Recensie: Het programma (The Program #1) – Suzanne Young

Recensie: Het programma (The Program #1) – Suzanne Young

In de wereld van Sloane is het uiten van echte gevoelens verboden, depressie onder jongeren is een epidemie en de enige oplossing in het Programma…

Sloane denkt wel twee keer na voordat ze in het openbaar begint te huilen. Sinds zelfdoding is uitgegroeid tot een internationale epidemie, zou een huilbui haar in het Programma kunnen doen belanden, de enige bewezen behandelingsmethode. Ze heeft al een broer verloren, dus Sloane weet zeker dat haar ouders er alles aan zullen doen om haar in leven te houden. Ze weet ook dat iedereen die het Programma heeft gevolgd terugkeert met een schone lei: hun depressies zijn verleden tijd, maar hetzelfde geldt voor hun herinneringen.

Omdat ze zowel thuis als op school constant onder toezicht staat, zorgt Sloane dat ze zo min mogelijk opvalt en verbergt ze haar gevoelens zo goed mogelijk. De enige bij wie Sloane zichzelf kan zijn, is James. Hij heeft beloofd om ervoor te zorgen dat ze geen van beiden in het Programma terechtkomen en Sloane weet dat de liefde tussen hen sterk genoeg is om allerlei tegenslagen te weerstaan. Maar ondanks de beloftes die ze elkaar maken, wordt het steeds moeilijker om de waarheid te verbergen. Ze worden alle twee steeds zwakker, depressie ligt op de loer. En het Programma zit hun op de hielen…


Het Programma was een van de boeken die jullie mij hebben aangeraden om te lezen (Mijn oneindige TBR-stapel (#3)). Hierdoor ben ik zeer benieuwd naar het boek.

De ene na de andere bekende van Sloane wordt naar het Programma gebracht omdat ze besmet zijn met het ‘virus’. Om niet op te vallen, probeert Sloane ‘gewoon’ te zijn en haar emoties niet te laten zien. Alleen bij haar vriend James kan ze haar emoties en gevoelens kwijt. Samen proberen Sloane en James elkaar overeind te houden in deze wereld waarin alle jongeren besmet kunnen raken met het ‘virus’. Besmette jongeren worden depressief en dat kan zelfs leiden tot zelfmoord.

Ondanks elkaars bescherming moeten zowel James als Sloane naar het Programma. Het Programma wist herinneringen, waardoor de jongeren niet meer depressief zijn. Sloane komt na een periode van zes weken weer thuis. Door de gewiste herinneringen weet ze niet precies wat er met haar broer is gebeurd, alleen dat hij een ongeluk heeft gehad en daardoor is overleden. Dit is haar tenminste verteld. Maar haar gevoel zegt dat er meer meespeelt.

Alle jongeren worden na een periode van zes weken weer in de ‘gewone’ wereld geplaatst. Dit betekent ook dat ze onder begeleiden naar school gaan. Dus ook zo Sloane. Sloane raakt op school bevriend met Lacey. Wanneer Sloane dit thuis verteld, ziet ze het gezicht van haar moeder vertrekken. Dit vind Sloane vreemd en ze vermoed dat er meer achter zit. Dit komt omdat Sloane en Lacey vroeger (voor het Programma) ook vrienden waren. Maar dit is nog niet het enige, want Sloane raakt ook bevriend met James. Terwijl iedereen om haar heen zegt dat ze uit zijn buurt moet blijven.

Sloane heeft geen herinneringen meer van haar periode voor het Programma. Maar haar gevoel verteld vaak andere dingen dan Sloane kan plaatsen. Haar gevoel klopt niet bij haar herinneringen, waardoor ze van streek raakt. Sloane probeert om haar herinneringen weer boven te halen om zo haar gevoelens op een rijtje te krijgen.

Recensie Het programma

De vriendschap die Sloane afsluit na het Programma verbaasd me als lezer niet. Op de een of andere manier wordt hier naartoe geschreven. Waardoor veel momenten voorspelbaar zijn.

Het Programma heeft een fijne schrijfstijl en je vliegt door het boek heen. De hoofdpersonages Sloane en James worden geïntroduceerd, waardoor je veel over hun leven voor het Programma weet. Terwijl Lacey in het begin van het boek even tussen neus en lippen wordt geïntroduceerd.

Daarnaast bevat Het Programma weinig actievolle momenten. Desondanks zijn er wel een aantal onverwachte gebeurtenissen. Vooral het einde had je als lezer niet zien aankomen. Hierdoor word je als lezer zeer benieuwd wat er in het vervolg De Behandeling gaat gebeuren.


Titel: Het ProgrammaHet programma (The Program, #1)
Auteur: Suzanne Young
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
Bladzijdes: 400
Bindwijze: Hardcover
ISBN: 9789045206905
Beoordeling: 4/5 sterren

2 gedachten over “Recensie: Het programma (The Program #1) – Suzanne Young

Geef een reactie