Recensie: Harry Potter en de Steen der Wijzen (Harry Potter #1) – J.K. Rowling

Recensie: Harry Potter en de Steen der Wijzen (Harry Potter #1) – J.K. Rowling

Sinds de dood van zijn ouders, woont Harry bij de Duffelingen. De Duffelingen zijn zijn oom en tante, maar die mogen Harry niet. Hierdoor slaapt hij in de bezemkast, terwijl er wel andere kamers in het huis aanwezig zijn.

Op de elfde verjaardag van Harry, wordt er geprobeerd een brief bij hem af te leveren. Zijn oom probeert te voorkomen dat Harry de brief te lezen krijgt, maar ondanks alle inspanning komt de brief toch bij Harry terecht.

In de brief staat een uitnodiging voor Zweinstein. De Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus. In de brief staat dat de speciale trein vertrekt vanaf perron 9¾ op 1 september. Zijn oom wenst Harry veel succes, aangezien er geen perron 9¾ bestaat. Op het perron komt Harry Ron tegen met zijn familie en hun vertellen aan Harry hoe hij bij de trein kan komen.

Eenmaal op Zweinstein leert Harry veel meer over zijn overleden ouders en de moordenaar van hun: Voldemort. Maar hoe meer Harry te weten komt, hoe gevaarlijker alles wordt.

“En daar stonden zijn vader en moeder weer te lachen en een van zijn opa’s knikte blij. Harry ging voor de spiegel op de grond zitten. Niets kon hem ervan weerhouden om de hele nacht bij zijn familie te blijven. Helemaal niets.”

J.K. Rowling, Harry Potter en de Steen der Wijzen

De schrijfstijl van J.K. Rowling is om van te genieten. Harry Potter en de Steen der Wijzen wordt niet kinderlijk, maar ook niet extreem moeilijk verteld. Hierdoor vlieg je door het boek heen (mede door het geweldige verhaal!). Daarnaast wordt alles in details vertelt, waardoor je als lezer een goed beeld krijgt (bijv. hoe de bezemsteel werkt of hoe Zwerkbal wordt gespeeld).

Harry is de voornaamste hoofdpersonage, maar daarnaast zijn Ron en Hermelien. Harry heeft op zeer jonge leeftijd zijn ouders verloren, waardoor hij bij zijn oom en tante terecht is gekomen. Zijn oom en tante wouden niets meer met de ouders van Harry te maken hebben, maar toch werden ze na hun dood opgezadeld met hun neefje Harry. Tot op de dag dat Harry de brief had gelezen, heeft hij nooit wat gehoord over zijn ouders. Dit hebben zijn oom en tante geheim gehouden.

Harry ontmoet Ron op weg naar Zweinstein. Ron heeft een aantal broers die ook naar Zweinstein gaan, waardoor hij er al meer over weet. Hierdoor helpt hij Harry om beter weg wijs te worden.

Op Zweinstein ontmoeten Harry en Ron Hermelien. In eerste instantie willen ze weinig met haar te maken hebben, ondanks dat ze veel weet. Ook helpt Hermelien ze regelmatig, waardoor er een vriendschap ontstaat die zelfs levensreddend is.

In het slot van Harry Potter en de Steen der Wijzen vallen diverse geheimen op hun plek, waardoor Harry en zijn vrienden eindelijk snappen wat er precies aan de hand is en hoe ze een eventuele ramp kunnen voorkomen. Het is een waar spektakel!

Harry Potter en de Steen der Wijzen is een spannend, avontuurlijk, geheimzinnig en fantasierijk verhaal. Waar zowel jong en oud kan van gaan genieten!


Titel: Harry Potter en de Steen der Wijzen

Auteur: J.K. Rowling

Genre: Fantasy

Uitgeverij: De Harmonie

Bladzijdes: 272

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789061699767

Beoordeling: 5/5 sterren  


Wil je Harry Potter en de Steen der Wijzen ook lezen? Klik dan hier!


2 gedachten over “Recensie: Harry Potter en de Steen der Wijzen (Harry Potter #1) – J.K. Rowling

Geef een reactie