Recensie: Heerestraat en Rozenlaan – Carlie van Tongeren

Recensie: Heerestraat en Rozenlaan – Carlie van Tongeren

De ouders van Nina zijn net gescheiden. Snel daarna gaat haar vader al samenwonen met zijn nieuwe vriendin. Hierdoor moet Nina nu elke zondag heen en weer fietsen tussen de huizen van haar moeder en haar vader. Tevens moet Nina ontzettend wennen aan haar nieuwe stiefmoeder, stiefbroer Mark en stiefzus Lindi.

Nina’s moeder heeft veel moeite om de scheiding te verwerken en ligt daardoor hele dagen in bed. Op de momenten dat Nina’s moeder toch uit bed is, heeft ze weinig tot geen aandacht voor Nina. Of ze vraagt alleen hoe het bij Nina’s vader was, terwijl dit haar ontzettend deprimeert. De vader van Nina wil daarentegen alles gezellig met hun ‘vijfjes’ doen, waardoor de aandacht voor alleen Nina een beetje verslapt.

Ondertussen doet Nina haar uiterste best om zich aan de nieuwe ontstane situatie aan te passen. Ze probeerteen band op te bouwen met zowel Mark als Lindi. Helaas willen beide in eerste instantie niets met Nina te maken hebben. Het gaat zelfs zover dat Lindi spullen van Nina vernield. Elke keer dat Nina samen moet werken met Mark krijgen ze steeds meer een band.

Daarnaast probeert Nina haar moeder weer op te vrolijken. Ze koopt nieuwe kleding en nodigt zelfs mensen uit voor haar moeders verjaardag. Maar wordt dit gewaardeerd?

“Soms heb ik het gevoel dat dit allemaal niet echt is. Dat ik nog steeds gewoon één huis heb met twee ouders erin. Eén slaapkamer, en geen broers of zusjes. Dat ik niet ineens een peperdure weekendtas cadeau kreeg om iedere week spullen in mee te zeulen.”

Carlie van Tongeren, Heerestraat en Rozenlaan

Door de mintgroene kleur van de cover, valt deze erg op in de boekenkast. Daarnaast beschrijft de cover precies de globale lijnen van het verhaal. De lijnen geven de wirwar van gedachten en emoties weer, terwijl dit ook symbool staat voor de fietsroute tussen de twee huizen.

De schrijfstijl van Heerestraat en Rozenlaan is heerlijk. De juiste woorden zijn voor alles gekozen, waardoor het vlot en goed leesbaar is. Daarnaast zijn de personages zo uitgewerkt, dat je steeds meer over ze te weten komt,waardoor je aan het einde van het boek bijna al hun geheimen kent.

Nina, Mark en Lindi zijn allemaal tieners en zitten op de middelbare school. Door de manieren van doen merk je dat het echte tieners zijn. Steeds verder in het boek merk je dat deze personages beginnen te groeien en dat ze zelfs gaan nadenken over hun doen en laten.

Bij het lezen van Heerestraat en Rozenlaan kwamen veel gedachten en emoties bij mij naar boven. Dit had betrekking op het manier van omgaan van sommige personages. Hoe de ouders zich gedroegen naar hun kinderen en hoe ze de hints gegeven door hun kinderen niet snapte. Daarnaast leer je door het lezen van Heerestraat en Rozenlaan hoe je moet omgaan in bepaalde situaties, dat je bepaalde gebeurtenissen niet geheim moet houden. En vooral dat je erg open met elkaar moet praten, waardoor je elkaar blijft respecteren en elkaar niet irriteert.

Heerestraat en Rozenlaan is een indrukwekkend verhaal en geef je als lezer een duidelijk beeld wat voor impact gescheiden ouders met zich meekunnen brengen. Daarnaast geeft het een levensles hoe je met elkaar moet leren omgaan, zodat je elkaar blijft respecteren en goed met elkaar om kunt gaan.

Titel: Heerestraat en Rozenlaan

Auteur: Carlie van Tongeren

Genre: Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Blossom Books

Bladzijdes: 376

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789463491259

Beoordeling: 4/5 sterren

2 gedachten over “Recensie: Heerestraat en Rozenlaan – Carlie van Tongeren

Geef een reactie