Recensie: Grondvuur – Mirjam Gielen

Recensie: Grondvuur – Mirjam Gielen

Tijdens het opruimen van spullen van haar oma vindt Julia een aantal brieven. Uit nieuwsgierigheid begint ze de brieven te lezen. Al snel blijkt dat haar oma deze brieven, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, schreef aan haar zus Corrie. Corrie is tijdens een bombardement in Nijmegen om het leven gekomen. Door het gemis van haar zus schrijft oma Ans in deze brieven alles wat ze in die tijd heeft meegemaakt.

Ook staat er een oud familiegeheim in de brieven. Hierover wil Julia meer te weten komen, waardoor ze op onderzoek uitgaat. Julia krijgt bij zowel haar oma Ans als bij haar moeder Eva weinig meer te weten dan dat er in de brieven staat. Maar wat doe je als het verleden zo nadrukkelijk aanwezig is, maar niemand erover praat?

‘Ik herkende haar meteen, maar toch ook weer niet.’

Mirjam Gielen, Grondvuur

Grondvuur wordt verteld vanuit verschillende perspectief. Julia vertelt de gebeurtenissen die zich afspelen in het heden, haar moeder Eva vertelt de gebeurtenissen uit de jaren ’80 en haar oma Ans vertelt door middel van brieven wat er zich tijdens en na de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Door de combinatie leer je meer over de gebeurtenissen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en je leert de impact van de keuzes die destijds zijn gemaakt. Ook blijft het een verhaallijn ondanks de verschillende perspectieven.

In eerste instantie krijg je weinig informatie over de karakters van moeder Eva en oma Ans. Je weet alleen dat ze geen contact meer met elkaar hebben door een gebeurtenis uit het verleden. Verder in het verhaal komt deze gebeurtenis naar voren en ga je begrijpen waarom destijds bepaalde keuzes zijn gemaakt. Daarentegen krijg je over Julia veel meer informatie. Alleen soms komt Julia nogal wat kinderlijk over betreft haar leeftijd, maar één ding kun je wel over Julia zeggen: Julia heeft doorzettingsvermogen. Waar normaal iemand stopt en er niet meer mee verder gaat, gaat Julia absoluut verder en ze wil het liefst de onderste steen boven krijgen.  

Het einde van Grondvuur kwam totaal onverwachts. Je krijgt tijdens het lezen van Grondvuur wel het gevoel dat er nog iets ontbreekt, maar op dat moment kon ik daar niet de vinger op leggen. Uiteindelijk kwam deze zere plek wel naar voren en deze gebeurtenis doet je versteld doen staan. Daarnaast laat Grondvuur duidelijk zien dat de maatschappij is veranderd en dat komt goed naar voren door de verschil tussen de generaties.

Grondvuur is een indrukwekkend verhaal wat laat zien wat de impact en gevolgen van sommige gebeurtenissen, in de Tweede Wereldoorlog, nog steeds kan zijn op de relatie tussen verschillende generaties binnenin een familie.


Titel: Grondvuur

Auteur: Mirjam Gielen

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Blossom Books

Bladzijdes: 208

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789463491365

Beoordeling: 4/5 sterren

Koop bij bol.com

Eén gedachte over “ Recensie: Grondvuur – Mirjam Gielen

Geef een reactie