen bij enorme cliffhangers. De wereld en de personages zijn uitzonderlijk goed uitgewerkt. De personages hebben diepgang en zijn ook erg realistisch. Daarnaast hebben de personages unieke vriendschappen, waar je soms jaloers op kunt zijn.

Nagelaten bevat spanning, avontuur en natuurlijk ook liefde en vriendschap. Waar je in eerste instantie denkt dat je het verhaal achter de explosie en aanslagen kent, word je toch telkens weer verrast door nieuwe of achtergehouden informatie. Tijdens het lezen zit je geen moment stil en je wilt het boek verslinden. Nagelaten is een echte must read!

Nagelaten is een perfecte afsluiting van deze geweldige en unieke serie. De personages (en de wereld) staan als een kaartenhuis. Je kunt geen genoeg krijgen van deze wereld, personages (met unieke vriendschappen) en de bijzondere gebeurtenissen.

Titel: Nagelaten

Auteur: Alexandra Bracken

Genre: Young Adult, Fantasy

Uitgeverij: Karakter

Bladzijdes: 497

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9786045215808

Beoordeling: 5/5 sterren

2 gedachten over “Recensie: Nagelaten (The Darkest Minds #4) – Alexandra Bracken

Geef een reactie